Любка КАЧАКОВА: Насила не можеш да дадеш

13400 | 27 юни 2012 | 16:30

На 17 юни общинската съветничка от НДСВ Любка Качакова бе единствената, която се яви като опонент за лидерското място в царската партия срещ

Автор:- Загубихте с голяма разлика битката за лидерския пост в НДСВ. Разочарована ли сте от резултата, г-жо Качакова?

Не съм разочарована, защото дадох възможност за избор. Имах само 10 дни, за да напиша и програма, и да представя идеите си. Нямах време да обикалям страната, за да се срещам със структурите така, както преди са правили Ники Василев и г-жа Христова. Деветдесет процента от делегатите бяха хора, които ме виждаха за първи път на живо. До последно разчитахме, че ще има друга кандидатура. Аз самата убеждавах проф. Герджиков да не се оттегля. Аз щях да се оттегля в негова полза или в полза на г-н Минчо Спасов. Тези почти 200 гласа, които взех, са на делегатите, които искаха промяна. За мен беше важно да се види има ли желание за това.
- Да, но гласуването показа, че очевидно липсва такава нагласа.
Не мисля, че една трета от гласовете са малко. Нещо повече. Вече втора седмица непрекъснато получавам мейли от цялата страна от наши членове, които не са били делегати на конгреса, и които казват, че споделят моето виждане, че искат да бъдат осъществени повечето от идеите, които предложих. Не знам на „Врабча“ (централата на НДСВ - бел. ред.) какви отзиви получават за конгреса, но би трябвало ръководството да си даде сметка, че промяна е необходима, за да влезем достойно в битката за парламента. Трябва да влезем в парламента, защото сме необходими на обществото с нашите политики и управленски капацитет, а не защото на нас ни се иска.
- Това ли е разликата между вас и Христина Христова?
Да, и тя пролича на конгреса. Аз искам правенето на политика да е повече от говоренето за коалиции. Г-жа Христова работи чудесно със структурите. Оценяваме го. Аз и екипът, който ме номинира, искахме да съхраним приемствеността, но да разширим влиянието на национално ниво. Парламентарните избори са битка, която се печели в София. Трябва да покажем, че сме реална алтернатива на сегашното управление, а не само да напомняме за успехите в миналото. Хората искат да знаят ние какво мислим и какви реформи предлагаме.
- Готови ли сте да седнете на една маса с г-жа Христова, да загърбите това, което се случи преди и по време на конгреса?
Вижте, аз успях да замълча и да не отвърна на обидите. Всеки трябва сам да прецени как да действа. Конгресът показа, че 30% от делегатите са гласували за промяна. Това не са малко хора.
- Преди конгреса разпространихте едно отворено писмо, което изчезна. Какво се случи с него? Появиха се обвинения, че Олимпи Кътев е виновен за изчезването му.
Това беше само един от опитите да ми се пречи. Кандидатирайки се, аз се изправих срещу целия апарат и всеки, който познава партиите отвътре, може да оцени колко кураж трябва за това. Аз разбирах неистовото желание на г-н Кътев по всякакъв начин да пречи и не мога да го осъждам.
- Разделена ли е партията след конгреса?
Много структури са в голямо очакване за промяна. Има и такива, които считат, че можем да продължим по стария начин. Не може да се каже тази и тази област иска Любка, тази и тази иска Христина.  Ние сме либерална партия и различното мнение трябва да се уважава. Много хора ни напуснаха и напускат именно заради липсата на толерантност към критиката. Липсата на самокритика пролича и на конгреса. Себе си можем да залъгваме, избирателите - никога.
- Тоест вие мислите, че проблемите ще продължават, защото ръководството се запази.
Надявам се, че предизвикателството да покажем авторитета си ще надделее над необходимостта да си осигурим личен емоционален комфорт.
- На два пъти по време на конгреса опонентът ви Христина Христова ви нарече кукла на конци. Извини ли ви се?
Не. Останах изумена. Така и не разбрах какво я предизвика да изрече тези думи. Очевидно г-жа Христова не издържа на напрежението. Съжалявам, че нападките срещу мен бяха най-коментираната тема по форумите. Те изместиха вниманието от идеите, които предложихме. Е, поне и ние вече имаме скромен принос за максимата, че във всяка партия младите много трудно си пробиват път. Старите апарати винаги са искали да задържат властта на всяка цена. Спомням си какви битки бяха в БСП преди Станишев да поеме председателския пост.
- И също на последния конгрес.
Да. Поколенченският спор между старите и младите в политиката може би ще бъде вечен.
- Откъде се появи напрежението в НДСВ? През последните седмици имаше яростни словесни битки.
- Борбата със статуквото е тежка. Не всеки е подготвен на издържи на такова напрежение. За съжаление имаше моменти, в които вместо да покажем европейска класа, показвахме балкански боричкания. Те ни сложиха печат, който трудно ще изтрием. Още когато обявиха моята номинация усетих как хора, които до вчера ми се усмихваха и ме окуражаваха, започнаха да гледат на мен като на враг. Ако желанието за промяна е знак за враждебност, това е много жалко, най-малкото за партия, която е либерална.
- Какъв е пътят за НДСВ оттук насетне? Остава много малко до изборите.
Питайте новото ръководство. Аз искам НДСВ да работи активно като за самостоятелно явяване. От една година ние не правим политика, а говорим за коалиране. Това съвсем ни обезличи. Само с активност и инициативност ще върнем доверието към нас. Ние трябва да сме в позиция да избираме партньори, а не да се молим някой да приеме протегнатата ни ръка.
- Сега ли беше времето за този конгрес? Чуха се мнения, че трябвало и царят да присъства.
- Отсъствието на царя си личеше. Всеки път, когато той е в залата, атмосферата е друга. Той респектира. Но конгресът не закъсня. Предстоят коалиционни преговори, подготовка за изборите, така че ръководството, ако беше ново, трябваше да има достатъчно време, за да работи. Само датата не беше подходяща, защото не можа да присъства царят.
- Коя беше най-голямата грешка на НДСВ? На изборите през 2009 г. рязко загубихте доверието на хората.
Нямахме силни мотивирани структури по места. Разчитахме почти осем години на личните авторитети на знаковите ни лица. Забравихме тези, които вършеха черната партийна работа по места. Сега с новия устав се концентрира властта в София, което силно демотивира структурите. И като прибавим към това факта, че листите ще се редят от централата, хората по места задават въпроси: „Всъщност ние в каква партия членуваме?“
- Притеснява ли ви фактът, че едно от най-разпознаевамите лица на НДСВ Меглена Кунева прави своя партия? Възможно ли е много от разочарованите от НДСВ избиратели да припознаят нея?
Да, и затова и се съгласих да бъда номинирана. Ако сега не покажем отчетливо опозиционно поведение и алтернативност на управлението на ГЕРБ, всички, които се колебаят между нас и г-жа Кунева, ще ни обърнат гръб. Не можем да разчитаме на сляпа лоялност.
- Много проблеми изброихте. Няма ли чуваемост в ръководството?
Според мен те разбират, че ако продължаваме така, с тази пасивност можем да летим само към нула процента.Исках да покажем другото лице на НДСВ, по-активното. Но моята кандидатура беше възприета като нахалството някой да седне в стола на председателя, който е обикалял като Левски страната, и да обере плодовете на чуждия труд. Трябваше да има сериозен дебат на конгреса - какво добро постигнахме, какво не ни достига и как да продължим. Искам да подчертая, аз имах подкрепата на Милен Велчев, Владимир Каролев, Илия Лингорски, който беше заместник-председател. Моята кандидатура не е лично мое желание, а израз на колективна воля за промяна. Това не беше разбрано от всички, за съжаление и от г-жа Христова. На нейните думи, че само с желание не се става лидер, нашият отговор е: „Само с желание не се влиза в парламента.“
- Декларирахте, че оставате в партията. Как ще се борите за промяната?
Поддържам контакт с всички структури, които ме търсят и които искат да им помагам. Нямам желание да се противопоставям на ръководството. Достатъчно голяма отговорност носят. Дълбоко съм убедена, че ще направят анализ. Длъжни са заради тези 30%, които искат промяна. Ако рязко не променим начина на правене на политика, няма да  върнем интереса към себе си. Тук не говоря за доверие, тук говоря за интерес. Ние първо трябва да станем пак интересни и после всичко останало. И аз, и моите колеги можехме да бъдем много по-полезни. Но на сила човек не може да даде.


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37