Излизане или оставане на Гърция в еврозоната

12443 | 17 юни 2012 | 12:54

Възможните сценарии за южната ни съседка и за еврото след изборите днес

Автор:От най-черен до по-малко неблагоприятен: възможните сценарии за Гърция и за зоната на еврото след съдбоносните избори днес ще определят бъдещето на страната.


- Излизане от еврото

Катастрофичният сценарий би могъл да стане реалност, ако радикалната левица, партията СИРИЗА, спечели мнозинство на изборите днес. Нейният водач Алексис Ципрас, който е свиреп противник на драконовските икономии, наложени от кредиторите, иска преразглеждането на плана, постигнат в замяна на финансовата помощ.

Ако поеме управлението на Гърция, той си дава десет дни за да изведе до успешен край тези преговори. Европейците обаче не разбират нещата по този начин. Те смятат, че ако Гърция не спазва ангажиментите си, няма да получи и стотинка и ще трябва да излезе от еврозоната.

Според добре осведомени ръководни представители лидерите на Валутния съюз са проучили варианта гръцкото правителство да емитира дългови разписки, ако е неспособно да плаща заплатите, изчаквайки възможно връщане към драхмата. Това обаче не означава, че вървим към този сценарий, подчерта един от тези източници.

- Неприлагане на плана за икономии, но оставане в еврозоната

В Гърция би могло да се сформира правителство противник на строгите икономии и едновременно да се реши страната да остане в еврозоната, както желаят повечето от жителите й.

Тук има риск много бързо да се стигне до безизходица: кредиторите на Атина (ЕС и МВФ) ще затворят кранчето за заеми, което бързо ще доведе до дефолт по плащанията на Гърция. Това ще създаде големи трудности на гръцките и европейските банки с риск от разпространение в други разклатени страни от еврозоната като Испания и в крайна сметка разпадане на самата еврозона

- Смекчаване на плана за икономии

Новите гръцки власти, ако се ангажират да спазват споразумението, може да получат "малко повече време от страна на ЕС и МВФ", заяви в петък белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс.

Този сценарий може да се заформи в случай на образуване на дясно правителство под водачеството на Нова демокрация или на правителство на националното единство начело с консенсусна личност.

Макар да са възможни известни корекции (по съдържанието на реформите, срока или лихвите), по същността на споразумението между Атина и нейните кредитори (почиващо върху структурните реформи) не може да се преговаря, твърди европейски източник. Трудно ще е за обществеността в Европа и особено страните разработили плановете за икономии да го приемат.

- Прилагане на реформите и оставане в еврозоната

При този идеален сценарий Атина ще въведе мерките за икономии, изисквани от нейните кредитори, и в течение на две години гръцкото правителство ще успее да стабилизира икономиката на страната.
От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23