БСП-разочарование

На левите им трябват нови вождове и идеи

15185 | 25 ноем. 2014 | 11:45

Компартиите днес са по-скоро карикатурниВ България щяла да се създава Радикална левица. Някакъв съюз от няколко комунистически партии. Може би новото образувание ще наподобява гръцката „Сириза“ или испанската „Подемос“ - все партии, които набраха голяма скорост и се радват на милионна подкрепа. Да приемем, че нашите леви радикали успеят да съберат някаква подкрепа. Да приемем също, че тя може да бъде и по-голяма. Да приемем и още по-смелото - че участват в управлението. И какво могат да направят те? Ще вдигнат минималната заплата например на 400 лева. Ще национализират ли обаче едрите фабрики и заводи, които ги раздадоха на този и на онзи? Не. И кой днес стимулира кооперативното движение на село - няма такива. Ще направят някакви дребни реформи, дълбоки - не са възможни.

Всичките им искания са социални. Добре, но такива имат и Меркел, и Обама, и другите... Коренна промяна не може да се осъществи с няколко партийки, които самостоятелно не могат нищо да постигнат. Издигането на леви радикални лозунги може и да е на мода днес, но няма как да се случат. В България днес има разни комунистически партии, които са по-скоро карикатурни, отколкото модерни. Има и една БСП, която е социалдемократическа, но иска да стане по-лява. Загубвайки всички избори, това може и да е спасение, но не е спасение. Никой днес не се замисля, че социалдемократизмът всъщност работи за реформирането на капитализма. Откакто той съществува, такава идея все върви, но по същество той си остава капитализъм. Световното олевяване е резултат на голямата разлика между тези, които работят, и другите - които са собственици. Работещите винаги ще са недоволни и така е от векове. Необходима е нова теория на лявото и нови лидери. Такива няма - нито в България, нито в Европа. Проблемът на нашите леви и радикално леви днес е, че те не могат да измислят нова идеология. А новите личности и със свещ не могат да ги намерят. Преди години Александър Лилов каза, че бъдещето е на социализма и всички му се изсмяха. Преди да умре, Тодор Живков ми каза: „Ще има социализъм, ама след 50 години, до- като нашето се измирише.“

Лявото в България и в Европа е в криза. Но кризата я имаше и когато бяха на власт, защото това беше изопачен социализъм. Като паднаха от власт, кризата стана още по-голяма. Маркс, Енгелс и Ленин направиха характеристика и анализ на капитализма и на капитала, но не и на социализма. Търсят се теоретици. Как например да сравняваш днес Оланд с Митеран? Та това не е възможно. А българските социалисти - Виденов, Първанов, Станишев или Миков, нима могат да бъдат сравнявани с Благоев и Димитров? Абсурдно е. Затова лявото на XXI век трябва да търси лидерите си. Когато ги намери, може и да се реформира.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15