Делян Добрев

Делян Добрев подкрепя Закона за горите

6435 | 16 юни 2012 | 11:17

... ако стимулира туризма и не вреди на природата

Автор:


 

 


Аз съм на страната на туризма, да се дадат възможности да се развива туризмът. Законодателството, което се подготвя, дава точно такива възможности за развитите на туризма. Това каза пред Дарик радио министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Аз съм за всички промени, които ще дадат възможност нашите курорти да се развиват, каза Добрев и добави: "...но без това да уврежда околната среда". 
Той заяви, че в последните години зимният туризъм значително е достигнал летния. "Това е много важно. Зимният туризъм е достигнал своя капацитет – световни, европейски купи, но трябва да се развиват съоръженията все пак", добави Добрев. Той посочи, че руските туристи това лято ще бъдат с около 20% повече. 

За забраната за тютюнопушене икономическият министър коментира, че за летния сезон едва ли забраната ще създаде затруднения. Най-остро забраната се чувства в нощните заведения и в казината, обясни Добрев.

Във връзка с икономиката ни, Делян Добрев заяви, че все още живеем в трудни времена. "През 2010 и 2011 г. имахме 30% ръст в износа. Тази година не се очертава да се достигнат тези нива. В първите месеци на годината имаме около 2% спад на износа", каза Добрев.
"Все пак ние тази година не променяме прогнозата си за икономически растеж. Очакваме той да е около 2% за 2012 г. Обикновено първото тримесечие е трудно, второто е показателно, но важни са третото и четвъртото заради резултатите от ръста в туризма, който никак не е малко. Приходите от над 3 млрд. лева за туризма ще бъдат усетени през третото тримесечие. Имаме положителни сигнали, като това, че миналата година за цяла година издадохме три класа сертификати клас А за инвеститори. За първите 4-5 месеца на тази година издадохме 5 такива сертификата и до края на годината се очаква още да издадем", увери икономическият министър.
Той каза, че над 11 % са реалните плащания, тоест парите, които са влезли във фирмите. "Ако бях министър през 2009 г., никога не бих прехвърлил средства безвъзмездна помощ от ЕС в програмата "Джереми", тоест, във финансови инженеринг. Фирмите не се нуждаят от кредити, а от безвъзмездна помощ. За съжаление няма връщане назад", обясни Добрев.

По темата за енергетиката, енергийният министър коментира, че "Булгаргаз" не определя сам цената на газа. "Тази цена на всеки 3 месеца се формира по формула, записана още през 2008 година. Имаме формула, по която определяме цената. Увеличението на газа е вследствие на съществуващи договори, които имаме. 115 млн. долара ще получим, когато сложим подписа си под решение, протокол, който ни ангажира да вземем окончателно инвестиционно решение на 15 ноември тази година за Южен поток", подчерта Делян Добрев.
От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47