През 1962 Би Би Си съобщи: България е ракетна сила

25622 | 18 ноем. 2012 | 13:53

На полигона ''Капустин яр'' в Казахстан ни беше първият боен пуск, разказва ген. Димитър Тодоров


Генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров е бил командващ ракетните войски и артилерията и главен инспектор. Роден е на 8.11.1921 г. в Стара Загора. Член на РМС от 1937 г. от септември 1941 г. до април 1942 г. е войник в 12-и пехотен полк в Стара Загора. На 29.04.1942 г. е арестуван за антифашистка дейност и осъден на 15 години. Две години и четири месеца е в Сливенския военен затвор, откъдето излиза на 9.09.1944 г. От 29.11.1944 г. като доброволец във Втората фаза на войната е помощник-командир на артилерийско отделение (дивизион) с чин капитан. След повече от 45 години служба в армията на 31.03.1987 г. преминава в запаса. Активен общественик, днес той е в ръководството и е почетен член на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Наричат го „папата на ракетните войски“.


Често са ми задавали въпроса: защо България трябваше да има ракетни войски? Какъв е бил мотивът за създаването им и в нашата армия. Преди Карибската криза през 1961-62г. между САЩ и СССР във Варшавския договор бе взето решение във всички държави от съюза да бъдат изградени такива формирования. Така бе създадена 46-а ракетна бригада в Самоков. Ненапразно в армията наричат града „столица“ на ракетните ни войски. Те винаги бяха в постоянна бойна готовност. Нашите ракети нямаха ядрени бойни глави. Или ако трябва да се изразя по-точно, у нас никога не са се съхранявали ядрени заряди за тях. Разчетите бяха такива, че при необходимост, в случай че се вземе политическо решение на най-високо равнище за използване на ядрено оръжие, специални съветски части трябваше да ни го доставят. Армията ни разполагаше само с касетъчни и бойни глави с обикновено взривно вещество. Спомням си, че в ракетните войски служеха много свестни момчета. Над 90% от бойците бяха със средно образование, и то с дипломи с много висок успех. Повечето от тях след казармата кандидатстваха, ставаха студенти и се реализираха успешно в живота.

А първите оперативно-тактически ракети, които постъпиха у нас, бяха ОТР8К11, имаха далекобойност 170 км. С тактическо назначение пък бе ракетният комплекс „Луна“, който стреляше на 32 км. Оръжията пристигнаха у нас през есента на 1961 г. Идваха от СССР с влакови композиции, които спираха на

жп гарите в Ихтиман и Бояново

С тях дойдоха и руски инструктори, които ни обучаваха в усвояване и бойно използване на ракетите.


 

Министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров наблюдава боен пуск на български ракетчици на полигона ''Капустин яр'' в Kазахстан.


 

През пролетта на 1962 г. бе обявено, че бригадата в Самоков трябва да се готви за боен пуск през август. Поделението имаше три стартови батареи, които започнаха да се готвят за това изпитание. Напрежението и надпреварата между тях бяха изключително големи. Работеше се денонощно. За възстановяване на физическите сили на войниците, сержантите и офицерите тиловаците удвоиха дажбата им за храна. Дори по боровете на учебния полигон се закачваха торбички със захар за допълнително подсилване - толкова интензивно се тренираше. Резултатите в подготовката на батареите бяха почти изравнени. Все пак командването на бригадата реши за това историческо събитие да бъде удостоена 1-ва батарея с командир майор Иван Костов. Бойният пуск предстоеше да се проведе на полигона „Капустин яр“ в пустиня в Казахстан, който тогава бе в състава на Съветския съюз.

За ръководител на учението бе определен полковник Мицо Гетовски, тогава командващ на ракетните войски и артилерията. Той тръгна предварително с оперативна група, в която бях включен и аз, за да се ориентираме в обстановката, да подготвим документите за бойния пуск и да се извършат още десетки други дейности,

преди да пристигне ешелонът

От ракетите ''Скъд'' ни остана само една, която е във военния музей.


 

с техниката и ракетите. Ние пътувахме със самолет до Москва, оттам пак по въздуха се придвижихме до Волгоград, където пристигна да ни вземе специален военен самолет.  Полк. Гетовски беше тежко болен. Имаше рак на стомаха. Отказа да замине да се лекува. Едва след бойния пуск спешно от „Капустин яр“ го закараха в Москва на операция и аз останах да ръководя учението. Към средата на август участниците в пуска се натовариха с бойните машини и цялата техника на жп ешелон на гара Костенец. Преди това обаче румънците ни поискаха поименен списък на личния състав и техниката. Предявиха и претенции, когато преминаваме през тяхна територия, охраната да е от тях. Имаха и специални изисквания за габаритите. Нямаше как - трябваше да се съобразим. Двадесет дни преди да тръгне композицията, нашият Генерален щаб съгласува всички подробности за преминаването през територията на северната ни съседка. Така след десетдневно непрекъснато пътуване войските пристигнаха на полигона в Казахстан.

Там тактическото учение започна на 26 август. Скоро предстоеше историческият пуск, в който щяха да участват десетки специалисти. Един само да сбърка дори на сантим, всичко отива на вятъра.  Неусетно дойде денят, когато трябваше да докажем на какво сме способни. Преди това през нощта 1-ва батарея вече бе заела стартова позиция. Около 11 ч. местно време на 28 август бе подадена командата „За бой“. Всички от огневото отделение се хвърлиха като лъвове върху стартовия агрегат, както наричат пусковата установка, за да изпълнят операциите за подготовка и насочване на ракетата. А те не са малко. Действията на огневото отделение се следяха от съветски офицер. Настъпи върховният миг. Младши лейтанант Илко Трендафилов, началник на разчет „Система за управление“, започна  да  изпълнява командите „Старт!“, „Борд -питание“ и натисна бутон „Главная“. След секунди се разнесе страхотен грохот. Часът бе 11,20. Целият стартов агрегат се разтресе и се обви в ослепителна светлина. Гледката бе неописуема. Ракетата 8К11 на нашите войски с грохот и пламъци летеше по траекторията си. Целта, която трябваше да порази бе на 129 км. На тази дистанция тя удари с отклонение в направление 50 м (ляво-дясно - б.а.) и в разстояние -70 м. Тоест задачата бе изпълнена с оценка отличен. Тази дата и този час бяха бойният рожден ден на нашите ракетни войски. После всички празнувахме успеха. Имаше и скромна почерпка. И в разгара на тържеството разбрахме, че още същата вечер радио „Лондон“ в емисията си на български език е съобщило за пуска с краткия коментар: „България вече е ракетна сила.“ Това ни изненада, защото пътуването до „Капустин яр“ бе организирано

в пълна секретност

Дори близките ни не знаеха къде заминаваме. Бяхме им казали, че отиваме на учение извън гарнизона. Всички средства за свръзка, както и екипажите им на полигона бяха съветски, в ефира на „Капустин яр“ не се чуваше българска реч. Така че бяхме озадачени откъде е изтекла информация. (По-късно се оказва, че българите нямат вина. Военното контраразузнаване разкрива, че британски шпионин, внедрен сред руснаците, е издал успешния пуск на нашите ракетчици и така новината е попаднала в емисията на Би Би Си. Агентът е арестуван и военен съд го осъжда на смърт. Почти година след това е разстрелян - б.а.)

След тази историческа дата ракетните ни войски редовно провеждаха пускове на „Капустин яр“. В цялата им история само веднъж стреляха  в България. Това се случи през лятото на 1968 г. Извършиха два пуска на ракети „Скъд“ от района на Бургас по цел в 12-милната зона около Балчик. Ракетите прелетяха около 200 км и паднаха в морето. Така ние бяхме първата и единствена държава от Варшавския договор, освен СССР, която извърши стрелби с оперативно-тактически ракети на своя територия.

 (в. Преса, печатно издание, брой от 314 от 18 ноември 2012) 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37