Господата лидери в РБ не успяха да опазят честта на единствената си дама в коалиционното ръководство. От ляво на дясно – Меглена Кунева, Радан Кънев, Петър Москов преди пресконференцията в нощта след евроизборите на 25 май т.г.

Политическа „Тлака в Алтъново“

9283 | 18 ноем. 2014 | 16:55

Реформаторите май не приемат политиката на сериозно


 

Има вицове, които са смешни, само защото са напълно абсурдни и звучат като нещо написано от Данил Хармс. Един от бисерите в този клон на вицологията е: две птички летели, едната завила вляво, а другата - в лилаво. По същия начин звучи и диалогът с анекдоти, който водят напоследък партиите от Реформаторския блок чрез медиите - чуваш го, не ти е смешно, три часа мислиш какво е искал да каже лирическият герой, не успяваш да вденеш, но оставаш с чувството, че нещо много нередно се е случило и се подсмихваш виновно и засрамено. А пък психосексуалният разрез на разменените реплики в ефир през уикенда навеждат на тъжни мисли за състоянието на евроатлантическите ценности на някои наши държавни мъже. И че част от тях се опитват да превърнат българската политика като цяло в „Тлака в Алтъново“ - онази глава от Вазовия роман „Под игото“, в която моми и ергени се задяват, докато приготвят чеиза на Донка, после малко похортуват за революция, а накрая Боримечката грабва Стайка и я понася като „гергьовско ягне“ у тях си.

Пръв започна в събота сутринта г-н Петър Москов от ДСБ, който на въпрос защо Меглена Кунева, лидер на ДБГ, му няма доверие, каза пред Нова телевизия: „Помните ли вица за една жена, която искала развод, защото след четиригодишен брак с комунист, останала девствена, а мъжът й казвал „Още утре ще го направим“.“

Не съм се и съмнявала, че г-н Москов ще пропусне поява в ефир, за да се разграничи от комунистите и да ги низвергне дори и по полова линия. Разбира се, че само комунистите са импотентни и могат да държат четири години съпругата си девствена. Един истински реформатор и демократ ще й направи деца ин витро и ин виво още преди брака. Освен това се набива на очи, че когато го питат за жена политик, на всичкото отгоре негов началник в кабинета (защото г-жа Кунева е вицепремиер), първото нещо, с което той се сеща да се пошегува, е сексът и дамската неудовлетвореност от него - или на простонароден говор „недоклатеността“.

 

Никак не е евроатлантическо и неолиберално, г-н Москов.

 

След всичките пари, излети от Америка и Западна Европа в обучение на десния политически спектър у нас, все трябваше да влезе поне в главите на лидерите, че е напълно неприемливо да се коментира жена в сексуален, и изобщо във физически контекст, и да се намеква какъвто и да е вид интерес към личното й пространство. Особено от представители на партии, от които очакваме утвърждаване и съхранение на консервативни ценности. Подобно дебелашко поведение отива повече на един левичар, на един комунист, от онези импотентните.

Освен това какво иска да каже г-н Москов с „четиригодишен брак с комунист“? Може би намеква за участието на г-жа Кунева в правителството на комуниста Станишев и последвалата й номинация за еврокомисар, дело пак на ръководения от него кабинет? Този ли брак я е оставил девствена и затова ли според него сега тя - образно казано - подава молба за развод, за да изнуди хитро новия си съпруг да каже „Още утре ще го направим“? Чувала съм, че властта и политиката са силен афродизиак, но чак пък напълно да изгубиш границата между тях и копулацията - не приляга на сериозен държавник, и то министър само на няколко дни.

Пък и ако ДСБ не бе демонстрирала мускули, като посъветва симпатизантите си да гласуват преференциално за Светослав Малинов, сега Меглена Кунева, която им е такъв трън в очите, щеше да е в Европарламента и тъмносините на спокойствие щяха да си овладяват Реформаторския блок. Каквото сам си направиш...

Честта на г-жа Кунева защити веднага още същия ден по БНР г-н Даниел Вълчев от нейната партия. Който разказа два малко по-смешни вица, но все така от школата на абсурдизма. Първият бе обяснение защо ДБГ не иска РБ точно сега да си избира лидер: „Ние в момента сме като във вица за двете блондинки:- Муцка, направих си втора дупка на ухото. - И кво сега? По-добре ли чуваш?“ Като си изберем лидер, какво ще спечелим, освен че някой ще се накичи с карамфил на ревера“, каза г-н Вълчев в предаването на Петър Волгин. Тук очевидно визира в унизителен аспект единствения кандидат за лидер на блока, партийния шеф на Петър Москов - Радан Кънев, едновременно като втора дупка (без функционална стойност за подобряване на слуха на реформаторите) и

 

накипрен като мома на мегдан карамфил на ревера на РБ.

 

И на втори план - ДСБ в ролята на тъпата блондинка, която понятие си няма от анатомия и физиология.

Тук е мястото да отбележим, че вицовете за блондинки са до един мизогинистки, защото завоалирано, чрез синекдоха (олицетворяване на цялото чрез част от него) осмиват като тъпи всички жени, а не дамите с по-малко пигментация на косата. Няма вицове за блондини, нали? Очарованието от този сегмент на хумористичния градски фолклор и цитирането му като аргумент в спор също влиза в разрез с евроатлантизма и политическата коректност.

Кое е най-доброто средство срещу косопад? - Да си намажеш главата с мед, след една седмица пляскаш с ръце, мухите отлитат, но крачетата им остават.“ С този виц пък г-н Вълчев описа подхода на ДСБ към проблемите в РБ. Не бях го чувала, но сигурно е от горната поредица, защото подходът към козметичния проблем „косопад“ е напълно блондински. С което се затвърждава усещането, че г-н Вълчев иска да ни предаде посланието, че ДСБ е партия на тъпи хора, и то тъпи като жени.

Между другото, ДСБ донякъде си заслужиха женското начало, защото целият контакт на РБ с ГЕРБ около последните избори мина през лидера на партията им и говорител на блока като сгледа. В нея формацията на Борисов бе в ролята на недодялан здравеняк ухажьор, а чрез г-н Кънев РБ изглеждаше като мома, която се дърпа, но с голямо обещание в очите, колкото да не я сметнат за лека.

 

Апотеозът на този флирт

 

бяха разменените песни по време на преговорите за правителство. И двете страни се опитаха да ни убедят, че така водят остроумен политически диалог, но вглеждането в текстовете на парчетата разкрива, че диалогът е бил любовно-еротичен.

Първо Радан Кънев пусна във Фейсбук Stiff Upper Lipна AC/DC. Заглавието е идиом, който значи „непроницаем“, и с него описват обикновено британците като много сдържана нация. Обаче в песента лирическият герой се обръща към дамите и обяснява, че е голям мъжкар и без много емоции стреля, дори без да вади патлака от кобура на кръста си, и има зъби, които могат да хапят. Тоест - парчето не е философски размисъл над непроницаемостта, а си е жива задявка, като разменените между момите и ергените в „Тлака в Алтъново“. От ГЕРБ отговориха с „Цъкаща бомба“ на Алое Блак. Да, там в първите строфи се описва световно напрежение и наближаващ апокалипсис, но по-нататък се казва: „Те ми посягат пак към джобовете. Стоим върху тънък лед. Правим си планове с алчни ръце.“ Тук политическият подтекст е сравнително ясен и напълно съотносим към флирта между РБ и ГЕРБ, в който момата се опитва да извлече максимум облаги, като се прави на интересна. Но по-нататък тонът се смекчава и става любовен: „Имам нужда от теб тук, но всичко, което чувам, е биенето на разбито сърце“, каза с тази песен ГЕРБ на РБ, притеснен дамата да не е много накърнена. След избора на правителството Радан Кънев отговори с I’ll be Watching you на „Полис“ - в превод „Ще те наблюдавам“. Само че това не е химнът на гражданското общество, което следи властта за грешки, това е изповед на човек, който е на ръба да се превърне в опасен преследвач на бившата си любима, като й се заканва, че вечно ще я следи, защото „сърцето го боли“. И накрая възкликва в отчаян опит да я върне: „Не виждаш ли, че ми принадлежиш?“

След всичките тези махленски и еротични задявки на отделните партии в блока помежду си и на целия РБ към ГЕРБ започва да ни се струва, че сините не приемат политиката сериозно. За голямото всеки може да излъже, високопарни приказки лесно се изричат. Обаче малките жестове, детайлите ни издават.

И тъй като вчера Найден Заленогорски каза, че в РБ били като голяма италианска фамилия, да завърша с виц, с който искам да обобщя своето отношение към гореописаната ситуация. „Отишло семейство на сексолог и след като излязло, мъжът се обърнал към съпругата си: Жена, разбра ли сега? Онова, дето го мислехме за оргазъм, се оказа астма.“

 


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35