Ген.- майор Ненов: Имаме над 1000 свободни места за войници

14904 | 27 ноем. 2012 | 12:30

За десетте месеца на тази година 410 военни от пехотата са прекратили договорите си за военна служба по собствено желание


Новият командир на Сухопътните войски ген. Нейко Ненов е роден на 18.11.1961 г. в с. Трънково, област Ямбол. Той е най-младият командващ на пехотата след 10 ноемри 89-а. Завършил е военната академия у нас и колежа на Сухопътните войски на САЩ в Керълайл, Пенсилвания. Владее английски. Женен, с един син. Запален спортист. Тренирал е лека атлетика. Сега хобито му е тенис на корт.

1986 г., Болярово. Лейтенант Нейко Ненов, командир на отличен взвод, е застанал на плаца в поделението и сочи към турската граница, която е на един хвърлей. Преди това ми е показал бойните машини, заредени с патрони и боеприпаси, в пълна готовност да тръгнат, ако „свирне тръбата“. „Ето там е противникът, срещу който ще воюваме, щом се наложи“, докладва лейтенантът... 2005 г., Констанца, Румъния. Ген. Нейко Ненов приема командването на бригада Югоизточна Европа. На тържествения коктейл си бъбри дружелюбно с турски генерал... Преди да започне интервюто с него, му припомням тези епизоди, а той с усмивка заключава:
„Какво да се прави, такива са времената. Бяхме врагове, сега сме съюзници.“


След като правителството обяви, че ще въведе от 1 януари 2013 г. възраст за пенсиониране в армията, има ли масови настроения за напускане? Колко са рапортите за уволнение в пехотата, г-н генерал?

- Дискусиите в общественото пространство по този казус започнаха преди около два месеца. За това време близо 90 души от Сухопътните войски са
подали рапорти да се уволнят. Моето мнение е, че във войските, които командвам, няма масова психоза за напускане.

 Вие говорите за последните два месеца, а общо колко военни от началото на годината са напуснали по собствено желание?

- За десетте месеца на тази година

410 военни са прекратили договорите си

за военна служба по собствено желание, като 75% от тях са войници. Останалите са офицери и сержанти, защото повечето от тях имат право на пенсия.

Ако направим известна прогноза, че тази тенденция ще се запази, очаквам за цялата 2012 г. към 500 военнослужещи от Сухопътните войски да се уволнят по подадени рапорти и взаимно съгласие.

Разбрах, че капитани не искат да стават майори, защото така ще им се вдигне възрастта за пенсиониране от 52 г. на 54 г. и отказват повишение, защото не са сигурни дали ще могат да служат още 2 г. заради съкращенията. Вярно ли е?

- Не, не съм чул. Нямам такава информация, мисля, че не е вярно. Може би е само слух.

Какви кадри не достигат най-много на пехотата? При кои категории дефицитът е най-голям?

- Най-много не ни достигат войници. Сега при трансформацията на войските тези, които не желаят да се местят и да отидат в друг гарнизон, основно са от войнишкия състав, след това са сержантите и най-малко са офицерите. Ние очаквахме, че бойците от закрития батальон във Враца и от разформированите поделения в Плевен ще се възползват от възможността да продължат службата си в други гарнизони, където има доста свободни места, но това не стана.

А защо се получи така? Как си го обяснявате?

- Мисля, че причините са от социално и лично естество. В чисто семеен план се изразяват в невъзможността бойците на новото място за служба да
намерят работа за съпругите си, както и детски градини и училища за децата. От друга страна, цените на свободните наеми за квартири особено в
Карлово, се повишиха значително. Това е така, защото Карловската бригада и тази в Стара Загора увеличават числеността си с още около 2500 души общо и за двете. Местните хора знаят това и си правят тънка сметка: аха, значи ще идват още военни, следователно търсенето на квартири ще се повиши. И вдигат наемите. Но съвсем скоро се очаква за отделни гарнизони компенсационните суми за безквартирните военнослужещи да бъдат увеличени. Поне- же говорим за този проблем, ми се иска да припомня, че в двете предкризисни години - 2007 и 2008 г., общо над 2000 войници се уволниха по собствено желание. А от 2009 до 2011 г. напускащите по взаимно съгласие е в рамките на 250-280 души на година, докато за първите 10 месеца на тази са 308 бойци.

Има ли в момента свободни места за редници и в кои гарнизони?

- Действително останаха доста свободни места особено след реорганизацията и щатните промени във войските през първата половина на годината. Те са основно във формированията на двете механизирани бригади: 2-ра в Стара Загора и 61-ва в Карлово. В момента вакантните места за войници са 1176, които са в Карлово, Казанлък, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Свободни места има и във формированията, дислоцирани в Благоевград, Пловдив и Асеновград, но са малко. През декември ще реорганизираме поделения в Сливен, Мусачево, с. Свобода, Чирпанско и Шумен, но в тях няма да има свободни щатове, тъй като там свиваме войнишките длъжности, които ще бъдат общо с 400 по-малко.

1176 вакантни места за бойци в момента хич не са малко. Как ще ги попълните?

- От няколко години в Сухопътните войски не е имало конкурс за приемане на нови войници, завършили граждански учебни заведения. Наскоро обаче обявихме конкурс за 305 места в Карлово, Казанлък, Стара Загора и Хасково. Смятаме тези, които са издържали изпитите, да ги назначим след Нова година.

 Ще служи ли още българският войник с „Калашников“? Предвижда ли се подмяната на руските автомати със западни?

- Смяната на калашниците към момента не е актуална. Засега не смятаме да купуваме автомати от друг тип.

 А снайперите „Драгунов“ ще сменяме ли?

- Очакваме доставка на нови

 съвременни снайпери, западен образец

Те са предназначени за Пловдивската 68-а бригада „Специални сили“, която ще се реорганизира в полк, за контингентите ни зад граница и за сформиращите се батальонни
бойни групи.

Значи казваме сбогом на славния снайпер?

- Не, не го изхвърляме. „Драгунов“ остава и ще го използваме заедно с новите.

Защо?

- Защото ще увеличаваме снайперистите в армията заради борбата с новите асиметрични заплахи.

Г-н генерал, малко са войниците, да не кажа, че почти няма такива, които служат до пределната възраст 45 г.

- Според закона първият договор, който сключват новопостъпилите бойци на служба, не може да бъде по-кратък от 3 години. След това може да бъде
удължаван по предложение на всяка от страните по него с допълнително споразумение за не по-малко от 2 години. Няма ограничение за броя на допълнителните анекси, но максималният им срок не може да надхвърля 45-годишна възраст. Войниците, които напускат по собствено желание, си тръгват средно след 4 до 10 години служба най-много.

(в. Преса, печатно издание, брой от 323 от 27 ноември 2012)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37