Грабят, преди да е паднало мандалото

22692 | 22 ян. 2013 | 06:24

Това, което остана неразграбено, неограбено в момента се опитват с последни сили да го обсебят, защото знаят, че повече кражби няма как да ст

Автор:


 


В момента се извършва закрепване на последното ограбване по отношение Закона за държавното териториалното устройство, но това се случва и в горите – дългосрочни договори – по 15, по 30 години, евтини договори. Всичко това е да се ограби последното голямо богатство, каза в интервю на БГНЕС природозащитникът Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България", който направи разкритията за унищожаването на дюните в местността "Кокала" между Равда и Несебър

Трябва да знаем, че най-голямата фирма в България, с най-голям капитал Български Енергиен Холдинг се оценява на 6 милиарда, държавните гори, които около 30% от територията на страната около 3.4 млн. хектара, тяхната оценка е около 24 милиарда, като сложим още 0.27%, които са паркове и резервати, като сложим и държавните земеделски земи, които са много малко около 200 хил. хектара, това са по груба оценка около 31-32 милиарда милиарда, чисто материална стойност. Това, което остана неразграбено, неограбено в момента се опитват с последни сили да влязат, да го обсебят преди да е паднало мандалото, защото те знаят, че повече кражби няма как да стават. И това се вижда с натиска за втори лифт и нови писти в Банско. В момента се възлага нов план за Пирин , в момента се възлага нов устройствен план за Банско. Няма никаква причина в момента да се натиска за него, защото той ще действа 1 година. Натискът е да може да се затвърди ограбеното, да може да се дострои, защото се знае, че следващ път няма да има, категоричен е природозащитникът. По същия начин е с отдаването на дивеча – всичко се раздаде и се укрепва с едни дългосрочни договори с едни големи тежки договори за държавата, ако тръгне да ги разваля, същото е с водите. Едни невъзможни договори за ползването на водите, на горите – всичко това се случва, защото ще излезе един и ще каже:"стоп, стига" и това ще спре да се прави. Ако нямаме активност, то ще продължи да се прави и затова казваме да бъдем активни, за да могат да останат поне едни гори, едни паркове, едни резервати, убеден е и като гражданин Тома Белев.

Сега имаме спиране на строежите, които сега след отстраняване на несъответствията между строителни книжа, разрешения за строителство, подробни устройствени планове, екологични оценки, оценки за съвместимост – те ще могат да започнат отново, независимо, че всичко това, извършвано до момента е извършвано с огромни закононарушения спирането на строителството е временно явление, е прогнозата му. Винаги може да се възстанови, като специалист във възстановителната екология мога да кажа, че да и дюните могат да се възстановят. Да, струва скъпо, но може да се направи. Стига да има воля и желание, но към настоящия момент – няма, защото какво виждаме. От тези случаи, от които се занимаваме от Нова година насам – където пипнем излизат огромни закононарушения. За нас е много странно, ние в момента работим по 4-5 случая, но имаме сигнали за още 50, подчертава Белев.


 


Споделя, че часове преди срещата ни концесионер на плажна ивица му е съобщил, че се строи в близост до базата на НСА между Несебър и Равда и това са същите, които незаконно застрояват 29-те дка дюни, за които Белев алармира в социалните мрежи на връх 31 декември 2012 г. Нямаме време да ги проучим всички, но след като на 5 случайно от нас избрани обекта виждаме какво става, аз се чудя какво прави МРРБ и ДНСК и всъщност те работят ли? За мен е странно, че 2013 година, 6 години, откакто сме приели Закона за Черноморското крайбрежие няма определено по законов път зона А и зона Б и кметове проектанти на устройствени планове спрямо своето виждане определят къде зона А и зона Б. В случая с 29-те дка дюни в Несебър, когато са издали документ, че районът не попада нито в една от зоните и в самия кадастрален план липсва такава зона, каквато са дюните. Ти и да ги сложиш няма къде по простата причина, че няма такъв код. И това е 6 години след като е приет

Законът и се оказва, че през цялото това време тези служби и МРРБ, ми е интересно какво са работили, като не са дали основата, върху която да работи Законът за устройството на Черноморското крайбрежие, пита се природозащитникът, както и неговите колеги. Все едно, че го няма – той съществува, трябва да се предприемат стъпки, с които да се прилага, но всъщност държавата отказва да го прилага. Законността ни е само на хартия, не само демокрацията. Законите ни са само на хартия и са позволили десетки вратички в тях. Законите не работят като цяло и там нещо друго се случва по други закони, явно неписани – на парите, на корупцията, на властта. Тези закони явно работят по-добре. В Несебър отдавна се твърди, че са собственост град-държава – от Месемврия са самостоятелни и това продължава. Явно това е факт, но е факт и по цялото Черноморско крайбрежие, категоричен е Белев. Имаме множество феодални владения, които се управляват по други закони. Същият казус е и на Корал, както на дюните в Несебър, в Иракли, в Созопол, сега излезе и същата невероятна ситуация с всички дюни на Ропотамо, които се оказва, че са вече частна собственост – по някакъв начин са се трансформирали от държавна в частна собственост. Две фирми и са готови за строеж, както са и Камчийски пясъци. Колкото и да е странно едната е фондация "Св.св. Кирил и Методий" и едва ли членовете й, високопоставени световни учени знаят за какво става дума. Тя води дело срещу МОСВ, за да присвои част от резервата там по Ропотамо.Другата фирма, по справките, които виждам е свързана с фирмите около "Пещерска гроздова"…, дава безкрайни примери Тома Белев.

Слава Богу, че има Интернет и социални мрежи, за съжаление, малко са медиите, които са независими, традиционните страдат от определени зависимости, само разнообразието на интернет медиите и социалните мрежи позволява да се чуе и някакъв друг глас. Въпросът е ясен – в момента сме във фазата на затвърждаване на заграбването. В момента сме приватизирали цяла България и сме на загуба., защото тези, които приватизираха не си плащат, обяснява схемите Белев. Ние имаме закон за конфликт на интереси, имаме закон за изпиране на пари – въобще не се прилагат. Непрекъснато управляващите нарушават законите! Ако се прилагаха в момента нямаше да има възможност фирми, които са собственост на офшорни компании да сключват сделки с държавата и с общините. Ти като държавен служител декларираш всеки един конфликт на интереси, който би имал при съответната сделка. Но как ще го декларираш, когато тя е с неясен собственик. Всички тези компании, регистрирани в офшорни зони, при тях собственикът е неясен. При тях, зад тях може да стои някой главен архитект, министър, премиер, председател на парламента – ти не го знаеш кой е По какъв начин се установява, че парите на една офшорна компания са чисти или мръсни – ти не знаеш кои са нейните собственици, не знаеш произхода на тези капитали. Повечето от големите строежи в България са правени от фирми, които са в офшорни зони – тези пари може да са от търговия с хероин, с наркотици, с бели робини, с органи и това не може да се установи. България се е превърнала в една прекрасна пералня. Българският закон за устройство на територията пере най-добре – никакъв "Ариел", никакъв друг световен препарат, нашият закон пере прекрасно, иронизира като експерт от 20 години Белев.

Има надежда, защото, за да обмениш няколко думи с човек, когото не познаваш, но сте единомишленици, не ти трябва да минеш през медиите или през партиите – ти имаш контакт на секундата с интернет и социалните мрежи. Явно политиците не разбират, че това е факт, както и не знаят, че сме в 2013 година, живеят още в 2006 година, а ние от 2007 година сме в ЕС, аз много съм работил за това и за мен беше огромна загуба, когато не влязохме 2005 г., защото олигархични структури в България не искаха да влезем в ЕС, продължаваше да се разпределя богатството на страната и за тях това беше необходимо, не спира да търси корените на случващото природозащитникът .

От нас зависи колко ще продължат да ни лъжат, затова и тези протести няма да престанат, независимо дали коментираме екологични или социални проблеми, или на здравеопазването или образованието, защото те са глас срещу лъжата. Най-важното е информираме на обществото и хората да гласуват, да се чува техния глас, колкото и да ни обясняват, че няма смисъл, апелира към гражданско мислене и поведение Тома Белев.

Благодарение на споделеното от него във Фейсбук на 22 декември м.г. излязоха в публичното пространство не само схемите за скандала около дюните в Несебър и други апетитни сделки по Черноморието, но и цялата им обвързаност с управляващите и фирмите и приятелските им кръгове. Така, че както и той самият каза протестите продължават.


 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33