Протестиращи журналисти-Шекерова

Да наругаеш Рейгън на Червения площад

14462 | 29 окт. 2014 | 16:13

Не сме два пъти по-несвободни медийно от Хаити и сме далеч по-добре от класираната веднага преди нас Гърция, която има Министерство на преса


4 април 2014 г. Много колеги журналисти се събраха пред сградата на МВР, за да защитят Генка Шикерова (вляво), след като колата й бе подпалена.


Стар анекдот от времето на Студената война разказва, че на среща между Брежнев и Рейгън американският президент казал: „В Съветския съюз няма демокрация и свобода на словото. А в САЩ всеки може да излезе на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк и да крещи, че Рейгън е идиот.“ „Нищо подобно - отвърнал му Брежнев, - и у нас е така - всеки гражданин на СССР може да излезе на Червения площад в Москва и да крещи, колкото иска, че Рейгън е идиот.“

Много е тъжно, че си спомних този брадат виц покрай медийната ситуация у нас, особено вестникарската. Опънал се е един вододел между лагерите и от двете страни си подвикват: „Докажи ми, че работиш в свободна медия, напсувай си главния редактор и рекламодателите от страниците на изданието, виж аз как го правя в моето (т.е. постъпвам като съветски гражданин от времето на Брежнев). А ако откажеш, ще докладвам на „Репортери без граници“, че у нас има репресия срещу свободата на словото.“

„Репортери без граници“ е изключително уважавана и авторитетна организация. Но след наскоро излязлата нейна класация на медийната свобода ми се стори, че добрите госпожи и господа там имат лъжливи източници. Иначе другата възможност е да ги заподозра в умишлена манипулация и че разчитат на доноси от родината ми, а не ми се иска. Организацията е поставила България на 100-тно място от 180 държави. 

Паднали сме с около 15 места от 2013 г.

И тогава, и сега сме с най-лошото класиране сред страните от ЕС. Пред нас са дори държави като Гана, Източен Тимур и Хаити. Хаити не просто е пред нас, а ни води безапелационно - на 47-о място е веднага след САЩ. От „Репортери без граници“ са обяснили в доклада си каква методология ползват - средно аритметично от оценките на десетина показателя. Но освен сметки и числа има и здрав разум. Според данни на УНИЦЕФ от2012 г. грамотността в България сред младите хора между 15 и 24 г. е 98%, а грамотността на хаитяните в същия сегмент е около 73%. У нас градското население е 74%, а у тях 54%. В България 55% от гражданите ползват интернет, а в Хаити - около 11%. При тези данни здравият разум казва, че каквито и сметки да са правили от „Репортери без граници“, няма как едно толкова по-образовано, по-урбанизирано и по-включено в интернет (а оттам и към алтернативните независими източници на информация) население като нашето да е два пъти по-несвободно медийно от хаитянското. „Макар свободата на словото да се е подобрила след падането на Аристид, липсата на обучение за журналистите ограничава възможността за качествено и многостранно отразяване на събитията“, отбелязва през 2011 г. същата уважавана от мен организация „Репортери без граници“, цитирана от авторитетната медия Би Би Си. 

Какви са основанията на „Репортери без граници“ да ни сложат толкова ниско в тазгодишната класация? Подпалената кола на Генка Шикерова от Би Ти Ви и заявления на 7 журналисти и един блогър, че са били бити и/ или притеснявани от полицията, когато са отразявали протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

На сайта на организацията е поместен разговор с Генка Шикерова, която е насърчавана с въпроси от интервюиращата да каже, че в България има репресии срещу медиите и изпепеленият й автомобил е доказателство за това. Но през цялото време репортерката на Би Ти Ви - чест й прави! - твърди, че у нас никак не е опасно да си разследващ журналист, тя не е получавала заплахи във връзка със свои материали, не желае полицейска защита след случката и не се страхува от бъдещи посегателства, а е склонна да смята, че става въпрос за акт на вандализъм, не за репресия. Пак от сайта на организацията научаваме, че журналистите, които са докладвали, че са бити и/или притеснявани, докато са отразявали протестите срещу правителството на Орешарски, са Росен Босев („Капитал“), Валентин Грънчаров („Дарик“), Кирил Хараланов („Оффнюз“), Цветан Фиков (Канал 3), Иван Бедров (в момента в „Клуб Z“), операторите Благой Момчилов и Дани Драганов от Би Ти Ви, както и блогърът Иво Божков. Странно, защото аз също съм отразявала като репортер протестите срещу правителството на Орешарски, както и много други мои колеги от вестника ми, но никой от нас не е бит, притесняван или репресиран.

В същото време в други страни от

ЕС има доста
по-сериозни
медийни проблеми

от нашите, които като че ли от „Репортери без граници“ не са забелязали. И в момента в Унгария има протести срещу данък интернет, който правителството да наложи, но страната е далеч преди нас по свобода на словото - на 64-то място. Премиерът Виктор Орбан съвсем наскоро направи изказване в стил „Путин“, че неправителственият сектор е пълен с агенти на чужди държави, които искат да спънат страната му в пътя към успеха. И либералите в ЕП се възмутиха от това. Пак никаква реакция. Не на последно място там има държавна регулация на интернет и конституцията е променена така, че да гарантира „правилна информация“ за всички граждани. Страшното тук е, че в основния закон на страната е записано, че има „правилна информация“, а не се насърчава плурализмът на гледни точки. И пак Унгария е с по-добро класиране от нашето.

Това, че в „Репортери без граници“ имат грешна представа за нашата журналистика, ме натъжава, разбира се. Но много повече ме притеснява как се отразява тази тяхна оценка върху младите ни колеги. След публикуването на подобна класация те остават с впечатлението, че в България е ужасно страшно да си журналист, че не бива да дерзаят, че някой ще ги набие, подпали или репресира, ако решат да се задълбаят в проблемите и да пишат по съвест. Че трябва да пригласят на определен медиен лагер, за да се чувстват модерни и европейски журналисти, а този лагер рисува изкривена черна картина на българската медийна среда.

А истината е, че никъде по света няма вестник, който би написал нещо срещу рекламодателите и собствениците си. Както в „Дума“ не може да излезе разследване срещу Николай Малинов, а в „Капитал“ - срещу Иво Прокопиев, така и в британския „Индипендънт“ няма да прочетете една лоша дума срещу Ед Милибанд, нито в „Телеграф“ ще кажат нещо срещу Дейвид Камерън. И във Великобритания жълтият вестник „Сън“ продава 10 пъти повече копия от сериозния и аналитичен „Гардиън“. Там също така съдят в момента журналистите от закрития вече „Нюз оф дъ уърлд“ за незаконно подслушване на телефони, подкупи и месене в полицейски разследвания с фатални последици. Но страната е на 33-то място по свобода на словото според класацията на „Репортери без граници“.

В България има многообразие от издания, които отразяват различни гледни точки. Слава богу, че нямаме критерий за „правилна информация“, а свободата да се изразяваме, както съвестта ни диктува, ако имаме такава. Имаме добри медийни закони, които гарантират плурализъм, и държавната регулация е ограничена в електронните медии. Вестниците и интернет са напълно свободни и са подвластни само на общото законодателство. В годините на демокрацията от журналистическата гилдия бе извоювано отпадането на ефективните присъди за клевета от Наказателния кодекс, както и намаляването на големината на глобите. В Германия например, която е поставена на 14-о място по свобода на словото, все още НК предвижда до 5 години зад решетките за клевета. Всички опити за прокарване на закон за печата у нас - а те не бяха редки - бяха парирани, макар все още да се намират ентусиасти да повдигат темата.

Да, гилдията има проблеми - не е единна и достатъчно организирана, автоцензурата влияе на много нейни членове, няма достатъчно ресурс за разследвания заради свиващия се медиен пазар, а оттам пада и качеството на журналистическия труд и т.н. Но в никакъв случай не сме два пъти по-несвободни медийно от Хаити и сме далеч по-добре от класираната веднага преди нас Гърция, която има Министерство на пресата като в Беларус и в „1984“ на Оруел.


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35