О.р. полк. Костадин Стрезов: Гръцки самолет с помощи ни разузнаваше

12632 | 2 дек. 2012 | 14:05

По време на т. нар. възродителен процес засякохме съобщения, които си разменяха в турската армия. В тях турските военни си говореха, че засек


О.р. полк. инж. Костадин Стрезов е роден през 1944 г. в Пловдив. През 1967 г. завършва Висшето военно-артилерийско училище в Шумен. Цялата му армейска служба от 1962 до 1999 г. преминава във военното разузнаване, и по-специално в електронното. През тази година се навършват 70 г. от създаването му. Със заповед на министъра на отбраната последният четвъртък на ноември е обявен за официален празник на електронтто разузнаване във Въоръжените сили. С о.р. полк. Стрезов се срещаме именно по този повод. Той се съгласява да разкаже спомени с уговорката, че за много от събитията все още не може да се говори открит

Служех в едно от поделенията ни високо в планината. То се намираше на над 2000 м височина. През зимата снегът като задуха, преспите стигаха до 12 метра. С трайни продукти се запасявахме от есента. Но за малотрайни се налагаше да се слиза до най-близката хижа на около 5 км. Всичко се носеше на гръб. След караул войникът не може да го пипнеш 24 часа. Трябва да почива. Но почти винаги след наряд момчетата по желание слизаха долу, за да носят храна. Екипите, става дума за офицерите и сержантите, на върха се сменяха през седмица. Една седмица дежуриш, после се прибираш у дома да почиваш. Поделението  разузнаваше с радиотехнически способи Гърция и част от Турция. Слушахме разговорите между отделни  военнослужещи, щабове и командни пунктове. Слушахме и кораби, а и как си говорят екипажите на самолетите с пунктовете за управление на земята. С приемници прихващахме разговори до 100 км, а със специализирана радиотехническа апаратура - на три-четири пъти по-голямо разстояние.

През пролетта на 1974 г. възникна първата криза между Гърция и Турция за остров Кипър и ние я разкрихме. Ето как се случи. Един турски геофизичен кораб „Сизмик 1“ започна да шари из Егейско море уж да търси нефт, а си водеше чисто разузнаване. Там гърците имат много острови. Корабът навлезе в зоната около тях. Гърците изкараха военния си флот и го наобиколиха. Освен това поставиха цялата си армия в бойна готовност (оранжева). По техния класификатор тогава следващата степен бе червена, което означава война. Въобще обтановката се нажежи.

От нас искаха на всеки час да докладваме къде е турският кораб. Междувременно гърците започнаха да прехвърлят войски към гръцко-турската граница в Източна Тракия и около островите, за да подсилят отбраната им. Но се намесиха НАТО и САЩ и проблемът се тушира. Но продължи да тлее. Няколко месеца по-късно, вече през лятото, Гърция реши да присъедини остров Кипър. Затова накараха командващия кипърските войски ген. Гривас да извърши преврат и да свали от власт президента архиепископ Макариос. Турците се усетиха и светкавично след преврата стовариха въздушен десант в Северен Кипър. Изкараха корабите си и

блокираха западните подстъпи

на острова, както и западния вход на Дарданелите откъм Егейско море. Но и тогава войната пак се размина на косъм. Но имаше трагичен случай. Заради гъста мъгла взеха своя бойна фрегата за гръцка и я потопиха. От приятелски огън загина целият екипаж около 200 души.

Всеки гръцки и турски пилот си имаше индекс. Ние ги знаехме и така разбирахме къде летят.  Около 1980 г. прихванахме съобщение между гърците. В него те си оповестяваха, че на летище Горна Оряховица ще кацне руски разузнавателен самолет Миг-25 от Одеса, който в близките десет дни ще извърши няколко разузнавателни полета по границите ни с Гърция и Турция и по морското крайбрежие. Докладвахме по нагоре за съобщението и неговото съдържание. Там бе направен изводът, че щом гърците знаят това, значи са разбрали полетния му план. Което означава, че

са имали агентура

Може да е била у нас, може да е била и в СССР. До такива изводи достигна висшето ни военно ръководство. По-късно се разбра, че агентурата на гърците е била разкрита, но това вече е работа на военното контразузнаване и не знам подробности.

Гърция имаше три самолета С-130 „Херкулес“. Три бяха оборудвани за фотографско и електронно разузнаване. Трите имаха шестцифрен индекс На един от тях помня последните три цифри - 181. След напрежението около Кипър турците сформираха Четвърта армия в Западен Анадол покрай Егейското крайбрежие. Тези самолети излитаха през ден от летище „Елевсина“ до Атина. Летяха до остров Лимнос, но успоредно на Егейското крайбрежие, за да засекат излъчванията на електронните средства от поделения на Четвърта турска армия. Кацаха в Лимнос и изпращах нарочно открита грама, за да я прихванат турците: „Разтоварихме два сандъка с писма.“ Сиреч ние вършим пощенски услуги. И така всеки път. Явно много писане е падало. След час-два излитаха и отиваха до Дедеагач, Александруполис, до устието на р. Марица. И там стоварваха писма. Така трите самолета се редуваха всеки ден.

През 90-те години, когато страната ни беше в криза, не помня точно при кое правителство, гърците решиха да ни изпратят хранителни помощи. Докараха ги със същия този самолет с индекс 181. Ние предварително разбрахме това и предупредихме, че ще извършат разузнаване по цялото течение на р. Струма - от гръцката граница до София, тъй като оттам му минаваше маршрутът. Но никой не ни обърна внимание. Самолетът пристигна в София, разтовари се и се върна. Снимаше през цялото време - на идване и обратно. Два пъти. И то много подробно цялото Струмско направление. А то е едно от основните оперативни направления на нашата армия. Веднъж пък по време на т. нар. възродителен процес засякохме съобщения, които си разменяха в турската армия. В тях турските военни си говореха, че засекли необичайни сигнали в Северна България, които не били български, а руски, по тяхна преценка. Казваха си, че вероятно става дума за руски свързочни средства или руски войски, дошли у нас заради събитията...

Ето толкова високоотговорна беше нашата работа. Искам да отбележа нещо много съществено. Всяко разузнаване се ръководи от един древен принцип - няма съюзници, няма приятели, няма врагове. Работи се в интерес на държавата. Затова, както се казва, разузнаването слага „всичко под ножа“. Погледнете внимателно картата на българо-турската граница. Северозападно от Одрин, много близо до града, има едно възвишение.

Там е монтирана антенна система

за радио- и радиотехническо разузнаване. Сега я разширяват, защото и в момента ни разузнават усилено, нищо че сме съюзници.

Думата ми е, че всяка държава, нищо че сме в НАТО, си има свои тайни, които добива по разузнавателни способи и пази ревниво. Дори и от съюзниците си.


Драма в небето ни

Американски пилот бяга, сръбски го псува на майка

Всички знаят за случая с натовската ракета, изстреляна от американски изтребител, която падна в Горна баня по време на въздушните бомбардировки на пакта над бивша Югославия през 1999 г. Тогава инцидентът се размина без жертви. Имаше само материални щети. Лансирана бе версията, че американският пилот обстрелвал наш радар наблизо погрешка, тъй като го взел за сръбски. Истината обаче е друга. Американският самолет бил подгонен от сръбски изтребител. Сърбският пилот го настигал и псувал цветисто на майка, само както умеят да правят това комшиите. В луда гонитба двата самолета приближавали българската граница. В паниката американският пилот изстрелял ракетата, за да се освободи от нея, защото е тежка. Така облекчил изтребителя, дал форсаж, увеличил скоростта и се шмугнал в нашето въздушно пространство. Щом стигнал границата ни, сърбинът обаче се върнал. Не продължил преследването в нашето небе, защото това би било неразумен риск с непредвидими последици. Цветистите му триетажни псувни обаче били прихванати от електронните „уши“ на военното ни разузнаване.

(в. Преса, печатно издание, брой от 328 от 2 декември 2012)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37