Лейди Мармалейд

Песен, 5 номера по-голяма

13547 | 27 ноем. 2014 | 16:10

Любовни и еротични балади се пеят от диви, не от деца


На снимката - ето така изглеждат изпълнителките на един от най-популярните кавъри на "Лейди Мармалейд" - този на Лил Ким, Пинк, Майя и Кристина Агилера за филма "Мулен Руж".


Току ми бе преминало неудобството да гледам как 10-годишната Крисия и зрелият мъж Орлин Горанов се гледат в очите и пеят една от най-хубавите български любовни песни - „Светът е за двама“, и музикалните риалити програми по телевизията отново ме вкараха в приключение. Тази година „X-фактор“по Нова телевизия дава шанс на две много талантливи момичета на 14 и 15 години да се изявят. Само че незнайно защо продуцентите ги вкарват в сюжети, които са, меко казано, неподходящи за тяхната възраст.

 

Едното дете наскоро се изяви с „Вървят ли двама“ на Мария Нейкова, песен, която стои като дреха, 5 номера по-голяма и на 20-, че и на 25-годишна жена. За да изпееш баладата като хората, се налага да знаеш какво е да изгубиш голяма любов, да си мислил за смъртта и да си я сравнявал със самотата. А изпълнителката най-вероятно е още на етап „първи трепети и целувки в парка“.

 

Дотук все още не е толкова страшно, но тази седмица същото дете бе накарано да изпее „Лейди Мармалейд“. Това е легендарна песен от 70-те години на Пати Лабел, един от култовите хитове на диско ерата. За да я изпееш, се изискват страшно много глас и музикалност, което участничката в музикалния риалити формат безспорно има. Но за да бъде това изпълнение нещо повече от техническа демонстрация на диапазон, се налага да се вникне и в душата на произведението. А в него се разказва за развратна креолка в Ню Орлийнс, която съблазнява мъж от средната класа на улицата с походка и след това директно се обръща към него с: „Voulez-vous coucher avec moi?“ (Би ли спал с мен тази вечер?) И след това почтеният господин се прибира в скучния си живот и мечтае за горещата дама. Като рефренът „Би ли спал с мен тази вече?“ се повтаря през цялото време с хипнотичен ефект.

Продуцентите явно се бяха усетили, че вършат нещо нередно, и промениха „coucher“ на „danser”, за да префасонират рефрена на „Би ли танцувал с мен тази вечер?“. Но всички знаем за какво става въпрос.

 

Единствен Велизар Соколов от журито реагира, както би реагирал всеки баща на 15-годишно момиче, който чуе дъщеря му да се провиква с такива думи от сцената на национална телевизия, и определи избора на песен за „изродски“. Другите го упрекнаха в прекален консерватизъм.

 

Обявете ме и мен за консервативна, защото смятам, че момиче в пубертета не може да пее такива неща, особено толкова публично. Обаче има и нещо друго. Като й дават подобни музикални задачи, те принизяват забележителната песен до една проста демонстрация на глас, а музиката е много повече от техника. Затова и „Лейди Мармалейд“ се пее от зрели жени, от диви, а не от Селена Гомез или от ранната Бритни Спиърс. Само моля продуцентите - не давайте оттук нататък на тези момиченца да пеят „Еротика“ на Мадона, защото тогава някой наистина вече ще сезира Агенцията за закрила на децата!

 


Най-известният кавър

 

 


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35