В София започва приема на гимназисти

8501 | 17 юни 2012 | 13:06

В училищата-гнезда от 9.00 до 15.00 ч. днес ще се подават заявления за приема след седми клас в гимназиите

Автор:В София в т. нар. училища-гнезда днес от 9.00 до 15.00 ч. ще могат да се подават заявления за участие в приема на ученици след завършен седми клас в гимназиите, по наредба номер 11, съобщава на сайта си Регионалният инспекторат по образованието в София. При попълване на заявлението задължително трябва да се изписват училището и паралелката, за която кандидатства вашето дете, съветват от РИО-София родителите на кандидат-гимназистите. От инспектората посочват, че прилагат и списък на паралелките за учебната 2012/2013 година, който ще улесни родителите и учениците при попълването на заявлението за участие в първия етап на класирането след изпитите за приемане в държавните и в общинските училища след седми клас.

Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно, четливо и добре обмислено. Подреждането на училищата  по профили, професии и специалности, трябва да се стане от най-желаните към по-малко желаните, препоръчват от РИО-София. На сайта на инспектората е публикувана и информация за училищата-гнезда в София.

От 15 до 20 юни седмокласниците в страната подават документи за участие в приема в училищата след завършен седми клас, определен от началниците на регионалните инспекторати по образованието. До 26 юни ще се обявят списъците с приетите ученици на първия етап от класирането след седми клас. След обявяване на резултатите от първия етап на класирането приетите ученици трябва да се запишат от 27 до 29 юни в училището, в което са класирани, посочват от РИО-София. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си в първия етап, трябва да подадат заявление за участие във втория етап от класирането - от 27 до 29 юни. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап от класирането. Ако кандидатът е преминал на по-предно свое желание, трябва да се запише в приемащото го училище.

За кандидатите, които не са успели да се класират, за неудовлетворените от втория етап от класирането и за тези, които не са се записали, съществува възможност за участие и в третия етап от класирането, съобщават от РИО-София. Уточнява се, че за третото класиране ще се подават заявления на 10 и 11 юли, включително. Необходимо е ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново, съобразно с останалите свободни места и според резултатите от изпитите на кандидата.
От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21