Ген. Стефан Василев

Ген. Стефан Василев: Пехотата ще стане 15 600 души, 1600 - резерв

29592 | 5 май 2012 | 14:37

Не вярвайте на слухове, напуснаха само 98 войници, казва командирът на Сухопътните войски

Автор: 

- Г-н генерал, на участниците в парада изплащат ли се допълнителни пари за извънреден труд?
- Не им се изплащат средства за извънреден труд.

- А защо?
- Защото не полагат извънреден труд. Те са командировани в столицата и са зачислени на безплатна храна. За всеки от тях има закуска, обяд и вечеря. Осигурена е и една междинна закуска.  Получават и безплатна минерална вода. Затова не им се изплащат и командировъчни.

- Тази година ще има сериозни трансформации в цялата армия. Какво предстои на пехотата?
- През тази година трансформацията при нас ще е на два етапа. От 1 юли ще реорганизираме 2-ра лекопехотна бригада в Ст. Загора, 5-а механизирана в Плевен, 61-ва в Карлово, както и формированията в Белене и Асеновград. Двете бригади в Карлово и Ст. Загора ще увеличат числеността си общо с около 1800 души. Другите три формирования, които изброих, ще се свият с около 1300 длъжности. Гарнизоните, в които увеличаваме военните, са Карлово, Казанлък, Ст. Загора, Ямбол и Хасково. Намаляваме присъствието им основно в Плевен, Шумен и Асеновград. Бригадата в Плевен се реорганизира в център за подготовка на войници. Освен това в Плевен ще има механизиран батальон и зенитно-ракетен дивизион. Батальонът във Враца се закрива.
От 1 декември пък ще се реорганизират химическият полк в Мусачево, разузнавателният в чирпанското с. Свобода, центърът за подготовка на танкисти в Сливен и базата за съхранение на въоръжение и техника в Шумен.

- Какво ги чака военните, които остават „извън борда“?
- През май и септември пускаме регистри за вакантни длъжности и могат да кандидатстват за места. Могат да бъдат и преназначавани по предложение на командирите. Тези, които не си намерят места, ще бъдат взети в специален щат на министъра на отбраната и ще им бъдат връчени 6-месечни предизвестия за прекратяване на договорите за кадрова служба. През това време имат право да се обучават в курсове за преквалификация в граждански специалности. Други могат да бъдат преназначени в други гарнизони. Тези, които бъдат преместени, им се полага по една преводна заплата, а на всеки член от семейството - по една трета от нея. Дават им се и допълнителни пари за превозване на багажа.ю

- А сега в пехотата има ли вакантни места?
- Към 1 юли вероятно ще имаме около1800 свободни - от тях близо1300 ще са за войници.

- Значи скоро ще има конкурси за нови бойци?
- Не е така. Най-напред трябва да попълним свободните места с бойци от поделенията, които се закриват и реорганизират. Редно е първо на тях да предложим. Чак в края на годината ще имаме реална картина на ситуацията - някъде през декември. Тогава ще преценим дали има необходимост да се обявят конкурси. Най-вероятно през тази година това няма да се случи.

- Носят се слухове, че много войници напускат по собствено желание?
- Моят съвет е да не се поддавате на слухове. За първите 4 месеца на 2012 г. по собствено желание са си отишли 98 войници. Това е по-малко от 0,3%. Така че сами преценете.

- Цените на горивата постоянно скачат. Това отразява ли се на снабдяването на пехотата?
- Естествено, това се отразява негативно и при нас. С парите, които сме си разчели, можем да си купим по-малко гориво, отколкото сме предвиждали. Но ние си правим вътрешно преразпределение. Най-важното е от това да не страда бойната ни подготовка. Дори сега сме увеличили ученията с 20% в сравнение с 2011 г.

- Този кабинет е планирал реформата във войската да приключи през 2014 г. Дори има постановление. Каква численост ще има пехотата на финала, когато бъдат изпълнени правителствените намерения?
- В края на 2014 г. личният състав на Сухопътните войски ще е около 15 600 души, от които 1600 души ще са от доброволния резерв. Организационно пехотата ще бъде сведена до: командване с щаб в София, две механизирани бригади в Карлово и Ст. Загора, четири полка от родовете войски в Белене, Асеновград и два в Пловдив, четири батальона от различен тип в София, Благоевград, с. Свобода и Мусачево, два центъра за подготовка в Сливен и Плевен, база за съхранение и въоръжение на техника и подготовка на резервисти в Шумен и  учебен полигон в Корен.

- Закривате батальона във Враца и цяла Северозападна България остава без военно присъствие. Кой ще спасява хората, ако има бедствие или наводнение, каквото се случи в хасковското с. Бисер например.
- По принцип при бедствия военните формирования действат в районите, където са дислоцирани. Но при необходимост могат да действат и в цялата страна, когато се вземе такова решение. Планирали сме задачите при бедствия и аварии, които се изпълняваха досега от батальона във Враца, да бъдат поети от формированията в Плевен и Белене. А при необходимост и от други поделения. Сега пехотата разполага общо с 57 модула за такива случаи. 4 от тях са в постоянна готовност да действат,  ако се случи авария в АЕЦ „Козлодуй“. За гасене на пожари са готови пък 13 модула, за наводнения - 11, за земетресения - 3, за борба със снежни стихии – 12, и т.н.

- Колко наши пехотинци от първата батальонна бойна група се обучават в момента в Германия. Какви задачи тренират? Основно борба с тероризма ли?
- Сега в Германия има 212 наши бойци от карловската механизирана бригада, откъдето е и първата батальонна бойна група. Те се обучават в тренировъчните центрове на американската армия там в градовете Хохенфелвс и Графенвьор. Те не тренират само борба с тероризма, а отработват пълния спектър от задачи, които са възложени на Българската армия?

- Не ни ли струва скъпо подготовката им там?
- Те се обучават един месец там и ние не плащаме нищо. Всички разходи по престоя, настаняване, прехрана, обучение, боеприпаси плащат американците. Те поемат всичко. Това е заложено в меморандума, който подписахме с моя колега - командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Марк Хъртлинг. Досега през учебните центрове в Германия са преминали през индивидуални курсове над 130 военнослужещи и около 970 през колективна подготовка. Иска ми се все пак в навечерието на 6 май да поздравя всички офицери, сержанти, войници и цивилни служители от войските и да им пожелая  успехи в службата и живота.


 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32