Касим Дал: Не можем да подкрепяме палачите

19688 | 11 дек. 2012 | 10:37

Едно интервю на Доротея НИКОЛОВА за политическите кукловоди, агентите на тоталитарния режим, парламентарния вот и бъдещите коалиции

Автор:


Касим Дал е роден през 1962 г. във варненското село Николаевка. Осъден е за политическа дейност и от 1986 до 1989 г. излежава присъдата си.

Член-основател е на ДПС през 1990 г. През 1993 г. става негов заместник-председател. На 18 февруари 2011 г. е изключен от движението. Сега е в ръководството на партия „Свобода и достойнство“.


- Г–н Дал, защо основахте партия „Свобода и достойнство“?

- Това беше желанието на хората по места, с които се срещахме. Ние работихме по проучване на нагласите повече от година, особено след местните избори. Това не е поредният проект на политическия инжинеринг на кукловодите. Това е волята на нашите поддръжници. Неслучайно на учредяването на партията имаше представители от всички 31 избирателни района в България - 1015 делегати и над 300 гости от чужбина и от България. В тези не много на брой региони, където участвахме на местните избори заедно с Единната народна партия, няма друга алтернатива на ДПС освен нас. Спечелихме изборите в някои общини, например в регион Силистра.

- За лидер беше избран Корман Исмаилов. Вие сте създател на идеята за формацията, защо не се кандидатирахте за председател?

- Ние сме екип и като такъв излязохме и пред хората. От първия ден казах, че никога не съм се борил за кресла. Не правим партия за човека или за лидера. Ще работим за хората и залагаме на екипността. Да подкрепят Корман Исмаилов, решиха хората. Мога да кажа защо аз го направих. Необходими са нови хора, необременени с миналото. Корман е един от тях. Той има и опита, а в същото време е утвърден лидер.

- Казвате, че търсите необременени с миналото хора.

- Няма да работим с хора, които са служили на тоталитарния режим - тези, които са били в структурите на ДС. Точно тези зависимости последните 23 години доведоха нещата дотук. Ще предложим нови решения за изборите - ясна програма и правила. Партията ни ще представлява букета от етноси на българската нация. Тя е мултиетническа нация, съставена от етнически българи, турци, помаци, роми, евреи, арменци и техните културни особености. Според нас всички трябва да бъдат равнопоставени български граждани.

- Колко жени има в ръководството?

- От 13 души в ръководството има две жени, а сред делегатите имаше много. Нямаме квоти, но те имат достойно представителство.

- Къде и как ще търсите хората, които да ви повярват и да гласуват за вас?

- Най-важният ни коз е истината. Убеден съм, че ще спечелим доверието на избирателите. Предлагаме нещо ново, уникално за страната. Искаме да използваме потенциала на всички, които знаят и могат, а не само на една част от българското общество.

- Едно от посланията ви беше, че няма да сте ДПС 2. След 20 години в движението няма как обаче хората да не ви свързват с него. Бяхте дясната ръка на Ахмед Доган.

- Не съм бил ничий придатък, никога. Винаги съм защитавал хората и затова ме уважават. Аз съм един от създателите на нелегалната организация по времето на възродителния процес. Три години и половина съм бил по затворите. Неслучайно в залата имаше много хора, които са участвали в съпротивата. Били са политически затворници, лежали са в лагера „Белене“. По-голямата част от тях ни подкрепят. За тези години съм спечелил доверието им в цялата страна, сред изселниците в Турция, навсякъде. А и какво значи ДПС 2? Ние не сме против ДПС, не сме против обикновените, честни хора, членове на движението. Против върхушката на ДПС сме в лицето на Ахмед Демир Доган и агентите лакеи около него. Мога да ги нарека с агентурните им имена - Вергил, Павел, Сидер, Леонид и т.н.

- Залагате на политическите затворници по време на т.нар. възродителен процес. В същото време обвиняват ДПС, че твърде много експонира тази тема, за да капсулира и плаши избирателите си.

- В речта ми на учредителното събрание никъде нямаше заплаха. Когато говоря за възродителен процес, не плаша и не търся противопоставяне. Говорих за лъжата и измамата, извършена от тези агенти на бившата ДС в лицето на това ръководство на ДПС. Ахмед Демир Доган е променил толкова съдби, разплакал е толкова майки, а се прави на борец за свобода, права и свободи. Всичко това стана ясно от архивите на комисията по досиетата. Подмяната на каузата и ценностите, огромната лъжа трябва да излязат наяве. Обикновените хора трябва да решат дали ще продължават да подкрепят тези, които ги мамят и ги окрадоха, или искат нещо ново. Ние им предлагаме избор. Досега тези хора нямаха такъв.

- Обвиняват ви, че изпълнявате поръчка на ГЕРБ, за да отслабите ДПС. А и след като бяхте изключен от движението, пренасочихте депутатската си субсидия към управляващата партия.

- Нямаме абсолютно нищо общо с ГЕРБ. Още когато ме изключваха от ДПС, заявих категорично, че ще направя всичко възможно и една стотинка от субсидията да не отива в касата на партията с това ръководство. Там няма отчет за разходите, една година не беше приеман бюджет. И няма защо тези хора, които лъжат, крадат и не ходят на работа, да се възползват. Ние направихме фондация „Свобода и достойнство“ и парите от субсидията през ГЕРБ отиват там. Партията ни се финансира от фондацията. Даваме отчет до стотинка.

- Премиерът Борисов официално ви пожела „На добър час“.

- Искам да кажа, че всички, които дойдоха в залата, бяха поканени. Вежди Рашидов беше гост като мой приятел, като личност. Не виждам нищо лошо, че той донесе поздравления от премиера. Ние не сме канили ГЕРБ.

- „Свобода и достойнство“ е дясноцентристка партия. ДПС е либерална формация и получава подкрепата на европейските либерали и на Либералния интернационал. Защо се отказахте от тази кауза? Сега се доближавате до ЕНП и ГЕРБ.

- Ние сме антикомунисти. НПСД е против тези, които са били в структурите на тоталитарния режим. По дефиниция това е център, център-дясно. Като имаме предвид подмяната на каузата в ДПС, се разграничаваме абсолютно от такава ориентация. Не можем да подкрепяме палачите. Ляво, дясно и център са нещо много относително. Не бива да се втренчваме в това. Трябват ни честните хора, за да се обединим. След това ще се делим на леви, десни, център. Хората са на ръба на оцеляването.

- Казвате, че хората са на ръба на оцеляването. Какъв е анализът ви на сегашното управление?

- ГЕРБ управляват от три години. За съжаление истината е, че те не изпълниха очакванията. Има неща, които правят добре. За тях ги подкрепяме. Затова, което не правят добре, ги критикуваме. Ние с Корман Исмаилов сме само двама депутати, няма как да променим ситуацията.

- Лидерите на СДС, на НДСВ, на Единната народна партия и десните земеделци ви припознаха за партньори. Това покана за коалиция ли е?

- Ние ясно и категорично казахме, че ще работим за самостоятелно явяване на изборите. Но ще видим, има време. Предстои да правим наши структури сред българските емигранти в Испания, Швеция, Франция. Вече имаме такива в Белгия, Холандия, Турция. Ако ръководството прецени, може да се водят преговори с център, център-дясно.

- От централата на ДПС определиха „Свобода и достойнство“ като измислена, ерзац партия, патерица на ГЕРБ. Как ще го коментирате?

- 70% от ръководството на ДСП са хора обвързани с Държавна сигурност. Останалите се оказаха слабохарактерни конформисти. Няма какво да ги коментирам. Жалко е.

- Премиерът на Турция Реджеп Ердоган вече официално подкрепи партията ви. Как да го тълкуваме?

- Нашите отношения с премиера на Турция датират много отдавна. В Турция има над 400 хиляди български граждани. За тези 20 години съм се занимавал с решаването на проблемите на тези хора. Участвал съм в организирането на избори в Турция. Бил съм човекът, който е решавал проблемите им. Поставял съм ги на дневен ред пред Ердоган още като кмет на Истанбул. Работили сме заедно за решаването на проблемите. Тогава не съм знаел, че той ще стане премиер на Турция.

- Има ли идеологически сходства между вашата партия и тази на Ердоган? Негови противници виждат заплаха за светската система в южната ни съседка, а той отхвърля обвинението.

- Ние сме заложили в центъра на нашето внимание проблемите на обикновения човек. Целият свят вижда, че през последните десет години южната ни съседка добре се справя с решаването именно на тази задача. В това отношение може да се търси някакъв паралел като общ акцент на дясноцентристки партии. Народната партия „Свобода и достойнство“ е българска национална партия с много ясна кауза и приоритети.

- Ще се кандидатирате ли за депутат? Да очакваме ли сблъсък между вас и Доган в един избирателен район?

- Още не съм решил дали ще се кандидатирам за депутат. Не бягам от отговорност, но има време. Не бягам и от сблъсъци. Не само с Доган, а с цялата политическа конюнктура.

- Каква е вашата позиция за предложението на Доган за общ прочит на Балканската война?

- Винаги, когато наближат избори, партии като ДПС, „Атака“, ВМРО се възползват от такова противопоставяне, за да внушат страх. Не искам да влизам в схемата на Ахмед Доган. Ако се ровим в миналото, винаги ще намерим много неща, за които да се скараме. Нека да оставим на историците да уточнят тези неща.

- А за делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик?

- За мен такова нещо като радикален ислям няма, особено в България. Има некомпетентност на службите. Аз вярвам в независимостта на българския съд. Нека изчакаме решението му. Но е грозно това, което правят политиците. Не може да си играеш с вярата на хората, няма значение дали е мюсюлманска или християнска.

(в. Преса, печатно издание, брой от 337 от 11 декември 2012)


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45