Румен Петков: ГЕРБ изправя разузнаването пред криза

11238 | 20 дек. 2012 | 13:40

''Малоумието на някой закон или политическата конюнктура може да постави живота на разузнавача и този на неговите близки в опасност'', убедеКакви ще са последствията за разузнаването ни, след като мнозинството в парламента, отмени  § 12 от Закона за досиетата , г-н Петков?

- Ще искаме от президента, който има преки отговорности в сферата на националната сигурност, да наложи вето върху отпадането на § 12. В чл. 3, т. 16 на закона като публични длъжности се обявяват началниците на отдели и сектори в служба „Военна информация“ и „Военна полиция“ към МО, директор, заместник-директор и началниците на отдели и секции в Националната разузнавателна служба (НРС). А това е един много широк кръг. Това означава всъщност да изкараме списъците на българското разузнаване в интернет. Такъв тежък погром върху разузнавателните ни служби никога не е правен. Нито преди 1944 г., нито след това, дори и след 10 ноември 1989. Това е изключителен прецедент.

- А конкретно какво имате предвид?

-В медиите се прокрадна информация, че над сто служители в във военното разузнаване са заемали и заемат в момента такива длъжности. Една част от тях са работили зад граница, а на други перспективата им е да работят зад граница. От тези, които са зад граница, вероятно има на цивилно прикритие. Част от тях са в специфични държави. Кой ще поеме отговорността за живота и сигурността им, както на тях, така и на семействата им, защото навън те не са сами?  Кой ще поеме сега отговорността за състоянието на разузнаването ни след няколко месеца и след няколко години? Ако погледнем назад, защото става дума за отваряне на списъка от 1991 г. насам, по груби сметки новата санкция ще обхване около 700-800 служители на военното разузнаване, от които сега действащи са около 30. А за НРС става дума за около 200 души, като зад граница са около 50. Цитирам ви данни от средствата за масова информация.

-Но нали зад граница нашите разузнавачи работят с местни хора, а това застрашава и тях?

-Именно. Парламентът прие акт, който ще катастрофира разузнаването ни.  Зад граница българските разузнавачи са имали определени оперативни служебни контакти с жители на съответните държави, където са работили. Кой ще поеме отговорността и за тези граждани?

-Чуждото контразузнаване веднага ще направи връзка, че например гражданинът Петров, който ние ще обявим, че е бил представител на фирма Х, с кого се е срещал, къде е ходил. И ще започнат разкрития и арести?

-Да, контраразузнавателните служби си имат съответния потенциал и извършват контрол, и то съвършено коректно от гледна точка на своите национални интереси. Но за нашето разузнаване катастрофата ще е много голяма. Перспективата е невъзможност двете ни разузнавателни служби да събират каквато и да е информация.

- След всичко това как разузнаването ни ще набира  кадри на щат?

-Никак. Кой ще се съгласи да работи в него, след като утре  малоумието на някой закон или политическата конюнктура може да постави живота му и този на неговите близки в опасност.

Какъв е мотивът на управляващите да отменят §12?

- Лично аз не знам каква е търговската сделка между ГЕРБ и Синята коалиция. Защото веднъж имаше отказ на това предложение, и то съвсем разумен и обоснован. Но сега в условията на неспособността на управляващите да приемат един дълбоко порочен изборен кодекс, да изберат конституционен съдия, на провала им с технологията за избор на главен прокурор, много е важно да се знае каква е цената.  Ще я разберем съвсем скоро.

-Говори се, че се прави предизборно, за да се извадят на светло 2-3 имена?

-Но така се нанася непоправима щета на държавата.

-Според вас прозрачен ли е изборът на главен прокурор?

-Да се избере главен прокурор по този начин  е престъпен акт. Защото няма нищо тайно в избора. Той е електронен и контролируем. И как той , с какъв авторитет , ще отиде  утре в прокуратурата, след като всички знаят, че изборът му е манипулиран. Цялото общество видя, че тези правила бяха приети, веднага беше внесена една определена кандидатура, за да бъде гласувана първа поред. Всичко се прави, за да бъде изборът манипулиран, като се противопоставят ключови фактори в съдебната система. Тоест, отиваме в една порочна схема, която съсипва държавността. Аз неслучайно казах, че имаме конституционна криза с посегателството на президента върху закона. Защото той

практически се провали с  неадекватното си поведение

при клетвата на конституционните съдии. Имаме тежък провал с избора на главен прокурор. Налице е и неспособност на управляващите да се справят с изборното законодателство. Какво ще е тогава самочувствието на българите? Защо искаме да вярват на съдебната система, след като президентът я удря, Народното събрание е неспособно да реши проблемите й, а ВСС също проявява слугинаж.

- А мислите ли, както твърди вътрешният министър Цветан Цветанов, че ако Венета Марковска не беше подала оставка, имаше опасност от импийчмънт на държавния глава?

- Безспорно. Цветанов в случая е абсолютно е прав. Просто ако г-жа Марковска не беше си подала оставка или не беше проявила чувство за държавност, президентът трябваше да си ходи.

- А кой щеше да го поиска ?

- За посегателство върху конституционни норми аз лично бих поискал импийчмънт на който и да е президент. Не може да посягаш върху една система по такъв безпардонен начин и това да се възприема от обществото. Аз разбирам, че тази стъпка на президента вероятно се възприема от част от хората. Но това означава, че тази част от обществото възприема беззаконието. Ами ако, да речем, 70% от българските граждани, на въпроса искате ли да изколим депутатите, отговорят с „да“? Утре президентът може да подкрепи такова решение. Ами вдругиден ,като спечелим изборите, може да не връчи мандат за сформиране на правителство на Станишев, защото му се иска да е така. Значи това бе абсолютно неадекватна позиция на президента. И е много важно той като човек, който носи пряка отговорност за националната сигурност, какво отношение ще има към закона за досиетата.  И нещо, което също много ме безпокои – прилагането на двоен стандарт, защото доказани доносници на ДС  заемат ключови позиции. Говоря за доносници, а не за кадровите служители. Разликата е огромна. Доносникът е клепал съседи, състуденти, какъвто е случаят с Ваньо Танов. Той продължава да си е директор на Агенция „Митници“. Шефът на „Гранична полиция“ също е бил от ДС. За каква принципност говорим? Сигурни ли сме, че всички посланици, които бяха огласени за съпричастност към ДС, са изтеглени? Аз не съм. Значи външният министър проявява двоен стандарт.

- Аз знам за сегашни посланици в ключови държави, чиито имена бяха скрити?

- Това е вярно. Тоест, какъв е критерият- да си близък до властта. Тогава си приемлив, независимо дали си доносник А когато не си близък до властта и си работил за интересите на държавата - това няма значение. Една част от посланиците, които бяха върнати, са работили за държавата. Не са доносничили. Че коя държава не използва посланическия апарат за своите интереси!

- Остава ли непроменена позицията на партията относно изборния кодекс?

Категорично. В този му вид  ще го изпратим в Брюксел, за да знаят какви са идеите на управляващите. Аз съм убеден, че ГЕРБ няма да рискува да изпадне в тежка - освен вътрешна, и международна - изолация. Въпреки че от тяхното ръководство всичко може да се очаква. За тях властта е всичко. За тях властта е самоцел. Те не виждат себе си в България, освен ако не са във властта. Значи тези хора са готови на абсолютно всичко.

(в. Преса, печатно издание, брой от 346 от 20 декември 2012) 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23