Липсва ни култура на обитаване

9425 | 28 ноем. 2012 | 11:53

Замаяна от перспективата да стане европейската културна столица, София пропуска своите шансове да се превърне в европейски град

Автор:


 


   
   

арх. Валери Гюров


 

Те не режат ленти, но пък имат голямата амбиция да променят облика на София. Врагове на безперспективното строене и номадския манталитет, "Трансформатори" вдъхват живот в онези места, от които хората обикновено отвръщат поглед. Техните проекти имат за цел да родят нови и позитивни мозъчни клетки на онези градски обитатели, които не виждат по-далеч от четирите стени на своя дом.

Сред най-известните реализации на младите архитекти са изрисуваните електрически табла по улиците „Цар Иван Шишман“ и „Раковска“, както и TabloID – зона за отдих край Панчаревското езеро. Ентусиастите наскоро участваха във форума за съвременно изкуство Sofia Contemporary, а в момента са сред организаторите на Sofia Architecture Week, където показаха идеи за реставриране на прочутия „седмокрил“ паметник пред НДК.

Temadaily разговаря с Валери Гюров, съосновател на сдружението. Той е наследствен архитект, (дядо му инж. Делчо Гюров е инженер на НДК, Камбаните, сградата на КНСБ и др.), завършил е Техническия университет в Щутгарт, но решава да се върне тук, за да се насочи към социалната архитектура. По простата причина, че му е писнало от бизнес сгради, хотели и презастрояване.


В рамките на Sofia Contemporary бе представен проект за построяване на нов мавзолей на мястото на стария. Стряскащата му визия, напомняща на „мутробарок“ изплаши хората, докато не стана ясно, че това е арт-инсталация. Всъщност новината тръгна от вашата фейсбук страница.

Стана много случайно. Обядвахме в един студентски стол и фотографите на фестивала ни казаха, че оградите на инсталацията са готови. Един колега направи снимка с телефона си, а впоследствие половината медии я използваха като заглавна на своите статии. Всъщност успехът на инсталацията се дължи на два фактора: авторът Иван Мудов е наистина много талантлив, а хората са свикнали да бъдат подвеждани и мамени. Те са толкова изтръпнали, че понякога не могат да отделят сатирата от истината. Мудов и преди е правил акции с които иска да провокира хората, но не заради самия шок, а за да ги провокира да мислят. Проектът беше много добър, но му липсваше момент - събитието съвпадна със смъртта на патриарх Максим и медиите пренасочиха вниманието си.

Цялото интервю четете в Temadaily.bg


 


От категорията

Живко Георгиев: ГЕРБ е в низходяща тенденция, но лагерът на опонентите й е в насипно състояние

-1571651614.jpg

Да се обединят управляващите с опозицията не го виждам като политически, ...

14 ян. 2021 | 11:25

От глупост Радев бетонира ГЕРБ с изборната дата

Цвета Караянчева и Румен Радев на консултациите за изборите-1610704517.jpg

Българската демокрация все още е в пубертетска възраст. Тя е незряла, ...

15 ян. 2021 | 11:54

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

-1553258827.jpg

Благодаря Ви, президент Тръмп, че се извинихте на сърбите за ужасната война на ...

15 ян. 2021 | 20:15

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

-1610724934.jpg

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че ...

15 ян. 2021 | 16:47