Цачева: Да покажем политическа воля за защита на околната среда

6596 | 17 юни 2012 | 14:34

Според нея в днешния глобален свят екологичните проблеми са и национални

Автор:Националните парламенти трябва да имат активна позиция в борбата с глобалните екологични проблеми, те не трябва да догонват дебата, а да го моделират. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в Световната среща на върха на законодателите, съобщиха от Народното събрание.


Форумът предшества Международната конференция на ООН за устойчиво развитие "Рио +20" и в него участват председатели на парламенти и представители на законодателни институции от 85 държави.

Институционален и политически отговор е нужен сега без каквото и да е отлагане във времето, ние трябва да покажем политическа воля и решителност за защита на околната среда и правата на бъдещите поколения, подчерта Цецка Цачева. По думите й е наложително да бъдат намерени своевременно отговорите на глобалните екологични проблеми. Важен аспект е засилването на ролята на националните парламенти в диалога с националните правителства в законодателния процес, бюджетния процес и парламентарния контрол, добави председателят на Народното събрание.

Според Цецка Цачева в днешния глобален свят екологичните проблеми са и национални. За решаването им е необходима координация на няколко нива. Общовалидните отговори, обаче, трудно могат да бъдат произведени само в рамките на универсални международни организации. Ето защо е нужна систематична координация на националните екологични политики и на институционалните предпоставки за тяхното провеждане на форуми като настоящата Среща на върха, заяви председателят на българския парламент.

Правата на бъдещите поколения трябва да бъдат приоритетът, който да се отчита при вземането на политически и макроикономически решения, посочи председателят на Народното събрание. Само по този начин парламентът може да изпълнява ролята на истински общонационална представителна институция, обединяваща миналите, настоящите и бъдещите поколения, подчерта Цецка Цачева.

Пред участниците във форума председателят на Народното събрание заяви, че България е готова да посрещне предизвикателствата, които 21 век поставя в областта на околната среда. Тя допълни, че зелената икономика има своето конституционно измерение в съвременния български конституционализъм.

Опазването на околната среда, подчерта Цецка Цачева, е конституционен приоритет на българската държава според Конституцията от 1991 г, а възпроизводството на околната среда и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната са въздигнати в императив от член 15 от българската Конституция. Според председателя на Народното събрание обсъжданите въпроси са в дневния ред на българския парламент, а Заключителният протокол от срещата на върха в Рио ще намери отзвук в бъдещи законодателни решения.

Позицията на председателя на Народното събрание беше в рамките на първия панел на Световната среща на тема "Необходимостта от специализиран процес на законодателите".

Световната среща на върха на законодателите се провежда в навечерието на пристигането в Рио на държавните и правителствените ръководители за Срещата на високо равнище на ООН за устойчиво развитие, която ще се проведе от 20 до 22 юни 2012 г. Форумът на законодателите отбелязва началото на нов международен процес , посветен на създаването на механизъм за контрол и наблюдение върху правителствата относно осъществяването на първоначалния дневен ред от Рио, както и по-нататъшните ангажименти от "Рио +20".

Контрол, законодателство и природен капитал са трите основни теми, върху които се фокусира първата световна Среща на върха на законодателите. Форумът поддържа идеята за изработването на набор от принципи, които да укрепят капацитета на законодателите да държат правителствата под отчет във връзка с изпълнението на поетите от тях ангажименти за устойчиво развитие на конференцията "Рио +20".

Срещата обсъжда и как стойността на природния капитал може да бъде интегрирана в националните икономически рамки, за да могат законодателите да извършват по-добро наблюдение върху използването на природния капитал. Очаква се участниците в Срещата на върха на законодателите да постигнат споразумение относно "Протокол на законодателите от "Рио +20".
От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23