М. Кунева: Искаме от бизнеса да не играе карти с премиера

12627 | 14 дек. 2012 | 10:12

Интервю на Таня ДЖОЕВА за европейските правила и равенството между власт и отговорност


Меглена Кунева е родена през 1957 г. в София. Завършва право в Софийския университет и е доктор на юридическите науки. От 1991 до 2001 г. е сътрудник в правния отдел на Министерския съвет. През юни 2001 бе избрана за депутат от листата на НДСВ. От 2002 до 2006 г. е министър по европейските въпроси в правителството на Сакскобургготски и на Станишев. През 2007-2009 г. става първият европейски комисар от България с ресор защита на потребителите. На президентските избори през 2011 г. получи гласовете на 470 808 български граждани, или на 14%. Лидер е на партия „Движение България на гражданите“.


- Г-жо Кунева, българското правителство отказа да подкрепи определянето на дата за преговори на Македония с Европейския съюз. Грешка или не е твърдата ни позиция спрямо съседите?

-  Добре е, че правителството не е успяло да ни вкара във война. То дойде на власт на шега, продължи да управлява с шеги, надявам се, че накрая няма да приключи с „играчка-плачка“. Най-добрата политическа реакция на случилото се е на президента д-р Желю Желев. Съгласна съм с неговия извод: не се прави така. 

- Защо?

Македония има проблем с Гърция, която не е вдигнала забраната си за започване на преговори с бившата югославска република заради името. Тоест решението, което се взема с консенсус от страните членки на ЕС, все едно би било блокирано на основание на становището на Гърция. България обаче недалновидно излезе с тезата „ние спряхме“ Македония. Обикновено несъседна държава става говорител на проблемите, които има съседна държава. Така се действа в европейската политика, за да няма наранени чувства, които се помнят завинаги след това.

- Любопитна теза.

- Когато България преговаряше с ЕС, Гърция никога не направи погрешна стъпка - нито правителството на ПАСОК, нито на „Нова демокрация“. Бях в гръцкия парламент при ратификацията на нашия договор и една-единствена партия гласува „против“ - комунистическата. След това председателят й дойде при мен и каза: „Г-жо Кунева, нали не мислите, че това е против страната ви. Извинявайте, ние сме срещу Европейския съюз и затова гласуваме винаги „против“. Но толкова се радваме, че ще бъдем заедно с България.“

- Не познаваме правилата на европейската политика и затова правим грешни стъпки?

- Нашата позиция е най-добрият начин да закрепим ВМРО в Македония и политиката, която се храни и паразитира от конфликти. Имам подозрението, че един външнополитически въпрос беше използван за вътрешнополитически цели. Правителството се опитва да мобилизира вот, който настоява на всяка цена да бъдат защитавани българските интереси. Но аз не съм чула да се говори за присъствие на български фирми в Македония и за защита на българските инвестиции в Македония, а това е също част от нашите интереси. И стъпка по стъпка да се направи пътна карта за решаването на проблемите, които България има в публичното говорене с Македония. Вместо това управляващите удължиха живота на партията, която има най-голяма вина в антибългарското говорене. С решението на правителството абсолютно неприемливото говорене от македонска страна няма да намалее, напротив - ще се засили.

- Напомнихте, че идват избори и нека се върнем към вътрешнополитическите проблеми. Вие твърдите, че демокрацията в България е фасада, което предполага уклон към тоталитаризъм. Други укоряват Бойко Борисов, че твърде лесно изпълнява желанията на различни социални групи. Кой бърка?

- Двете тези не си противоречат. Всеки тоталитаризъм идва тържествено, марширувайки по моста, хвърлен от популизма. Единственото, което искат и популизмът, и тоталитаризмът, е власт.

- Вашата партия обаче нямаше да бъде факт тази година, ако в България нямаше демократично установени правила. Къде виждате опасността за демокрацията?

- Във фарса. Нещата приличат на демократични толкова, колкото да не ни замразят членството в Европейския съюз. Брюксел е ръчната спирачка, която се задейства, когато всички останали нормални методи за въздействие са изчерпани.

- Като казусът „Марковска“?

- Да, но ние отстраняваме човека, което е популистко, а не отстраняваме грешката. Огромният проблем с подбора на магистратите остава.
Друг пример - в България подслушването се превърна в „стандарт“. Прави го държавата, без причина, защо да не го правят и хора с други интереси, особено след като излезе онзи изумителен запис с Мишо Бирата, който премиерът не отрече. Какво последва? Какво се направи, за да се провери редовното изплащане на задълженията по акцизите?

- Вие страхувате ли се, че ви подслушват?

- Приемам го, че това е част от „удоволствието“ да бъдеш в българския политически живот. Никога не са се появявали толкова много черни практики, колкото при правителството на ГЕРБ. Почувствах го през 2009 г., докато още бях в Еврокомисията. Никога преди това не бях получавала заплахи по телефона. Случи се в момента, в който ГЕРБ се отправиха към изборите.

- Съдебната система безспорно е с много натрупани проблеми, а без да работи, и нашите граждански усилия ще удрят на камък.

- Икономическите - също.

- Така е. Но се задава събитие, което би могло да раздвижи нашата гражданска кръв - първият национален референдум при демократични условия. И вашата партия призовава хората да го бойкотират. Защо спъвате опит хората да повярват, че нещо зависи от гласа им? Обричате го на провал, ако няма достатъчен брой гласували.

- Този референдум е от никъде за никъде, от нищо за нищо. БСП и ГЕРБ уж застават на противоположни позиции, но и двете искат да продължават да усвояват пари през темата. За тях ядрената енергетика е само куче касичка, както се казваше във филма „Опасен чар“. Бойкот е активна позиция. Не означава „не отивайте да гласувате“, а „борете се с лицемерието и фарса“. Ако искат, нека нашите симпатизанти пуснат невалидна бюлетина и да се види колко хора са против фалша. Ние дадохме толкова пари за проекта „Белене“, колкото детските надбавки и пенсиите, взети заедно. Премиерът обяви решението за „Белене“, преди консултантите да дадат становище по него. Нещо се търгува зад гърба ни. Между власт и отговорност трябва да има равенство.

- Вие за какво бихте поискали референдум?

- „България на гражданите“ се обърнахме към местните ни структури да предложат темите, които имат значение за хората там. Има добра възможност заедно с парламентарните избори да се проведат и местни допитвания. Национален референдум е подходящ за въпроси, свързани със солидарността или типа застраховане в здравеопазването. Такъв се проведе  в Унгария - с обяснения, с дискусии. България се бори да задържи своите доктори не между Шумен и Хасково, а между Франция и България.

- Как се отнасяте към социологическите коментари, които гласят, че партията ви губи темпо?

- Отнасям се хладнокръвно към всички социологически проучвания, стига да се посочва коя агенция ги е правила. Четем ги внимателно. Но „България на гражданите“ ще продължи да увеличава подкрепата си по обективни причини. Ние не просто критикуваме, а показваме какво искаме да направим - за пенсионната реформа, здравеопазването, съдебната система, бизнеса. От бизнеса искаме само едно - да си плащат данъците и акцизите и по възможност по-рядко да играят карти с управляващите. Или ако играят, да не обсъждат държавни проблеми, свързани с освобождаването от правила, които важат за всички други.

Но икономическият проблем в България е и институционален. Институциите не работят заедно, те се ритат, обиждат, а силовата позиция има изпълнителната власт. И последно - когато една страна няма дух, тя няма икономика. Икономиката е надежда.

- Виждате ли признаци на еманципация при президента Плевнелиев?

- Да, и много ме радва. Недопустимо беше изказването на вътрешния министър по адрес на президента. Държа се като председател на предизборния му щаб.

- Ако партията ви остане в опозиция, смятате ли, че ще продължи да се развива?

- Въпросът е колко дълго ще бъде в опозиция. По-голямата опасност е да потъпчеш принципите си само и само да не си в опозиция.

- Тече трескаво партийно строителство. Някои го обясняват с факта, че партия ГЕРБ си търси бъдещи партньори в опит да бъде заобиколена вашата партия. И разбиването на Синята коалиция и на СДС има същото обяснение. Впрочем и вие печелите от кризата вдясно.

- Изкуственото разбиване на една партия не е в ничий интерес. Моят интерес е хората да вярват в политиката. Аз искам да се състезавам с най-добрите. С хора със знание, с можене, с репутация. В българските партии ми липсват тези хора.

- Не се ли страхувате, че може да влезете в капана „от мен започва всичко“, отричайки направеното дотук?

- Не, не. Държавата не е пунктирна линия, а общ път, който не бива да прекъсва със смяната на всяко правителство. Когато започнах преговорите с ЕС, аз отбелязах какво е постигнато преди мен. Сега ще кажа „браво“ и за магистралите. Хубаво е, че парите идват от еврофондовете. Нека само да не се забравя, че фондовете до 2013 г. ги извоюва моят екип.

Управляващите да имат предвид също, че европейските пари са бавни пари, и да не разчитат, че ще им се върнат до края на годината. Великобритания например има решение само дългите и бавни проекти да се финансират с европейски пари, бързите - от националния бюджет. Ще бъде успех, ако строителството на магистралите е качествено, ако няма анекси към договорите и ако парите се върнат.

След хубавото да кажем и какво ни е тревожило през изминаващата година. 2012-а започнахме с наводненията в Бисер, завършваме ме я с бедстващи хора в Перник. Аз в неделя ще бъда там. Без камери. Хората бяха тук в офиса с молба да помогне Европа! Това е огромно отчаяние. Казано в рамките на шегата, ние сме готови федералисти - в рамките на шегата. Казано сериозно, защото националното правителство очевидно не отговаря на очакванията ни.

(в. Преса, печатно издание, брой от 340 от 14 декември 2012)


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45