Иранският посланик: Нямаме притеснения заради атентата в Бургас

6762 | 12 дек. 2012 | 09:37

Знаем как да се защитим, ако някой направи глупавата грешка да ни нападне, казва Голам Реза Багери Могаддам

Автор:


 


Интервю на Петър Петров за ембаргото срещу Техеран, за връзката му с „Хизбула“ и за евентуалните заплахи за България при нападение срещу Иран


Визитка: Голам Реза Багери Могаддам е роден през 1956 г. Завършва политически науки. Бил е посланик в Туркменистан и Киргизстан и управляващ посолството на Иран в Турция. От 2009 г. е извънреден и пълномощен посланик на Техеран в София.


- Как се чувствате като представител на държава, срещу която има международно ембарго и за която постоянно се говори, че може да бъде атакувана с военна сила от Израел, а евентуално и от САЩ, г-н посланик?

- Иран е много древна страна, с дълга история, с много триумфи и падения. Водили сме много войни, отблъснали сме много нападения, преживели сме много разрухи. И винаги сме успявали да надделеем и да намерим своя път напред.
Откакто заменихме диктаторския режим с република, ние сме под различни забрани, заплахи и санкции от страна на Америка и нейните приятели. Те никога не са били пречка за развитието на Иран. Точно в тази среда днес достигаме най-големия напредък в цялата си история. Сегашните ни постижения в науката и новите технологии - нанотехнологиите, космическите изследвания, ядрената енергетика, стволовите клетки, са без аналог в света. Разбира се, животът в условия, при които във всеки момент сме обект на заплахи от страната на нашите врагове, е труден. Но ние знаем как да се защитим. Нямаме желание да воюваме с която и да било държава, но сме готови, ако станем обект на глупаво нападение, да дадем такъв отговор, че нападателите да съжаляват.

- А как гледате на България в този контекст? България е член на ЕС, който участва в санкциите, съюзник е на САЩ и има добри отношения с Израел...

- Гледаме на България като на един от нашите традиционни приятели. И нашето приятелство не е като връзките ви с Америка - от няколко дни или няколко години. То идва от дълбините на историята. Радваме се, че наш приятел, каквато е България, е вече член на Европейския съюз. Вярваме, че България, която добре познава Иран, може да бъде добър комуникатор на нашите позиции и реалности в ЕС. Натискът върху България, който идва от враговете на нашето приятелство, не оказва ефект върху балансираната политика на българското правителство към Иран. Разбира се, не можем да отречем, че заради отговорностите, които има като член на международни организации, България си налага ограничения във връзките с Иран. Трябва да отбележим, че тези ограничения са във вреда на българския народ, но ние знаем, че това е временно.

- Все пак какво ще се случи, ако Израел самостоятелно или заедно със САЩ атакува Иран или ирански обекти? Ще успете ли да се защитите?

- Първо, трябва да е ясно, че няма причина за нападение. А и в днешния свят войната не решава нищо. Това е политика от Средновековието, която минаваше през дулата на оръдията и една държава можеше да бъде подчинена с изпращането на няколко бойни кораба до бреговете й. Времето за подобни авантюри е отминало. С бума на комуникациите в днешния свят хората много бързо научават истината за събитията и не биха позволили на своите правителства да използват ресурсите им за агресия. Защото всички днес са свидетели на войните, които бяха водени в Ирак, в Афганистан и Либия, на страданията, които бяха причинени заради грешни политически сметки. И не биха останали безучастни пред една арогантна агресия. Ние не очакваме и не желаем някой да си направи грешни сметки спрямо Иран. Но все пак има минимална вероятност подобна грешка да бъде направена и Иран много добре знае как да се защити и да накара авторите на подобна грешка да съжаляват.

- Тази защита предполага ли въоръжен отговор срещу американски цели и интереси, разположени в Европа? Например в България? Знаем, че Иран разполага с ракетни технологии, чрез които да осъществи такъв отговор.

- Ние не желаем война с никого и никъде, нито наши приятели да пострадат. И не градим нашата политика въз основа на предположения, които има много малка вероятност да се осъществят. Тези, който раздухват фантазиите за предстоящо нападение срещу Иран, много добре знаят евентуалните последствия от подобна атака. Като се имат предвид силите, с които Иран разполага за превантивни действия и възпиране на такава агресия, аз не мисля, че съществува дори малка вероятност подобна грешка да бъде извършена. А и добре си спомням, че вашият външен министър преди време в отговор на журналистически въпрос категорично изрази позицията, че българското правителство никога няма да позволи територията на България да бъде използвана за нападение срещу друга държава.

- Вашата страна напоследък често се споменава покрай атентата срещу израелските туристи в Бургас, за чийто организатор беше заподозряна организацията „Хизбула“, а с нея и Иран. Българските власти обръщали ли са се към вас за съдействие при разследването на това нападение?

- Вижте, това са изфабрикувани лъжи от болните мозъци на държавниците на ционисткия режим (б. р. - Иран не признава Израел). Целият свят познава тези фигури и им няма доверие, така че аз не мисля, че хората вярват в техните обвинения. Т.нар. ционистко правителство е единственото в света, което използва държавен тероризъм и си го признава. Видяхте тези дни войната, която водиха срещу беззащитния народ на Газа. Те са толкова жестоки и безскрупулни, че за постигане на своите сатанински цели не биха се замислили да използват и най-зловещи средства. Те биха могли и сами да са убили своите граждани в Бургас, ако това ще им даде възможност да постигнат целите си. И именно те непрекъснато търсят повод да нападнат Иран или някоя друга държава. Същите тези държавници на ционисткия режим подложиха на държавен терор и убийства ядрените специалисти на Иран. С това те нанесоха вреда на цялата човешка общност, защото учените и техните постижения са общ капитал на човечеството. Съществуването на т.нар. ционистко правителство, което всеки ден говори за война, убийства и нападения, е срам за съвременния свят и международната общност.

- Т.е. българските власти не са се обръщали към Иран за съдействие в това разследване?

- Казах ви, че хората не вярват на лъжите на ционисткия режим, а още по-малко правителствата се доверяват на подобни измислици. Така че няма изобщо причина българските власти да искат да установят контакт с Иран в тази връзка.

- А Иран има ли някаква информация във връзка с този атентат?

- Аз лично нямам такава информация.

- Притесняват ли ви изявленията, които българските държавници правят, че знаят кой е извършителят на атентата? Преди няколко дни вътрешният министър Цветанов заяви в Брюксел, че ще го обяви през януари.

- Нямам никаква причина за притеснения.

- Защо всъщност, г-н посланик, се свързва Иран с „Хизбула“, българите не го разбират. Какво ви сближава с тази организация? Имат ли основания подобни обвинения, извинете за може би наивния въпрос?

- Това е резултат от фабрикациите и болната фантазия на хората от ционисткия режим и медиите, на които те плащат, за да разпространяват тези лъжи и пропаганда. Аз не мисля, че българският народ обръща внимание на тези празни приказки и бълнувания.

- Сирия също е повод често да се споменава Иран. Има ли Иран влияние в Сирия, с което да помогне за успокояване на положението в тази страна, за спасяване на човешки животи?

- Нашите стъпки в Сирия са насочени точно в тази посока. Ние искаме военният конфликт и проливането на кръв да спре. Но искаме да спре и външната намеса в Сирия. За съжаление американците не си научиха урока от Афганистан и повтарят същата грешка в Сирия. Спомняте си, че за да се противопоставят на СССР, те въоръжаваха различни групи в Афганистан, сред които основна беше „Ал Кайда“. Имаме поговорка  „Да отгледаш змия в пазвата си“. Това правят и сега САЩ в Сирия. Нашата твърда позиция е, че това не е начин за разрешаване на сирийската криза. Сирийският народ има своите законни искания. Сирийското правителство заяви, че е готово да отговори на тези искания. Защо не се даде възможност на сирийците свободно да седнат на масата и да разрешат своите проблеми?

- Ядрената програма на Иран буди безпокойство по света - може би неоснователно. Не можете ли да направите повече - дали чрез сътрудничество с инспекторите на МААЕ, или до друг начин, за да разсеете тези съмнения?

- Основанията на въпроса ви са грешни. Не е вярно, че има опасения в МААЕ от иранската ядрена програма. МААЕ и нейните инспектори знаят по-добре от всеки друг, че действията, които Иран предприема по ядрената си програма, са мирни. Те имат всички инструменти за контрол и потвърждение на тази истина. Техните камери следят обектите ни постоянно. Инспекторите правят проверки в нашите обекти винаги когото пожелаят със или без предупреждение. Иранските обекти са най-инспектираните в света. И в резултат няма нито един доклад на инспекторите на МААЕ, в който да пише, че Иран се е отклонил от мирния път в своите действия в ядрената енергетика.

- Тогава откъде са обвиненията?

- Безпочвените обвинения, които се отправят спрямо Иран, се базират само на сведения, получени от т.нар. разузнавателни източници. Те са толкова съшити с бели конци, че самата МААЕ не смее да ни ги предостави да ги проучим. Тези, които претендират, че имат страхове от иранската програма, имат всъщност незаконни цели. Спомняте си какво се случи с Ирак. През 2003 г. САЩ твърдяха, че Ирак има оръжия за масово поразяване. Това стана една от основните причини за нападение. След като разрушиха Ирак, убиха около 1 милион иракчани, върнаха държавата с десетилетия назад и изложиха на риск целия световен ред, в крайна сметка не намериха никакви оръжия. След това признаха, че разузнавателните организации са ги измамили. Смятате ли, че с това признание може да се върнат изгубените животи? Дали българските семейства, чиито синове и бащи загинаха в Ирак, ще забравят това? Иран не прави нищо незаконно в ядрената си програма. Всичките ни действия съответстват на договора за неразпространение на ядрено оръжие и правилата на МААЕ. Ние искаме да използваме ядрената технология само за развитието на нашата държава. И няма да се откажем от правата, които имаме по международните договори.


   (в. Преса, печатно издание, брой от 338 от 12 декември 2012)


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37