Проф. Стати Статев: Може да затворим всички барове

13368 | 6 май 2012 | 15:15

Интервю на Теодора ЙОЛЧЕВА с ректора на УНСС за дисциплината в Студентския град и модата при избора на икономическа професияПроф, Стати Статев е роден на 19 юни 1955 г. в Бургас. Възпитаник е на английската гимназия в града, както и на НПМГ в София. Завършва политическа икономия в УНСС, както и математика в СУ. Има специализации в Москва и в Бостън. Член е на управителния съвет на БНБ. Два мандата е заместник-ректор на икономическия университет. Оглавява висшето училище на 19 декември 2011 г. Веднага след това е избран и за заместник-председател на Съвета на ректорите. 

 

Проф. Статев, през последните месеци УНСС постоянно обект на нападки от страна на едно - „Майки срещу насилието“. Обвиниха ви, че стопанисвате чалготеки, че раздавате карти за алкохол. Вашият университет ли е с най-много нарушения?

Изненадан съм, че медиите обръщат внимание на анонимни, непроверени и недоказани
обвинения. След първата публикация с твърдения на митичното сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“ направих всичко възможно да открия негова регистрация и адрес. Не намерих нищо. Затова публично ги поканих на среща в УНСС, но досега никой не е дошъл. Моето обяснение е, че това е опит с анонимни лъжи да се очерни университетът, който доказа, че е едно от най-добрите и търсени висши училища.

За компроматна атака ли става въпрос? Кой би имал интерес от нея?

Тиражираните анонимни измислици нямат нищо общо с образованието и науката - основните дейности на УНСС. Освен това тези атаки са недостойни, защото общоприето правило е всяко ново ръководство да получи поне 100 дни толеранс, преди да се дават оценки за дейността му, а при мен те започнаха непосредствено след избора ми за ректор.

Одитът на Сметната палата и проверката на Държавната финансова инспекция за последните 6 години показаха, че нямаме финансови и административни нарушения. След като получихме одитния доклад на образователното министерство, изчистихме и проблемите около обектите, които даваме под наем. Данните ни обаче се разминават - в доклада на МОМН са посочени 20 обекта, а по нашите разчети те са 24.

Колко от тях търгуват с алкохол?

Най-проблемна се оказа дискотека „Ориент 33“. Общо има 10 обекта, които се водят като питейни заведения, но половината от тях не работят.

Ще закриете ли останалите?

След трагичния инцидент с Марио Данчев (студентът от УНСС почина на 29 февруари от удар с нож - б. р.) взехме важни решения. Едното от тях е, че преустановяваме дейността на „Ориент 33“, но в рамките на закона. Вече е изпратено тримесечно предизвестие за прекратяване на договора с наемателя.

Кога ще затвори врати най-известната фолк дискотека в Студентския град?

Това трябва да стане през втората половина на юли. Назначил съм комисия, която да проучи възможностите за алтернативно използване на този обект. Според документите за собственост в началото на 70-те години, когато е построена сградата, тя е била предназначена за дискотека. Ние не сме сменяли предназначението на обекта. Писанията, че ректорът на УНСС разкрива чалготеки, са несериозни.

За какво ще се ползва помещението в бъдеще?

Може да бъде магазин или фитнес зала. Обърнах се с писмо до министър Сергей Игнатов за експертна и финансова помощ. Друга комисия - начело с главния секретар на университета - проверява целесъобразността на използването на всички обекти. Предстои обсъждане на възможностите да преустановим дейността на всички питейни заведения и да търсим варианти за алтернативното им използване.

Какви мерки за безопасност предприехте в общежитията?

Правилата за ред са много добри. Оказа се обаче, че студентите са малко по-толерантни помежду си, отколкото трябва да бъдат. Не подават сигнали за шум, за купони. В общежитията има студентско самоуправление.

Няма как ректорът да контролира какво става в 12 блока, където са настанени 5000 студенти, и още 1500 младежи, които са в блокове на други университети. В разговора ни студентите обещаха да сигнализират, когато възникват дори дребни нарушения на реда. Решихме всяко нарушение да бъде регистрирано писмено. Когато се натрупат два, три, четири сигнала срещу едни и същи студенти, те ще получат предупреждение, а могат да загубят и правото си на настаняване.

Ще въведете ли вечерен час?

Умуваме доколко има смисъл от тази мярка - от 22 до 6 ч. да не могат да влизат гости. Това обаче трябва да стане по предложение на студентите. Няма как университетската администрация да им налага контрол отвън, тя може само да им помогне да си създадат по-добри условия за учене и почивка. Това все пак не е казарма или ученически лагер Говорим за общежития, в които живеят пълнолетни хора в демократична страна.

Как гледате на идеята за нов Студентски град? Реалистична ли ви се струва?

Гледам позитивно на всяка нова и работеща идея. Проблемът е какво ще реши държавата. Защото общежитията са публична държавна собственост и са предоставени на университетите само за ползване. Така че държавата ще реши дали 50-те блока в Студентския град ще останат, или ще се строят нови на друго място. Но където и да е кампусът, в него винаги ще има повече от 20 000 студенти и той ще бъде естествен привлекателен център за всички развлекателни индустрии, включително в най-пошлите им форми. Отиваме в логиката на ценностните системи и обществената търпимост към тези явления.

Предстои ви кандидатстудентска кампания. Какво ново ще се случва от идната учебна
година в УНСС?

От няколко години приемаме студенти по професионални направления, а не по специалности. Защото смятаме, че една е мотивацията човек да си избере специалност, когато още не му се е изветрял парфюмът от абитуриентския бал, и съвсем друга, когато се е обучавал две години в университета и е положил 20 изпита. Създаваме много силен стимул базовото образование да се усвоява по-успешно.

Освен съществуващите досега четири бакалавърски специалности на английски език разкриваме нова такава - „Маркетинг и стратегическо планиране“, а от по-следващата учебна година още две - „Международен туризъм“ и „Интелектуална собственост“. Очакваме засилен интерес и от страна на чуждестранни студенти. Мина времето, когато те можеха да бъдат привлечени едва след като една година преди това са учили български език.

А при специалностите на български език?

В направление „Икономика“ обособяваме ново поднаправление „Приложна информатика, комуникации и иконометрия“. Въвеждаме дистанционно обучение в бакалавърска степен в София за специалностите „Счетоводство и контрол“, „Маркетинг“, „Икономика“, „Бизнес администрация“ и „Публична администрация“.

Искаме в бакалавърската степен навсякъде, където е възможно, изпитите да са електронни. Компютърът автоматично ще генерира въпросите. Така ще изчезне и субективният фактор, от който студентите се оплакват понякога: „Преподавателят има отношение към мен.“ Те ще се провеждат в първия и единствен засега в България тестови център, оборудван с 200 компютърни места.

По колко души за място очаквате да се борят това лято?

Досега на предварителните седем електронни и два „хартиени“ изпита са се явили около 10 000 кандидати. Очакваме МОМН да утвърди предложението ни за прием на 3600 студенти. Това означава средно по трима претенденти за едно място, но предстоят още две електронни изпитни сесии - през май и юни, и традиционната през юли. След тяхното приключване може би ще имаме по 4-5 кандидати. Най-голяма е конкуренцията за „Финанси, счетоводство и контрол“, „Право“, „Икономика“ с преподаване на английски език, „Медии и журналистика“ - по десетина души за място.

Каква е модата при избора на професия сред младите икономисти? Кои са най-желаните специалности?

Преди време имаше най-сериозен интерес към специалност „Финанси“. Сега кандидат-студентите предпочитат и „Счетоводство“ - искат да се развиват като одитори, като експерти, както и всички специалности, в които обучението е изцяло на английски език. Предстои академичният съвет да обсъди в „Икономика и бизнес“, което обединява 18 специалности, да се създадат три поднаправления - „Обща икономика“, „Икономика и бизнес“ - за отрасловите специалности, и „Инфраструктура и маркетинг“. Но това ще стане от учебната 2013/2014 г.

Все повече и по-възрастни се връщат на училище, за да получат нова специалност. Предвиждате ли да разкриете обучения специално за работещи хора, които искат да повишат квалификацията си?

Днес получените знания на 25-26-годишна възраст вече не са достатъчни, за да бъдеш висококвалифициран специалист през целия си около 40-годишен активен трудов живот. Затова всеки желаещ може да се обучава в университета при утвърден преподавател, да изслуша лекционния му курс, да положи изпит и да получи сертификат. Планираме създаването и на други съвместни магистърски програми с известни чуждестранни университети. Идеята ни е, след като завършат бакалавърска степен, младежите да продължават при нас. Да не бъдем инкубатор за чуждите университети, а да задържим студентите у нас.


 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32