Военни, българска армия

Къде сме ние?

Армията ни е малка, зле въоръжена и слабо платена

34578 | 25 ноем. 2014 | 16:06

Най-далекобойните й системи бият до 70 км, а преди – до 400

Военни, българска армия-o75896o87r5k73yg5rt4td2r3se.jpgВоенни, българска армия-5i785ig476u4jyfre.jpg


За 25 години преход родната войска се сви като шагренова кожа и сега е от най-малочислените в НАТО. Гордостта, че сме били „прусаците на Балканите“, вече е само спомен.

Десети ноември 1989 г. ни завари със сто и десет хилядна армия, хиляди единици техника и въоръжение, стотици бойни самолети, които с днешна дата са почти символично количество. И ракети, които нарязахме доброзорно. Това, че армията ни е малка, не е проблем, защото заплахите и геостратегичската среда след Желязната завеса са други. Въпросът е, че тя не е и модерна,

както ни залъгваха

че ще я изградят политиците. За четвърт век родната войска се управляваше с рецепта „режем числен състав, за да има пари за нови оръжия“. Което си бе лъжа и не се сбъдна. Всяка година с колкото души съкращаваха бойните части, с толкова финансовите министри на прехода свиваха военния бюджет. Крайната равносметка е, че и хората ги няма, и пари за отбрана няма.

Армията е пряка функция на икономическото състояние на страната. И всяка държава издържа такава армия, каквато може да си позволи. А нашата е с най-малък военен бюджет - 520 млн. евро на хартия, а реално тази година е 480 млн. евро. Само Албания, Литва, Латвия и Словения са след нас, но и числеността на техните войски е по-малка (виж таблицата).


Нашият войник е с една от най-ниските заплати в НАТО.

Нашият военен бюджет е съпоставим с този на Естония, но пък естонската армия е близо два пъти по-малка от нашата, а словенската - три пъти. Българската войска по численост е близо до белгийската, но военният бюджет на Белгия е почти 4 млрд. евро, а нашият - 500 млн. евро. Чехия издържа 33 900 униформени с бюджет 1,620 млрд. евро. А става дума за страна, която като Белгия е в сърцето на Европа, далеч от горещите точки на Близкия изток и екстремизма на ислямския фундаментализъм.

Истина е и че освен безпарична войската ни е и зле въоръжена. Вярно, че през последните 10 години бяха похарчени около 1,5 млрд. лв., но предимно за транспортни средства – вертолети „Кугар“, самолети „Спартан“, автомобили и тежки камиони „Мерцедес“. Както и за модернизация с натовски системи за опознаване „свой - чужд“ на зенитноракетните ни комплекси. И това е всичко. Похарчените пари обаче подобряват предимно транспортните и мобилните възможности на армията ни. Оръжията, на които се гради основната й бойна мощ, са руски от 70-те и 80-те години. Това, че са руски, не е беда, в което искат да ни убедят политиците. Бедата е, че

са морално остарели

Но ние, както винаги, с идеологически привкус често обясняваме всеки казус. За разлика от другите европейци. Гърция например не се срамува да купува от Русия оръжия. Тези дни стана ясно, че южната ни съседка води преговори за купуване на 40 броя изтребители Су-35.

Гръцката армия още разчита и на руските зенитни комплекси С-300 и „Тор“. Но това между другото. А родната войска с изключение на някои много добри и опасни системи за ПВО, подобаващо скрити в една планина, не разполага със съвременни мощни оръжия. След като нарязахме оперативно тактическите си ракети „Скъд“ и СС-23 с радиус 400 км, в момента огънят на най-далекобойните ни средства не може да надхвърли 70 км.

Наскоро ВМС получиха нови френски вертолети „Пантер“ за бойно търсене и спасяване.


У нас стартовата заплата за боец е €301,
а в Румъния – €800

Колко получава наемният войник у нас - този, на когото разчитаме да ни брани. Европейска държава сме и нека приравним заплатата му в евро. Начинаещ боец у нас започва с 602 лв.,  т.е. 301 евро основна заплата. Към нея прибавяме 60 лв. порцион за храна и още 90 лв. за служба в системата на отбраната, това прави 752 лв. От тях вадим данък около 70 лв. Така в джоба му влизат 682 лв., или около 340 евро.

В Румъния редник тръгва със заплата 800 евро. А там преди две години намалиха заплатите на военните. Румънският редник се храни без пари в казармата и транспортът дотам му е безплатен. А нашият редник си плаща яденето и пътува на свои разноски до поделението.

Руската армия е наборна, но вече има и професионални войници. Там редникът получава 1000 долара. Във Великобритания войникът подписва първоначален договор за служба за 4 години и 3 месеца, който може да прекъсне с 12-месечно предизвестие. Като мине тестовете
и го приемат в строя, започва обучение. Тогава годишната му заплата е 12 600 лири. След това го назначават и в зависимост в какви войски е – поддържащи или бойни, годишното му възнаграждение е от 15 700 до 20 700 лири.

Как е в САЩ? Там не може да се пенсионираш като войник. Новобранецът след първите четири месеца започва да взема 1500 долара на месец. След това като опитен редник заплатата му скача на 1800 долара. Американците имат страхотна социална програма, за да набират войници. Възрастовият диапазон за кандидатстване е 17-34 години. Приемат ли те в армията, семейството ти получава безплатна медицинска застраховка. В САЩ войникът, ако учи и е студент, докато е на служба, получава безплатен преносим компютър и около 5000 долара да си плати образованието (ако вече не служи, специален фонд заплаща обучението му след уволнението - б.а.). Таксата в детските градини за децата му е с 30% по-ниска.
Заплатата на щатския рейнджър се повишава и за прослужено време. Към нея има и добавка от 200 долара за храна и още 250, ако семейството не е при него. По време на службата има право на безплатен мобилен телефон, интернет и поща. В събота, неделя и по празниците не работи. Ако войникът е в зона за военни действия, получава още 250 долара месечно плюс още 100 за „емоционално утежнена семейна обстановка“. В случай че е на огневата линия и има риск за живота му, прибавя още 100 долара към заплатата си. Тъй като в бойна обстановка щатският рейнджър няма къде да харчи парите си, държавата му ги влага в банки с пет пъти по-висока лихва от останалите.


Няма мераклии за резерва

Наети са около 700 души, а трябва да са до 3400

Числеността на една армия не се определя на око. Тя зависи от геополитическото положение на държавата, заплахите, способностите, които искаме да има войската, и от големината на територията, която трябва да брани.
Преди по разчети една наша дивизия отбраняваше в случай на агресия гранична полоса от 30 до 50 км в зависимост от направлението и местността. Тя имаше численост около 10 000 души, танкове, тежка артилерия и ракети. България разполагаше с близо 10 боеспособни дивизии.

Сега основните бойни единици на пехотата са две механизирани бригади, без танкови
батальони, и една бригада командоси. Направете си сметка с такива сили сега войската ни каква територия може да отбранява. Преди разчитахме и на голям потенциал от запасни в случай на мобилизация - около 300 000 души. Сега по разчети към двайсет и шест хилядната ни армия, ако бъде обявено военно положение, трябва да се присъединят и доброволни резервисти. Това е всичко, на което разчитаме при война, бедствия и аварии.

Така бе решено през 2010 г., тогава бе въведен терминът „единен комплект“. Според плановете до края на 2014 г. трябваше да имаме до около 3400 платени резервисти на договор. Знаете ли до момента колко са се съгласили да станат наемници в резерва само срещу една заплата на година? Малко над 700 души.

Първото правителство на ГЕРБ написа „Бялата книга за отбраната“, с която фиксира числеността и структурата на въоръжените сили. Тогавашните военни експерти в кабинета са определили тези параметри чрез разиграване на десетина сценария, които, ако настъпят, войската трябва да се активира. Един от тях е предвиждал армията да има способности да освобождава отвлечени българи в терористични държави. Добре че разумните гласове са надделели и не е било прието. Крайната равносметка след дългогодишните упражнения на редуващите се във властта партии на тема „армия“ е, че войската ни има сили за един сценарий, да речем само война. А ако са два - война и природно бедствие? Или три – война, природно бедствие и голяма промишлена авария? Тогава какво правим?

В контингентите ни зад граница винаги има и офицери от военното разузнаване.


Военното разузнаване ни отсрамва в пакта

Военната наука сочи, че когато съкращаваш армията, трябва да усилваш разузнаването. Това е елементарен принцип. И не трябва да си чел дебели книги, за да осмислиш тази истина. У нас обаче винаги е наопаки. В зората на демокрацията един военен министър отиде в централата на военното разузнаване и възкликна: „Ауу, ама тука работят много хора!“ И 300 разведки скоропостижно ги зачислиха в запаса.

Сега е внесен законопроект за сливане на цивилното и военното разузнаване. Сигурно ще стане като в ДАНС, ако Народното събрание го приеме. Когато Сергей Станишев като премиер създаде агенцията, военното контраразузнаване се вля в нея с около 200 души. Сега са шепа хора и ако някой твърди, че от това не е пострадала вътрешната сигурност на армията, не му вярвайте. Просто тази сфера е класифицирана информация и не се изнасят данни. Реалните опасения са, че подобна съдба ще сполети и служба „Военна информация“ на Министерството на отбраната. Просто ще я претопят. А тя е най-старата специална служба у нас - на 106 години.

Военното ни разузнаване е може би най-силното на Балканите. То разкри плана „Подкова“ на сръбската армия за етническо прочистване на Косово през 1999 г. и заслужихме овациите на пакта. После оказа неоценима помощ на НАТО по време на войната в Югославия. Сега ни отсрамва в алианса, защото не можем да се похвалим с натовски бюджет и модерно въоръжение. Разведките ни с пагони имат своя агентура в страни и горещи точки, където водещи държави от НАТО не може да пробият.
Това се знае и се оценява. И се казва където трябва, но за него не се говори.


 


От категорията

Протестни автошествия опитват да блокират границите със Сърбия и Гърция (ВИДЕО)

Снимка: БНТ-1596976262.jpg

Засега няма блокада на пътя към Сърбия, но има дълга колона от автомобили и ...

9 авг. 2020 | 12:46

Каракачанов: Някои от организаторите искат да опорочат и окървавят протестите

-1596190225.jpg

"Няма нормална държава в света, в която някой атакува органите на реда и ...

9 авг. 2020 | 12:06

Още двама възрастни от дом „Възраждане“ в Русе са починали от COVID-19, жертвите станаха 7

Дом „Възраждане“ в Русе Снимка: БНТ-1596984155.jpg

Починалите са на 79 и 87 години, лекувани са в Белодробната болница „Д-р ...

9 авг. 2020 | 17:42

Иван Бакалов: Мечтата на Борисов е коалиция с БСП. Само тая... Нинова се дърпа

Иван Бакалов-1596976985.jpg

И в БСП мнозина вече са си стиснали с Борисов ръцете под масата, личи си по ...

9 авг. 2020 | 15:42