Посланикът на Ирландия Джон Роуън: Инвеститорите тук нямат сигурност

8147 | 23 ян. 2013 | 14:01

Ирландия смята, че критериите са покрити и България трябва да бъде приета в Шенген

Автор:Ирландия пое ротационното председателство на ЕС на 1 януари 2013 г. Посланик Джон Роуън е роден през 1948 г. В кариерата си на дипломат е изпълнявал мисии в ЕС, САЩ, Ливан и Ирак. Работил е и в частния сектор в САЩ. Преди да дойде в България, е завеждал дирекция „Европейски съюз“ във външното министерство в Дъблин. 


- Ваше превъзходителство, Ирландия започна председателството на ЕС с приоритети стабилност, работни места и растеж. Какво ЕС ще направи за повече работни  места?

- Преминахме през период на строги ограничения. Това бе нужно, за да поправим режима си на работа и да възстановим конкурентоспособността. Успяхме, за разлика от други страни от ЕС. Вече имаме инвестиции, което създава работни места. Опитваме се да улесним отпускането на кредити за малки и средни предприятия. Те са тези, които отварят работните места.  Доскоро банките не бяха склонни да отпускат заеми. Преди кризата бе прекалено лесно, особено в строителството и недвижимите имоти. Което бе и една от причините за краха. Искаме да сведем до минимум административните пречки. Фирмите трябва да работят по-ефективно с правителствата и местните власти. Компаниите да се поощряват да създават работни места.

- Как ще бъдат поощрявани?

- С данъчни отстъпки, ако осигуряват работа на определен брой хора. И ако правят допълнително обучение и тренинг на служителите. Бихме искали такива фирми да се субсидират от  ЕС. Другото, върху което работим, е увеличаване на заетостта сред младежта. В момента безработицата сред младите е ужасно висока. Надявам се, че няма да загубим това поколение, което расте в условия на криза. Искаме младите да участват в обучения, които после ще им осигурят препитание. А не да има тренинги за работа, която просто не съществува. Целта ни е да развием общ дигитален пазар. Ако някой има умения в технологиите, това са младите.

- Какво показва ирландският опит по време на криза?

- Ирландия мина пътя от малка, слаборазвита икономика до високоразвита такава и се нареди сред най-богатите страни в Европа. После изпаднахме в рецесия. В нашата страна нямахме големите структурни проблеми, които имаха и продължават да имат страни от ЕС. Не трябваше да разрушаваме остарели структури и да градим нови. Възстановихме се бързо. Износът ни е с 25% повече от вноса. 2012 г. бе най-успешна за чужди инвестиции от 2007 г. насам. Но тези инвестиции вече не включват строителство, с което преди прекалявахме.  Компаниите бяха обсебени от строителство. Всяка влагаше пари в него, понеже се смяташе, че цените само ще растат. Лудост… Сега е въведен 12,5% корпоративен данък. Заплатите бяха намалени с 15% и повече. Ирландия отново е атрактивно място за бизнес.

- Иновационните стратегии са друг приоритет на председателството. България е на последно място в ЕС по иновации. Какво трябва да се промени, за да се тръгне нагоре?

- Инвестиране, инвестиране в сектора и привличане на хайтек компании в България. Данъците ви са атрактивни, дори по-ниски от нашите, член сте на ЕС. Имате условията. Но трябва да задържите бизнеса, ако той реши да дойде. Често когато компаниите идват в България, се изправят пред административни и законови трудности. Трябва да създадете прозрачност и доверие в системата.

- 10% плосък данък не успява да задържи инвеститорите. Защо?

- Продуктивността на труда се нуждае от подобрение. В някои области българите не са по-зле от останалите европейци, но ако погледнете данните, продуктивността ви не е на нивата, на които би трябвало да е. Губите много добри експерти, които напускат страната. Трябва да има нещо, което ще ги накара да останат. Добра работа, добра заплата. Икономиката остава в стагнация и затегната фискална система не позволява растеж. Затегната фискална политика е окей, но не е всичко. Нужно е разширяване на икономиката. По отношение на образованието има индикации, че някои стандарти са се понижили. Няма как висококвалифицирани хора да вършат нискоквалифицирана работа, да са доволни и да я вършат добре. Ужасно е инженери да работят като чистачи. По-високи заплати ще има, ако има успешно икономическо развитие. Имате право на финансиране от ЕС на стойност до 30% от БВП. Няма да стане за една нощ, но ще бъде трагедия, ако икономиката ви остане на нивото, на което е. Какъв е смисълът да сте в ЕС и да си останете с нискоразвита икономика.

- Висока корупция, недостатъчна прозрачност, съдебна система. Това са основните критики към България. Вие проследихте изборите за главен прокурор и конституционни съдии, които бяха противоречиви. Какво е мнението ви?

- Не се месим във вътрешните ви работи. Но вие сте партньор в ЕС, а партньорите си сътрудничат, така че сме готови за съвет, ако ни искат. Бяхме приятно изненадани от системата за избиране на главен прокурор. Не видях да има нередност. Проблемът е, че не бе достатъчно обяснено на обществото какво се случва, но електронната изборна система бе добра и се получи силно гласуване. Що се отнася до Конституционния съд - шок! Смятахме, че тези неща са вече в миналото. Успокояващото е, че „миналото“, за което говорим, не победи. Дори на нас, евродипломатите, ни бе трудно да го обясним на нашите хора.

- Какви са оплакванията от българския бизнес климат от страна на ирландски инвеститори?

- Много са купили или построили недвижима собственост. Влезли са в сътрудничество с български партньори и нещата не са потръгнали, както се е очаквало. Част от вината си е на самите  инвеститори, които не са проучили достатъчно нещата. Има и случаи на чиста измама. Ирландски инвеститор участва в търг за отдаване на поръчка или участие в проект. Тръжният процес приключва и офертите се оценяват. На ирландска компания се казва, че не е изпълнила условията, а тя очевидно ги изпълнява. Стига се до съд. Делото се протака прекалено дълго. Не става ясно основанието за дадено отсъждане. В някои случаи ирландската компания печели делото, но решението на съда не се изпълнява. Инвеститорите не изпитват сигурност. Ако в държавата има законност и решение се вземе от съда, то трябва да се изпълни.

- Защо някои страни от ЕС не се доверяват на България и Румъния и те остават извън Шенген, макар критериите отдавна да са изпълнени?

- Ирландия смята, че критериите са покрити и България трябва да бъде приета в Шенген. Понеже не сме член на пространството, нямаме голямо влияние върху страните, които трябва да пуснат България в Шенген. Членството опира до доверие, а някои хора се съмняват, че има достатъчно прогрес в борбата с организираната престъпност и корупцията.

- Лондон се кани да предоговори членството си в ЕС. Ще излезе ли Великобритания от съюза?

- Това е британски проблем. Ирландия следи развитието му отблизо, понеже сме съседи, а Великобритания е най-големият ни търговски партньор. Каквото и да реши Лондон, това ще е много важно за нас. Надяваме се британците да заключат, че от членството си печелят. Ако решат да напуснат, ще бъде зле за тях, ще бъде зле и за ЕС. Членството носи задължения, които всички трябва да спазват. Различни видове членство биха повлияли зле на ЕС. Ако Лондон иска да се възползва от предимствата на общия пазар, но да не участва в други задължения, това няма да е много честно. Друг проблем във Великобритания е лавината от медийни внушения, които нямат общо с реалността. И вече става трудно за политиците да кажат: „Не, това не е вярно.“ Някои медии бълват вълни от антиевропейска пропаганда.

- Биха ли се опитали британците да спазарят продължаване на ограниченията за българи и румънци да работят там срещу оставане на страната им в ЕС?

- Всичко е възможно в политиката, тя се прави с компромиси. Не съм сигурен дали ще е възможно да наложат нови ограничения. Но кой знае. Може и да има преговори. Ние миналата година махнахме рестрикциите за България. В Ирландия работят 3000 българи и това не е проблем за никого. Едва ли ще има потоци от нови имигранти. А и хората не напускат така масово в посока Западна и Северна Европа, както беше някога.


(в. Преса, печатно издание, брой от 373 от 23 януари 2013)


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59