ПОКУШЕНИЕ

73733 | 21 ян. 2013 | 08:21

Пластмасова съпричастностИ какво излезе сега?

Всички са „съпричастни“ с Доган - но те щяха да бъдат също толкова съпричастни и ако пистолетът беше гръмнал. Всичко е изкуствено - това е пластмасова съпричастност. Ако трябва да ронят сълзи - и сълзите им ще са пластмасови. Един, дето преди време най-много насъскваше срещу Доган, и той сега е „съпричастен“. Навремето дори го нарече „проклятието на България“. Разбира се, и Доган му го върна - с не по-малко злъчен език. После пък онзи твърдеше, че нямало български модел за етнически мир - и тази глупост мина и замина. Винаги са си играели с огъня по всякакъв начин, а може би понякога дори и не са си давали сметка, че го правят. Тези истории, тези неприлични задевки, прерастващи в дива злоба към политическия опонент, не са една и две през последните двайсетина години. И винаги ще се намери някакъв идиот, в чийто мозък да заседнат те - до деня на „съпричастността“.

И много примитивни глупости са изричани. Не върви обаче един Божидар Димитров небрежно да споделя шегички: не бил театрален критик, затова не можел да коментира покушението! Ако го каже за някой македонски водевил, шегата му може и да изглежда приемлива. Обаче сега си е нелепа, а и опасна.  От една страна, всички, поне на думи, са против подобни варварски актове. От друга обаче и това издава истинската им същност, те изобщо не ги интересуват - и дълбокото им вътрешно безразличие не остава скрито за публиката. Занимават ги предимно делничните разправии, парвенюшките сблъсъци, предназначени за медиите, парламентарните оперети - и особено фиктивните конспирации, които все им се въртят в главите.


Театрален етюд ли беше покушението срещу Доган?

Много бих искал да си представим - в един въображаем „етюд“ - как би се държал и как би изглеждал самият Божидар, когато някое изтрещяло копеле насочи пистолет срещу главата му. Гледах достатъчно пъти кадрите от зала 3 в НДК, донейде разбирам от телевизия, разбирам и от хора, хиляди са се извървели през последните 35 години през студиото ми  - и съм сигурен, че реакцията на Доган беше напълно естествена, това не може да се изиграе. Часове по-късно, когато обявиха решението за неговия наследник, Лютви Местан кимна ритуално на седящия до него Доган - и виж, този жест никак не беше естествен, имаше едва доловима несръчност в него: леко движение, само с главата, по посока на Шефа, но то не успя да постигне нужната естественост, понеже Местан от дълго време знае за избора на Доган. Обаче ония кадри с насочения пистолет - те издават абсолютна спонтанност на реакциите. Гледайте ги и не дрънкайте предизвикателства. А смайващото в тях е, че Доган не се уплаши - дори посегна и направи всичко, което се полага в този случай. Хиляда души на неговото място

щяха да отидат да си сменят панталоните

- включително храбрите коментатори и още по-храбрите политици. Поведението на Доган се оказа многозначително за един политик, който неизменно е представян от противниците си като аристократичен, слабоволев нарцис, дистанциран и високомерен. И какво последва след това? Дежурните влъхви, които са винаги на разположение и с неизменен апетит оглозгват всякакви казуси, веднага се появиха на тепиха. И докато говореха за нещо си, с лекота превключиха на драмата в НДК -  и човек се пита те ли са промисленият, разумен глас на България, по дяволите.

В политическите централи пък запресмятаха - и дълго ще продължават да смятат - каква аванта да извлекат от Покушението. Вместо трескаво да мислят как да се измъкнат, поне в този случай, от сянката на Безличното Празнословие, което тегне от 20 години насам над новата ни политика - това празнословие, което инфантилизира всичко, до което се докосне, или опростачава по бакалски онова, което се опита да обговори. Това е истинското Проклятие на Прехода. Няколко лидери на европейските либерали бяха свидетели на случилото се - и вероятно сте забелязали, каква нормалност имаше в казаното от тях, нормалност, която е недостъпна за нашите аматьори.  

Академик Георги Марков е забележителен учен, един от малцината у нас, чрез които Историята ни говори смислено. Но се чудя за какво му е да се включва в нестройния хор на случайниците, които са на всяка манджа мерудия. Сега се сещам, че никой не пожела дори притворно да използва думата „срам“, тя беше напълно дефицитна в часовете след Покушението, никой не я спомена - дори и онези, които изказваха „съчувствията“ си. Какво съчувствие, каква „съпричастност“ можеш да изразяваш, след като изобщо не е те срам, че подобно нещо се случва. Срамът е извън дневния ред на тези хора - обаче в замяна на това

конспирациите са заседнали в мозъците им

Конспирации - макар че и те са по нашенски постни, провинциални и скучни, трябва им време, за да съчинят по-сочни. И бакалските сметки веднага пак се завъртат в мозъците им - кой има полза, кой ще спечели, кой разиграва сценария, и пр. Доган се скрива, следователно Бойко вече може да се прегръща с Местан, ей такива баклави. А след това ще настъпи времето на фантасмагориите - както се случи и след самоубийството на Ахмед Емин, секретаря на Доган. Тогава бързо се отказаха да стигнат до дъното на драмата и единственото, което ги интересуваше, бе как да унижават Доган, а не толкова да се занимават с реалните знаци - един от които се съдържаше в писмото на Емин. Но никой не му обърна внимание, така е и досега.

И сега ще стане същото - да не говорим, че като нищо могат да накарат, ако вече не са го накарали, онзи кретен с газовия пистолет да започне да се изповядва, че турците сами са го подтикнали да участва в инсценировката.  Ясно е, че в края на краищата тия идиотщини са неизбежна част от българското политическо меню и публиката е привикнала с тях. Друго обаче е от значение - липсата на истинска чувствителност, липсата на характер, които отново проявява политическата секта, неизбежно влияят и върху публиката. Правят я все по-равнодушна и дори цинична. Така беше и след убийството на Луканов, затова и досега някои медийни хлевоустници въртят изтърканата плоча, че БСП го е убила, истината не ги интересува - няма как да стигнеш до нея, ако не си вдигнеш тлъстия задник и не отидеш по-далеч от дома на Луканов или от „Позитано“.

Не може да има нормално отношение към политиката в население, което е захранвано непрекъснато с измишльотини – и което е свидетел на притворна „съпричастност“. А и по начало Българската Смърт никога не е съпровождана от някакво приличие, около нея няма 40-дневен покой, в който нелепостите да бъдат забранени. Пак се появи и темата за „езика на омразата“ - тя е нещо като парче изсъхнала дъвка, загнездило се в някой кътник. И когато нашите политици не могат да обяснят нещо, веднага започват да омляскват и прехвърлят из устата си тази тема. И отново са последователни - непрекъснато се препитават с омраза, но това не им пречи да анатемосват нейния език.

Веднага след покушението - защото това си беше покушение, а не опит - някои телевизии се опитаха да направят портрет на Доган и пак прибягнаха предимно до услугите на любимия им Труп - ДС. И това е една от вечните дъвки. Толкова години минаха вече, но дори и добре известните и проверени факти от биографията на Доган не са в състояние да охладят пристрастието и ентусиазма на днешните храбреци - и тази биография като цяло си остава една мистерия. В края на 80-те години на миналия век нелегалната му организация предостави на властите един подвеждащ мотив, който сложи края на Живков - ако това е операция на тайна служба, тогава тя е една от най-важните във втората половина на ХХ век. Но не е операция на нашата клета ДС.

    …

След новината за покушението Мрежата бе залята и обсебена от небивалици и мерзости, лумпен публиката се дереше до кръв, езикът й бе направо невъзможен - тия хора не изповядват омраза, а нещо далеч отвъд нея. Свидетели сме на ярост, която може да има чудовищни последици. И тя пак е резултат от политическата словесна всепозволеност. Дребните делнични ругателства накрая отключват нечие безумство. Продължавайте да се дърлите. Слушат ви внимателно.


 (в. Преса, печатно издание, брой от 371 от 21 януари 2013)


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36