КАКВО СТАВА?

42306 | 19 ноем. 2012 | 12:09

Гилотината на капризите


 


Ето какво става. Костов потрива ръце и хихика в ъгъла, който ще напусне след броени месеци.  Никой не е в състояние да издири Колев, заради когото изгоря Марковска. Тя пък мишкува - така и не успях да я убедя да се появи по телевизията и да обясни своята версия, а в нея има обстоятелства, заради които може би ще й повярват. Но М. предпочете да се крие - също като политиците. Те са майстори в това мишкуване. Поговорката „Всяко чудо за три дни“ сякаш е измислена от шушумигите на Прехода. Те дори успяха да се анестизират до такава степен, та вече спокойно да твърдят, че всяко чудо е за един ден - българското, разбира се.

Изчукайте и този надпис на фасадата на многострадалния парламент. А и стандартното българско чудо изобщо не е чудо - то е нещо като костите от скелета на Йоан Кръстител, от който досега са известни най-малко 37 черепа. Костов потрива и хихика, Колев го няма, М. мишкува.

Обаче Плевнелиев вече е Герой на България

- Божидар Димитров може да го предложи за първия носител на това ново звание, рециклирано от времената на соца. А Бойко трябва да трепери - понеже утре някой тъпак в Европейската комисия може да разгледа донос на липсващия Колев и срещу него. Това стана. А иначе в България беше направен опит за келяв, като всичко друго, държавен преврат - президентът практически разпусна Народното събрание, като без никакво право бламира едно от решенията му. Утре той може да се направи за втори, а после и за трети път на герой - и така да се изравни по тези звания със съветския вожд Леонид Илич Брежнев. При това ще си ги получи по по-хигиеничен начин, понеже

няма да се целува - мляс-мляс - с Живков

Да се целуваш с руските Вождове, не е било никак лека работа - дори истинският герой, а сетне и истински диктатор, Фидел Кастро се е плашел от това. Разказваше ми го дъщеря му Алина Фернандес: Фидел направо се разтрепервал, когато Хрушчов - като пиян от водка мечок, започвал да го прегръща и мляска. Стана ясно още нещо. И то е най-важното. Машината на Европейския съюз очевидно вече работи безмилостно - имам предвид гилотината на капризите. Вече за щяло и нещяло ще я пускат, а сетне и ще ни спират парите просто защото ги нямат. Ние пък няма да гъкнем, не сме като гърците - нашите хора са баби. Единствените смелчаци са президентите ни. Разбира се, има предостатъчно подозрения срещу М. Само дето засега липсват доказателства - истински. Преди няколко дни оправдаха ямболския кмет, доста преди това и Мургина - шефката на НАП, същото се случи  и с хасковския кмет, да не говорим за Данчо Лечков - обаче си спомняте какъв театър се разигра около тях.

Янето - това сладко змейче

- бълваше толкова страстно огън и жупел, че дори у Бойко сигурно са се обадили старите инстинкти: да се метне на първата пожарникарска кола, която се мерне пред очите му.  И после? После - нищо. Трябва да питам някой български адвокат, дето се препитава в Страсбург, дали не мога да заведа дело срещу чиновника от Брюксел, който с лекота поставя присъди - преди и вместо българския съд. И за какво харчим толкова пари за правосъдната си система, когато нейната работа може да се върши от двама-трима брюкселски господа всезнайковци. Очертава се нова перспектива - оптимистична: колкото повече се доверяваме на чиновническите брътвежи от Брюксел, толкова повече се смалява държавността ни. Плевнелиев можеше да стане истински герой, ако беше казал на въпросната брюкселска дантела да си гледа работата. Но няма да го направи никога. И послушанието има някакви граници - но дали българските чудотворци знаят това? Защото след оперетата с М. никога няма да гледат сериозно на нас. И защо да го правят, когато българският президент, който е поканен да запълва с усмивката си снимката от церемонията в Конституционния съд, бяга от нея. А след него се изтътрузва и председателят на съда, за когото също не е сигурно дали е имал място там.

Тези двамата се държат като слаби ученици, които искат да провалят часа, понеже не са си написали домашното. Навремето имаше едно знаменито акробатическо дуо - братята- близнаци Ставреви. Аз пък имах късмета да съм съученик с тях в прогимназията и доста се забавлявах, а за малко да стана и боксьор. Веднъж - това бе първия път - единият дойде и ми каза да му разбия носа. „И как да стане това?“ - попитах вяло, понеже се готвех за началото на часа. Обичайно той искаше да му подскажа нещо за домашното ни, сега обаче поръчката беше по-интригуваща. "Ами, така - рече онзи, - вдигаш дясната си ръка, засилваш се и ме праскаш по носа.“  „Ами,  сетне?“ - попитах, защото започна да ми става интересно.

„Какво сетне - рече моят приятел - на мен ми потича кръв от носа, учителката ме освобождава от час, а ти продължаваш да си трупаш шестици, които не знам за какво са ти, но както и да е.“ След известно колебание изпълних заръката и слава Богу, че това не ми стана рутинно задължение, понеже онези двамата имаха навика изобщо да не си пишат домашните. Но това не им попречи по-късно да обикалят целия свят. Сетих се за тези мили момчета, защото сега Плевнелиев направи нещо подобно: и той не си беше написал домашното, изглежда, бе нямал време и да помоли някой да му подскаже и -

прас! - един юмрук в носа на България

не в неговия. Нищо работа. Тази срамна история, която на някои им се вижда като героична,  далеч надмина услужливите пируети на Кунева, които досега изглеждаха като шедьоврите на провинциалната ни сервилност. Както знаете, тя послушно се съгласи да затворим блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, никога няма да си плати за това - всяко чудо за един ден! - но пък ще остане в историята, ако изобщо остане, с услужливото си коварство. Но услугата, която Плевнелиев си въобразява, че е направил на Брюксел, е доста по-коварна. Защото след този удар на Великия Брюкселски Чиновник, е възможно българското население окончателно да заживее с убеждението, че не може да очаква никаква справедливост от български съд. В Брюксел могат да бъдат напълно доволни. Скоро те ще се превърнат в единствената църква и джамия за клетото ни население - които при това винаги ще бъдат затворени.

Кунева с очевидно задоволство коментира нотата на Брюксел за съдия М. Само че нас много повече ни занимават тайнствата около Козлодуй. Имаше ли в тях някаква политическа корупция - защото мекушавото съгласие също е форма на корупция. И нищо не струват амбициите на някаква съдийка, подозирана в далавери, в сравнение с услужливото примирение с всеки каприз на чиновниците от Брюксел. Ако искате да повърнете, само си помислете какво ще се случи, ако някой ден Кунева - Кралицата на послушанието - има пълната власт. За щастие това никога няма да се случи. И сетне, ако толкова искате да ви сложат някой тиквен медал, направете друго. Оставете горката М. да се закълне, след това ръчкайте прокуратурата и когото си щете, докажете вината й - и тогава я изхвърлете от Конституционния съд. Дори два тиквени медала могат да ви дадат за това, а пък и да ви нацелуват - и то в Брюксел, мляс-мляс с дъх на белгийски шоколад.

Миналия петък по време на парламентарния контрол министър Миро Н. изведнъж се обърна към председателстващата заседанието и прошепна: „Нарече ме крадец.“ Имаше предвид соцдепутата Михалевски, с когото яростно се джавкаха.  Министър Миро не изглеждаше обаче изобщо притеснен, че някой го е нарекъл крадец, той просто искаше да си направи кефа - да изгонят опонента му от залата. Е, добре, когато тези хора си говорят така, когато се наричат „гювендия“ или се хилят - когато ги наричат „крадец“, никога няма да им остане време сериозно да се вгледат в нечия кандидатура. Тя всъщност дори и не ги интересува толкова. Игрите са им по-забавни, конспирациите - също. И дори Брюкселският Чиновник е без значение за тях - пък и Плевнелиев винаги е готов да направи някой героичен шпагат.

След като „пълна бъркотия“ е Терминът на 2012 година (според Оксфордския университет) - кой е пък българският термин на годината, след като ние извечно живеем в бъркотия? Хайде да сметнем.  Гъзолизане добре ли ви звучи?

(в. Преса, печатно издание, брой от 315 от 19 ноември 2012)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36