Милена Дамянова

Дамянова: Образованието не върви зле

7848 | 16 юни 2012 | 12:14

"Правим плавни стъпки нагоре. Имаме завишаване на критериите"

Автор:


 


Не бих казала, че образованието върви на зле. Точките са повече в сравнение с миналата година, но тази година имаме завишаване на прага за оценка "среден" 3. Това каза пред Дарик радио заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова за външното оценяване на седмокласниците.
За в бъдеще като реформа е заложено да остане оценяване с точки, а не с оценки. Години наред образователното министерство е критикувано, че има занижени критерии за слаб 2. Правим плавни стъпки нагоре. Имаме завишаване на критериите, добави Дамянова. Според нея, децата са се представили по-добре тази година на националното външно оценяване. Заместник-образователният министър призова да се обърне внимание на конкретните училища. "Поискахме пълни анализи на оценките от националното външно оценяване, както и съпоставка между випуските, това до момента не беше направено. Откриха се причините за слабите резултати. По-малките училища са с по-ниски резултати. Там се наблюдаваше, че например един учител преподава по 4-5 предмета, което не води до по-добро качество на образованието", подчерта Дамянова. Тя допълни, че в новите учебни програми са заложени 60% да има нови знания и 40% упражнения, което според Дамянова, е изключително важно.
Като цяло Дамянова се похвали, че четвъртокласниците се справят най-добре в ученето. "Седмокласниците също се справят добре и има какво да се поработи за обучението на зрелостниците", увери Дамянова.
Заместник-министърът добави, че училището трябва постепенно да се приспособи към света на съвременните ученици, тъй като е голяма възрастовата разлика между учител и ученик. Също Дамянова добави, че учителят не трябва да стои пред или зад учениците, а редом с тях. "Разликата в оценките между вътрешно и външно оценяване е сериозен проблем. От следващата година ще пробираме модел на инспектиране на пълната външна оценка на всяко едно училище", отбеляза Милена Дамянова.
От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36