ГЕРБ на всеоружие срещу АЕЦ

6836 | 21 ян. 2013 | 14:02

Войската не е страна в референдумаНяма спор, че референдумът за бъдещето на ядрената ни енергетика ще е загрявка за вота през лятото. Ненапразно премиерът даде знак ГЕРБ да гласува три пъти „не“. И партията тръгна на всеоружие. Военният министър Аню Ангелов обяви, че нова ядрена централа означава определяне на нови средства за защита и сегашната система на противовъздушна  отбрана (ПВО) не може да пази едновременно две атомни централи от въздуха. А това  не е вярно. Защото сега тя не защитава и една.

„В момента  зенитно-ракетен дивизион в Плевен има готовност да прави това по отношение на АЕЦ „Козлодуй“, аргументира се  министърът. Ген. Ангелов е бивш зенитчик и прекрасно знае, че дивизионът в Плевен е въоръжен  с комплекси „Оса“, които са предназначени само  да прикриват пехотата. Те  са с по-малки възможности и трудно ще опазят стратегически обекти като АЕЦ. Затова дивизионът е в състава на сухопътните войски, а не е в системата на ПВО на страната, която е с мощни комплекси, чиято главна функция е защита на обекти. Именно те бдят до стратегически точки като нефтохима край Бургас,  пристанището във Варна и т.н., защото прихващат въздушни атаки отдалече.

А въпросният дивизион няма как да опази АЕЦ „Козлодуй“ чак от Плевен. За да стане това, трябва да отиде до самата централа, която е на около 80 км. А докато стигне, ще е късно. Досега атомната ни централа само веднъж е пазена от ПВО, когато  през 1998 г. дивизион с ракети „Волхов“ от Варна бе предислоциран временно на позиции край Козлодуй заради бомбардировките над бивша Югославия. Ето как министърът се изказа непрофесионално, за да услужи на  партийния си началник. Нали хората трябва да разберат, че нова АЕЦ освен безполезна ще натежи и на отбраната.  Ами нали миналата година бяха съкратени 6 зенитно-ракетни дивизиона според Бялата книга, написана от неговия екип и приета от парламента, доминиран от ГЕРБ. А те можеха да защищават не две, а 2 Х 2  ядрени централи.

А и откога състоянието на войската започна да определя икономическото развитие на страната. Ако следваме подобна логика, трябва да закрием държавата. Защото армиите от НАТО, които сами могат да се справят с всякакви рискове,  се броят на пръсти. Нашата не е сред тях. Нали затова членуваме в този  съюз. Нали сме в интегрираната система на ПВО на пакта, както модерно ни облъчват. Спомня ли си някой, че на  21 май 2012 г. МО съобщи: „Точно от 1 часа и 5 минути тази нощ българско време 100% от територията на България беше покрита от Противоракетния щит на НАТО.“   Така стоят нещата. Но кой се замисля за тези „подробности“. Задават се избори, а тогава най-много се лъже. Както преди война и след лов, ако перифразираме Бисмарк. Бедата е, че в името на властта се политизира армията - най-важната опора на държавата.  А това е опасно.


(в. Преса, печатно издание, брой от 371 от 21 януари 2013)

 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37