Една от най-големите последни победи на екоактивистите беше премахването на лобистките поправки от Закона за горите през 2012 г.

50 нюанса зелено

4936 | 13 ноем. 2014 | 09:42

Защо има толкова екоорганизации, като природата е една?


 

Екодвиженията и зелените партии у нас май вече са повече и от БЗНС-тата през 90-те години. Всеки ден се появява нова организация, която обявява, че ще пази природата (за поредната - на стр. 11). Дотук добре, както казал падналият от 100-тния етаж на небостъргач, когато стигнал до 50-ия.

Едно от най-хубавите придобивки на демокрацията, чиято почтена 25-годишнина отбелязахме преди дни, е, че можем отново свободно да се сдружаваме и да изразяваме каквито си искаме мнения. А една от най-благородните каузи, на които човек може да се посвети, е да пази прекрасната природа, с която Бог е дарил иначе ощетената ни в други отношения страна.

И екоорганизации­те свършиха доста добри неща, особено във времето, непосредствено след началото на XXI век. Протестите срещу златодобива с цианиди, отстояването на зоните по „Натура 2000“, мораториумът върху ГМО и добива на шистов газ. През първото десетилетие на века те помагаха много и на журналистите, като алармираха за нередности, правеха собствени разследвания, притесняваха властта със запитвания по Закона за достъп до обществената информация.

Междувременно проспаха презастрояването на Черноморието и някои зимни курорти. В тази посока битките им бяха и си остават на парче и често имат привкус на корпоративно обосновани акции срещу отделни инвеститори, а не срещу самата философия за туризма, която е на път да бетонира целия ни Черноморски бряг. Протес­тите срещу отделни фирми, решили да строят хотели, бяха много по-гръмогласни и многобройни от опитите да се промени така законодателството, че да гарантира опазването на нормалния вид на курортите. Напоследък дори се появиха организации, които настояват къмпингуването в девствени територии да остане безплатно и категорично отказват там да се построят тоалетни, да се сложат душове и контейнери за смет, за да не се превръща местността в клоака.

И сега се питаме защо има толкова много екоорганизации и зелени партии, след като природата ни е една и битката е ясна? Защо са ни 4 или 5 зелени партии? С това раздробяване умря и мечтата именно през екодвиженията да се роди нова модерна европейска лява партия. Но пък се пръкна прецедент - зелена политическа сила влезе (и бързо излезе) в десен блок (РБ). И докато беше там, в лоното на неолиберализма, скачаше като ужилена, колчем Ӝ напомнеха, че подобни организации по света са по-скоро в левия спектър.

Май проектната болест и интересите заразиха и зелената част на гражданския сектор. Появиха се сладки поръчки да броиш делфини в Черно море за 2 млн. лв. Намират се и бизнесмени, и политически лидери, които да поръчат корпоративна атака, която да изглежда като чиста и свята „екобитка“. Та затова имаме 50 нюанса зелено у нас. Затова каузите са много, а главната - опазването на природата, не носи приходи.

 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35