Македония търси мястото на Александров и Михайлов

7654 | 17 юни 2012 | 13:42

Изпълнението на проекта "Скопие 2014" не спира и се работи с пълна пара

Автор:През последните дни в съседна Република Македония избухнаха нови остри спорове относно ролята и мястото на легендарните личности на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов.

Повод за възобновяването на тези спорове този път бе решението на Столичния общински съвет част от централните улици в града да бъдат преименувани, а една от тях да носи името и на Тодор Александров. При гласуването в Общинския съвет съветниците от опозиционния Социалдемократически съюз започнаха да скандират "Бугари, Бугари". Според тях представителите на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ се опитват да "легитимират пробългарското движение в страната". Опозицията обвини управляващите и в опит да се маргинализират ролята на партизанското движение от Втората световна война чрез смяната на улицата носеща името на убития партизанин Стив Наумов. Последната в бъдеще ще се казва Филип II.

Според запознати обаче истинската причина за преименуването се криела във факта, че на тази улица в бъдеще ще се намира сградата на строящото се в момента в античен стил Министерство на външните работи. По този начин властите в Скопие искали да ядосват Атина всеки път когато ще се налага те да изпращат официална кореспонденция до Македония.

На обвиненията на опозицията, че властите се опитват да българизират улиците съветниците на ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че бащите на убитите партизани през 1941-44 година в Република Македония всички до един са били българи.

Въпреки "африканските жеги", както в столицата наричат летните температури изпълнението на проекта "Скопие 2014" не спира и се работи с пълна пара. Всеки ден се отпускат допълнително "милиончета евро" за поредния античен проект. И докато в централните новини по радиото и телевизиите се отделя по около 30 минути за казаното, изпълненото и построеното от премиера Никола Груевски обикновеният гражданин затъва във все по-голяма мизерия. Първият въпрос който всеки Ви задава в началото на разговора е: Ти работиш ли? На което автоматично се допълва въпроса с коментара още преди да са Ви чули: И аз съм така от години! На по тих глас се добавя и още един коментар: Зад всички тези "строежи се крие огромна корупция и кражба на пари".

Не само лятото, а и есента тук се очакват да бъдат горещи, поне откъм политически живот. Всички опозиционни партии стягат редици и се готвят за коалиции, включително и за такива, които до скоро бяха немислими - обединение на леви и десни срещу "диктаторското управление на Никола Груевски". До година трябва да има местни избори, а парламентарните трябва да бъдат след 3 години. Опозиционните лидери обаче всеки ден обикалят страната и организират митинги. Пресата е изпълнена с остри коментари и спорове, а в парламента вървят бурни дебати и призиви за спиране на досегашната политика, която изолира Република Македония и на практика блокира членството й в ЕС и НАТО. Достатъчно факти за да се смята, че страната върви към нов политически сблъсък.
От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36