Предизборно ГЕРБ се сети за редниците

8124 | 30 ноем. 2012 | 15:33

Министър Ангелов да почерпи Николай Цонев


 


Иде декември, хубав месец. Поводи да седне човек на чашка - бол. Нека и военният министър Аню Ангелов да намери време и да почерпи депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, който забелязал, че войниците нямат право на пенсия,  което пък хич не е добре. И в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване в последния момент наваксаха пропуска. Но въпросът не опира до невинно недоглеждане. Защото досега машината ГЕРБ в парламента гласуваше безропотно рестриктивни закони на кабинета, включително и за войската. Но предстоят избори и Тошев се сети, че армията е електорат.

Не е зле Аню Ангелов да почерпи и предшественика си Николай Цонев, чиято партия „Нова алтернатива“ даде военния закон на комисията по дискриминация именно заради редниците. Явно това стресна управляващите. Така Цонев, без да иска, им направи услуга, подсказа им за грешката. А той, както и Тошев, също е бивш офицер и едно питие едва ли ще го затрудни.

Да забраниш на хората от една професия да се пенсионират, както и да го погледнеш, си е ограничаване на трудови и човешки права, за което в ЕС не потупват по рамото. Това се отнася и за войнишката професия. Абсурд е такива ограничения да се въвеждат и за нея. Преди време бойците от два полка в Македония излязоха на стачка именно заради това. Учудващо е, че сегашният военен министър въобще не даваше да се издума за правото на редниците на заслужен отдих. И се дразнеше, ако някой повдигне този въпрос.

Със завиден инат пък ГЕРБ не искаше да разбере смисъла на войнишкия труд. Да осъзнае защо редник Петров трамбова по плаца. Каква е перспективата за униформения без нито една нашивка на пагона. А тя е да отиде на две-три мисии навън. Да събере левчета за прилична квартира и след около 10 г. служба да си бие камшика. Както казваше един о.з. генерал, на наемния войник у нас  му се полага само да умре.

ГЕРБ претендира да е модерна партия, а така и не разбра житейската философия на мераклиите за наемни войници. Боецът влиза в казармата, за да нахрани себе си и семейството. Това е водещият мотив. А да брани роден край и Отечество, думи, с които преди надъхваха соцармията. Така е в целия свят и ние не сме изключение. Това е професия като всички останали, но с особено назначение. Боецът не създава материални блага и принадена стойност. На редника се плаща, за да тренира и да е готов да убие този, който нападне държавата му. Той не е и мисионер, който проповядва любов между хората. В противен случай в армията щяха да раздават библии, а не автомати. Професията му е тежка, отговорна. И е политическо самоубийство да я лишаваш от достойни старини. След четири години късогледство ГЕРБ най-сетне прозря за очевидното.

в. Преса, печатно издание, брой от 326 от 30 ноември 2012)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37