Сотир Цацаров: Натискът над правосъдието е болест, която не изчезва

8349 | 21 ян. 2013 | 08:36

Покушението срещу Доган е безпрецедентно и поражда въпроси, казва главният прокурор

Автор:Едно интервю на Лилия Христовска за реформите и опитите за обсебване на Темида


Сотир Цацаров е роден в Пловдив през 1966 г. Завършил е право в Софийския университет. През 1992 г. става съдия в Районен съд-Асеновград, след четири години - и негов председател. През 1998 г. е избран за заместник-председател на окръжния съд в Пловдив, а след година става и председател. На 20 декември 2012 г. ВСС го избра за обвинител №1, а след като положи клетва на 10 януари 2013 г., Цацаров реално започна изпълнението на 7-годишния си мандат на главен прокурор.

- Как ще коментирате дръзкото покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, г-н Цацаров?

- Това е изключително сериозно посегателство - нещо, което едва ли сме си представяли дори че може да се случи на обществената сцена у нас, и то по такъв начин - буквално пред очите на всички. Това е един безпрецедентен акт, който поражда много въпроси, на немалка част от които отговор дължи именно прокуратурата.  Затова задачата ни сега е не само да бъде извършено бързо разследване спрямо задържания вече Октай Енимехмедов. Задачата ни е и да осъществим резултатно разследване относно причините и мотивите за неговите действия, както и за евентуална съпричастност на други лица към тях.  Наблюдението на разследването поема моят заместник Борислав Сарафов. Знаете, че веднага след съобщението за станалото в НДК изпратих на място градския прокурор Николай Кокинов, за да координира лично действията. Те се извършват съвместно с МВР както в София, така и в Бургас. Енимехмедов бе задържан за 24 часа, а с прокурорско постановление последва и задържане за срок от 72 часа.

- Извършеното не беше ли опит за убийство? Защо на Енимехмедов са повдигнати далеч по-леки обвинения?

- Досъдебното производство започна за опит за убийство. Първите експертни резултати относно оръжието обаче показаха, че се касае за газов пистолет с налични в него само три патрона - два сигнални (шумови) и един с т.нар. технически пипер. При това положение налице е т.нар. абсолютно негодно средство. Така в неделя са повдигнати обвинения за хулиганство, осъществено с особена дързост и за закана с убийство. Действията по разследването продължават, предстои преценка на наблюдаващия прокурор и относно внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

  - Каква е била целта на атентатора?

- Според съвсем началните данни той очевидно е искал  да направи една изключителна  публична демонстрация. Обяснява действията си с лични идеи за изява пред обществото и пред хората около себе си.  На всички въпроси обаче ще може да се отговори, след като получим резултатите от назначената вече  комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза.

- След полагането на клетва сам се отказахте от традиционните 100 дни спокойствие като нов ръководител. С кои неотложни въпроси започнахте житието си на главен прокурор?

- Водихме разговор. Сигналът на министър Найденов действително съдържаше списък-таблица на 98 сделки и общо искане всички те да бъдат проверени за нарушения на закона. Веднага след това той ме увери, че списъкът ще подлежи на конкретизация и прокуратурата ще бъде сезирана допълнително само за тези процедури, за които има данни за допуснати нарушения. Такъв подход не просто стеснява кръга на проверката - той прави извършването Ӝ, както и реакцията по нея, осъ ществимо в неголям период от време.

- Известно е, че прокуратурата поиска възобновяване на делото „САПАРД“. Имат ли основания подозренията, че прокурор Стойчо Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателната присъда, съмнително е получил делото?

- Запознах се с делото, както и с начина, по който то е достигнало до прокурора, извършил оттеглянето на протеста. Съвсем скоро ще обявя какви действия ще предприема в тази насока.

- Кои са най-важните промени, които бихте искали да извършите в прокуратурата?

- Последният доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка не претендира България да постигне стандарти в областта на правосъдието, които надвишават тези в останалите страни членки, а да въведе съпоставими с тях критерии. Не крия, че основната ми задача е изпълнението на препоръките в този доклад, а именно „реформа в структурата, процедурите и организацията на прокуратурата въз основа на независим функционален одит“. Така от следващия месец ще пристъпим към формиране на екипа, който ще извърши предварителния анализ - прокурори и следователи, които добре познават
системата, както и външни експерти. Целта е за максимум три месеца да се извърши  пълна „снимка“ на състоянието на прокуратурата - от кадрите и процедурите до финансите и материалното осигуряване. Резултатите от този „одит“ ще бъдат огласени публично не само пред професионалната общност, защото обществото има право да знае как функционира система, която се издържа от данъците му. Ще последва не поредната стратегия за реформа, а проект на план за действие с конкретни стъпки и срокове. Ако Висшият съдебен съвет приеме този план, намерението ми е неговото изпълнение да бъде подложено и на т. нар. външен мониторинг - от независим съвет, състоящ се от представители на професионалните организации на прокурорите и следователите и на неправителствените организации, ангажирани с  реформата в съдебната система. Целта е да има коректив, съвсем отделен от този на ръководството на прокуратурата. Тези стъпки бяха залегнали и в концепцията, която представих пред ВСС в хода на процедурата по избор.

- Заявихте желание да освободите от несвойствена работа прокурорите на първа линия, както и да спре кабинетното разследване. Как реално си представяте, че може да стане това, тъй като неведнъж подобни идеи са се разбивали на пух и прах?

- На първо място, колкото и парадоксално да звучи, необходимо е да „персонализираме“ фигурата на наблюдаващия прокурор. По закон всяко досъдебно производство има прокурор, който го наблюдава, но за качествено разследване и ефективно обвинение в съда е необходимо той „да знае делото“. А „да знае делото“ означава, че прокурорът, който е започнал наблюдението му от самото образуване, е ръководил разследването, изготвил е обвинителния акт и е участвал лично в съдебното производство. Естествено, всичко това трябва да се извършва на екипен принцип, с разумно използване на специални разузнавателни средства, мерките за защита на свидетелите и т.н. Мога да изброявам още и още изисквания. Но преди да „натоварим“ така наблюдаващия прокурор, трябва „да го разтоварим“ поне от всички несвойствени функции и задължения - справки, проверки, отчетни форми и т.н. Които нямат нищо общо с пряката работа по разследването. Както и от значителния обем вътрешни актове, които не помагат, а пречат, защото се опитват да заместят дори закона. Трябва още да преодолеем свръхнатовареността в някои райони и да предприемем незабавни действия за заемане на свободните щатове. Не на последно място идва и честната система за кариерно израстване и поощрения при безукорна работа. Не просто нови изисквания, но и условия, които да позволяват
на колегите да ги изпълнят.  В известен смисъл ръководството на прокуратурата се оказва длъжник на тези, които наричаме „редови прокурори“. А нека не са заблуждаваме - основната тежест на работата е върху тях, най-вече в районните и в окръжните прокуратури.

- Обидчив ли сте? Какво ще е отношението ви към хора като съдия Калин Калп а к ч и е в и адвокат  М и х а и л Екимджиев, които заявиха несъгласие с избора ви?

- Обидчив? Ако живеем с мисълта, че сме обидени, няма да можем да вършим дори ежедневната си работа. Не е ли така? Не мога да се обидя на Калин Калпакчиев за текста, който прочете като отрицателно становище за кандидатурата ми. Той е член на Висшия съдебен съвет и безспорно има право на своя позиция, която изказа на глас. Тя бе негативна за мен, но сама по себе си е позиция и това заслужава уважение. А за адвокат Михаил Еким джиев - нека кажа само, че имам ясна представа за целите, които определят поведението му. Но винаги спазвам  едно правило - не ги коментирам.

- Ще се преборите ли с ореола си - фаворит на властта?

- Това е всичко друго, но не и ореол. Аз бих го нарекъл етикет, пришит пак по време на това, което от процедура се превърна в кампания. Срещу такова нещо - независимо дали ще го наречеш ореол или етикет - не можеш да се бориш. Можеш да показваш какъв си и какъв не си само с онова, което правиш.


 (в. Преса, печатно издание, брой от 371 от 21 януари 2013)


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59