ГЕРБ безцеремонно острига армията

9444 | 7 дек. 2012 | 13:10

Балерините ли ще ни пазят от нашествие   
     

В навечерието на Никулден депутатите „зарадваха“ войската, като гласуваха и за нея възраст за пенсиониране. От 1 януари войници, сержанти и младши офицери ще се радват на пари за старост само ако са навършили 52 г., а старшите и висшите - 54 г. Това се случва за пръв път в армията. Стотици офицери и сержанти пуснаха рапорти, за да хванат последния влак преди Нова година. Само депутатите от мнозинството не искат да видят очевадния факт и се подиграха с уморената от безкрайни реформи войска. А в предизборното лято на 2009 г. ГЕРБ й обещаваше „спиране на съкращенията и повишаване на социалния статус на военнослужещите“. Какво бе изпълнено от това? Нищо.

Практическата философия за управление на ГЕРБ е, че може да   имаме силна полиция и слаба армия. Затова първата работа на правителството бе да ореже военния бюджет и да увеличи на МВР. След това числеността на армията бе свита от 32 000 щика на 26 000. После отмениха правото на военните да си купуват жилище от МО. Вдигнаха и годините им за служба от 25 на 27, след които можеха да се пенсионират. Докато махаше придобивките, „машината“ на ГЕРБ в НС не се замисли, че дестабилизира стратегическа опора на държавата. От парламентарната трибуна депутатите й твърдяха, че това са тоталитарни привилегии. След поредното гласуване един от тях се хвалеше, че ходи с джобни 400 лв., защото не обичал друг да му плаща пиенето. За да върже сметките на Симеон Дянков, ГЕРБ реши, че и униформените от войската вече ще се пенсионират и по възраст. Така щял да се намали натискът върху НОИ.

10 са професиите у нас, в които заетите излизат в заслужен отдих само по трудов стаж - общо 78 000 души. Сред тях са балерини и балетисти. Но само МО се натегна и извади армейците от списъка, защото бодат очите на ковчежника. С което проблемът остана, но пък настрои военните срещу другите в сектор „Сигурност“, които минаха между капките. Защото Цветан Цветанов си изигра блестящо картите. Тревожното е, че МО въведе промяната силово, без да се допита до тези, които мръзнат по плацовете или патрулират из чукарите на Афганистан. Въпросът бе решен с докладна записка, внесена в Съвета по отбрана. Само за сведение. Без дебати и обсъждане.

Въобще ГЕРБ  наведе войската и я острига като уплашен новобранец на два дни служба. Когато военен попитал МО защо новото правило важи само за тях, а не и за балерините, му отговорили: „А знаете ли колко им е трудно да стоят по цял ден на пръсти.“ Сега разбрахте ли кой ще пази от агресори държавата на финансиста Симеон Дянков? А между другото наясно ли е президентът Росен Плевнелиев със случващото се в отбраната?

(в. Преса, печатно издание, брой от 333 от 7 декември 2012)


 


От категорията

Живко Георгиев: ГЕРБ е в низходяща тенденция, но лагерът на опонентите й е в насипно състояние

-1571651614.jpg

Да се обединят управляващите с опозицията не го виждам като политически, ...

14 ян. 2021 | 11:25

От глупост Радев бетонира ГЕРБ с изборната дата

Цвета Караянчева и Румен Радев на консултациите за изборите-1610704517.jpg

Българската демокрация все още е в пубертетска възраст. Тя е незряла, ...

15 ян. 2021 | 11:54

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

-1553258827.jpg

Благодаря Ви, президент Тръмп, че се извинихте на сърбите за ужасната война на ...

15 ян. 2021 | 20:15

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

-1610724934.jpg

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че ...

15 ян. 2021 | 16:47