Димитър Главчев: Има доза истина за „лентяите“

8050 | 26 ноем. 2012 | 11:22

Бюджетът е правен на по-ниски нива на растеж на БВП и ако не се изпълнява приходната част, може да се намали разходната, казва зам.- председат


 


- Г-н Главчев, бюджетът за следващата година бе приет от депутатите, но опозицията силно го разкритикува с мотивите, че е предизборен. Вашия коментар?

- Това е най-нелепата критика особенно ако идва от партии участвали в Тройната коалиция. Ако говорим за предизборен бюджет, мерки или постъпки, само трябва да отбележим, че през 2009 г. за шест месеца пенсията е била вдигана 3 пъти. В условията на очертаващ се дефицит в хазната, който в края на юни 2009 г. е бил 375 млн. лв., правителството е увеличило парите за старост и е раздуло дупката с нови 500 млн. лв. Ето това е пример за предизборни действия. За подобни харчове има още много примери – такъв е и ноември 2008 г. когато от 12 млрд. лв. фискален резерв за един месец са изхарчени 4 млрд. лв. Сегашното правителството наследи 7,6 млрд. през юли 2009 г., а сега в резерв има 7,2 млрд. лв. Да вярно е, че грубо 2 млрд. са от емисията по еврооблигациите, но и без тях има заделени 5,2 млрд. лв. Така реално от началото на нашето управление до сега са похарчени 2,4 млрд. лв., срещу 4 млрд. само за месец.

- А какъв е бюджет 2013 според вас?

- Бюджетът за следващата година е продължение на всички, които сме правили и е следваща стъпка за изпълнение на приоритетите на ГЕРБ. Сред основните постижения в период на криза се смятат доходите, които ние успяхме да запазим стабилни. Очевидно ние сме успели в условия на криза да защитим  доходите, до които са добрали предишните управляващи.  Много страни не успяха да се справят с тази задача, като видяхме в съседни страни и намаляване на заплати и пенсии. В залата обаче имаше критики относно доходите. Според депутатите те доближават европейските, защото те са намалени, а не защото нашите са скочили. Доходите на българите никога не са растяли достатъчно бързо за да могат да стигнат до европейското ниво. Затова казвам, че в условията на международна криза нашето управление е успяло да запази нивата стабилни. Подчертавам, че за първи път страната ни от прехода насам се изправя пред европейска и дори световна криза, до сега сме преживявали само местни кризи.

- Смятате ли, че българските избиратели са доволни от изминалите три години на управление на ГЕРБ?

- Не мога да ви кажа, тъй като всеки човек има право да дава своето мнение. Най-добрият начин да разберем предстои, въпреки че имаше вече няколко избора – местни, междинни и президентски, които са показателни.  Разчетите за следващата година са изпълними ли са? Реално заложеният брутен вътрешен продукт е почти същият като за 2012 г. В първоначалния вариант се очакваше БВП да достигне 81 млрд. лв., но в последствие претърпя намаление от 77 млрд. лв.  Очакванията са абсолютно реалистични и изпълними, като са заложени основни тенденции и продължение на политиките водени до сега. От сега не мога да кажа дали ще има намаление на прогнозите за следващата година. Бюджетът е правен на по-ниски нива на растеж на БВП и ако не се изпълнява приходната част може да се намали разходната част.

- Какви промени очаквате да влезнат между четенията?

- По традиция промените са минимални, тъй като смяната на едно число в бюджета води до промяна в доста позиции. Очакваме много предложения от опозицията за разпределяне на между 1 и 2 млрд. лв., които обикновено са с източник „повишена събираемост”. Ние обаче този източник сме го използвали, като е заложен ръст.

- Какви политики бяха заложени в първоначалните планове на управление, но не успяха да се осъществят?

- Най-много изоставаме с програмата си за доходите на населението. Другите ни приоритети, по които действаме са образование, здравеопазване. Социалният сектор не може да бъде пренебрегнат, тъй като това са най-засегнатите от кризата хора и там няма как държавата да абдикира. Ако погледнете през всичките години ще видите, че това са приоритетите, които са с най-голям относителен дял в разходите.

-В програмата на ГЕРБ бе заложено да няма никакво увеличение на данъците, но в същия момента сега влиза налог върху лихвите по депозитите на физическите лица. В очите на хората това е ново ощетяване на доходите. Какво наложи точно сега да се въведе подобен данък?

- В очите на кои потребител е така. Сега терминологично дали е нов данък или не е спор, който е за експертно ниво. Смятам, че е трябвало да бъде въведен подобен налог още когато е създавана общата ниска данъчна ставка.

- Подържате ли твърдението на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, че данъкът върху лихвите е за лентяите?

- Изказването е малко пресилено, но има и доза истина в тези твърдения. Данъкът не е насочен срещу дадена категория и ще обхваща всички. По философски бих казал, че действието е справедливо. 


 


От категорията

Живко Георгиев: ГЕРБ е в низходяща тенденция, но лагерът на опонентите й е в насипно състояние

-1571651614.jpg

Да се обединят управляващите с опозицията не го виждам като политически, ...

14 ян. 2021 | 11:25

От глупост Радев бетонира ГЕРБ с изборната дата

Цвета Караянчева и Румен Радев на консултациите за изборите-1610704517.jpg

Българската демокрация все още е в пубертетска възраст. Тя е незряла, ...

15 ян. 2021 | 11:54

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

-1553258827.jpg

Благодаря Ви, президент Тръмп, че се извинихте на сърбите за ужасната война на ...

15 ян. 2021 | 20:15

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

-1610724934.jpg

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че ...

15 ян. 2021 | 16:47