Досиета, архив

Окопите на генерала

11261 | 28 окт. 2014 | 17:10

Военните с досиета не са служили на друга БългарияКомисията на Евтим Костадинов оповести досието в бившата ДС на зам.-шефа на отбраната ген. Нейко Ненов.

Няколко медии го оплюха грозно и той получи инсулт. Сега е в Германия, предстои му скъпа операция за 50 000 евро. Не вярвах, че досиетата, извадени от кутията на Пандора, освен че нанасят морални травми, осакатяват и физически.

Познавам го от 30 г., затова му казвам Нейко. Срещнахме се през 1986 г. в батальона в Болярово, на 5 км от турската граница. Който е служил в армията, знае, че гарнизонът там влизаше заедно с Грудово и Елхово в т.нар. триъгълник на смъртта. В тях службата бе убийствено тежка. Полигони, учения, голи баири и нощни звезди – това бе животът на военните. А зад тях бе България.

Нейко бе лейтенант, аз - капитан. Показа ми окопите, траншеите и бронираните машини на взвода – натъпкани с патрони, приведени в бойна готовност. Посочи с ръка към границата и каза: „Ето там е врагът, с който може да се бием.“ После командваше рота, батальон, полк, бригада, цялата пехота. Вкусът на войнишкия хляб му е до болка познат.

Видяхме се и през 2005 г. в Констанца, Румъния. България вече бе член на НАТО. Нейко даваше коктейл като командир на многонационална бригада и си бъбреше дружелюбно с „врага“ - турски генерал. С чувство за хумор му припомних думите на първата ни среща, а той отвърна: „Такива бяха времената, сега са други. Но ние служим на държавата“.

В това е драмата на закона за досиетата. Защото раздели нацията - на преди и след това. Ако следваме сбърканата му логика, трябва да се запитаме тогава държавата не е ли била на българите? На кого е служил Нейко - да не би на Нубия? Неговите окопи не бяха срещу България. В траншеите на взвода той учеше войниците си как да я бранят.

Всеки политически строй има имунна система. Спецслужбите са част от нея. Така е било от времето на Римската империя до наши дни. Ако някой твърди друго, просто заблуждава. Каква е вината на набедените с досиета - че са се родили, расли и служили преди 10 ноември ли? Звучи несериозно. Сега няма ли агенти и шпиони? Те с какво се различават от предишните? Демократичните спецслужби прилагат почти едно към едно методите за вербов ка на тоталитарните си предшественици.

Ако някой ми посочи къде в интернет може да се намерят имената на агентите на ЩАЗИ, спецслужбата на бившата ГДР, ще яде и пие цяла седмица на мои разноски. Сегашната БНД, федералната разузнавателна служба на днешна Германия, прибра архивите на соцагентите и ги заключи. Там приеха закон, според който архивни документи за конкретни хора е разрешено да се ползват едва 30 години след смъртта на човека. Ако годината на смъртта не може да се установи, срокът за защита на информацията приключва 110 г. след датата на раждане. Това е положението. А сочим Германия за пример. Там отдавна не се делят на нацисти, комунисти, демократи. Затова са икономика №1 в Евросъюза.


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45