Нова антиимигрантска кампания в Белгия

6366 | 15 юни 2012 | 12:23

Националистите от Фламандски интерес настояват за по-сурови наказания срещу чужденците, престъпили закона

Автор:Белгийските националисти от партията Фламандски интерес (Влаамс беланг) започнаха нова кампания срещу чужденците и престъпността, съобщи вестник "Soir". Къщи в района на Брюксел са осъмнали с плакати, които призовават за тежки наказания за престъпниците. Плакатите са част от кампанията "Без прошка" и са четири вида. Първият носи послание срещу нарушители на закона от арабски произход: "Саид, обирджия. Вън, без прошка!". Вторият е насочен срещу престъпници белгийци и е с надпис "Франс В., педофил. Доживотен затвор, без прошка!". Третият плакат представя чужденец от държава от Източна Европа и на него е изписано "Игор С., крадец. Зад решетките, без прошка!". Последният вид плакати представя "черен дилър", т.е. разпространител на наркотици от африкански произход и съдържа призива "Малик Г., дилър. Максимално наказание, без прошка!".

Местните медии оценяват кампанията като поредната предизвикателна изява на партията, която си служи с клишета и се затваря в предразсъдъци чрез призиви към омраза. Собствениците на къщите, на чиито фасади са разлепени плакатите, обясняват, че са дали под наем за рекламни цели част от собствеността си, без да са били предупредени какви постери ще бъдат поставени. По-рано тази година същата партия излезе с кампания, в която бяла жена по бански бе закрила лицето си с бурка.

Фламандски интерес е основният идеен противник на ислямисткото движение "Шериат за Белгия". И двете организации са особено активни в Антверпен. Напоследък зачестяват и изявите им в Брюксел и региона. Това се обяснява с наближаващите наесен избори и като реакция на размириците и нападението от страна на мюсюлмани срещу полицаи в кв. "Моленбек" в белгийската столица след инцидент, свързан със забраната за носенето на бурка на обществени места.

Днес премиерът на страната Елио ди Рупо ще приеме кметовете на 15-те най-големи града в Белгия, които искат повишаване на мерките за сигурност. Ди Рупо заявява от страниците на вестник "Metro", че иска да бъде премахнато чувството на безнаказаност в страната и да бъдат санкционирани и най-дребните престъпления като кражба на чанта. Същевременно той се обявява против идеята на един от своите коалиционни партньори в правителството за привличане на военните за поддържане на реда в Брюксел.


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36