Корнелия Нинова, БСП

Корнелия Нинова: Не взех страна, за да не участвам в братоубийство

14412 | 28 юни 2012 | 17:25

Интервю на Павлина ЖИВКОВА за противоречията в БСП, избора на екип от Сергей Станишев и амбициите в политиката


Корнелия Нинова е депутат от Коалиция за България. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път е свързан със СГС, Столичната община, Столичната следствена служба. Работила е като юрисконсулт на БТК и като изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. От септември 2005 до 2007 г. е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика.


 

- Г-жо Нинова, накъде се запъти БСП след конгреса и как оценявате шансовете на партията ви за победа, каквато лидерът ви Станишев се зарече да спечели?
- Според мен най-важното след конгреса е да излъчим ясна и категорична алтернатива. За последните три години показахме, че БСП е опозиционна сила. Но само това вече не е достатъчно. Трябва да предложим различно управление от досегашното, да поемем 5-6 конкретни ангажимента към българите. Такива, които са възможни и изпълними. Например работа, доходи, здраве, образование и силни общини.
- Не мислите ли, че българинът вече не вярва на обещания, защото политиците достатъчно дълго го лъгаха. Това, на което залагат избирателите, е харизмата на лидера. В този смисъл как оценявате шансовете на вашата партия?
- Разбирам тези, които не вярват на обещания, защото са лъгани. Аз бих заложила на спомена. Какво направи БСП по време на предишното управление. При всичките грешки, които е допускала, партията ни водеше силна социална политика, осигурихме и икономически растеж. По наше време растяха и доходите, и социални придобивки - майчинството стана най-дългото в Европа. Пенсиите се индексираха с инфлацията. Външният дълг намаля. Резервът се увеличи. Разбира се, личностите и харизмата са важни. Това е втората стъпка. След като поемем конкретни ангажименти, те да бъдат представени от хора, които будят уважение. Хора, след които биха тръгнали българите, биха ги последвали.
- Мислите ли, че в БСП има такива хора?
- Да, имаме изключително качествени хора. Не само на централно равнище, но и по места. Има силни личности навсякъде в страната.
- Бихте ли казали няколко имена на такива силни личности, че аз нещо не се сещам.
- Стефан Данаилов е изключително чаровен. Пламен Орешарски и Румен Овчаров са убедителни с професионализма си. Димчо Михалевски говори аргументирано. Драго Стойнев умее да увлича след себе си млади хора. Владо Москов, Росица Янакиева, Дора Янкова доказаха, че са силни кметове.
- Да, но онези, които ще говорят пред хората, имат доста архаичен и досаден стил на изразяване. Стилистиката им е замръзнала на нивото на 80-те години на миналия век. Как тези хора ще увлекат след себе си избиратели?
- Е, това е пресилено. Политическият език ми изглежда тромав, сложен, изпълнен с клишета и чуждици. Това се отнася не само за БСП. Старая се да употребявам прости изречения от подлог, сказуемо и допълнение, съставени предимно от български думи. Смятам, че тук има върху какво да поработим.
- Не мислите ли, че Станишев направи грешка, като не взе нито един човек от „противниковия лагер“ в изпълнителното бюро? Това не крие ли опасност от опозиция, която стои отвън и му гледа сеира?
- Не мисля, че има опозиция, която стои и гледа отстрани. И аргументът ми е подписката за референдум,която правим в момента. Впечатлението ми е, че всички колеги участват, независимо от това кого от двамата са предпочитали преди конгреса. Що се отнася до избора на изпълнително бюро, Сергей Станишев заяви категорично какъв е критерият му -  екипен принцип. Той смята, че може да работи с този екип. Това е правото на всеки ръководител не само в партията, а изобщо. Избрал е този екип и той носи отговорност оттук нататък.
- Той си го назначи на практика. Какво ще се случи при следващата стъпка - той или изпълнителното бюро ще назначават и областните председатели? Това не е ли опит БСП да бъде превърната в лидерска партия?
- Текстът от правилата за избор на областни председатели, който казва, че изпълнителното бюро може да ги предлага, породи напрежение. На някои места колегите го приеха с несъгласие. Решиха, че ще им бъдат изпращани и назначавани хора от София. Аз не вярвам това да се случи. Мисля, че в крайна сметка думата ще имат областните съвети по места. Всеки ще има право да издига кандидатура и да гласува за когото желае.
- Какво ще стане със Станишев, ако не бъде избран за председател на ПЕС? Ще се появят гласове, които ще кажат, че искат друг лидер, защото той няма да изведе партията до победа?
- Вярвам,че той ще бъде избран за председател на ПЕС. Обратното би означавало загуба за България и за БСП. Но истинската оценка ще бъде давана, след като минат парламентарните избори.
- Защо миналия път, когато той загуби парламентарните избори, нищо не се случи?
- Случи се. Поиска и получи доверие от Националния съвет. Моето мнение е, че когато един лидер загуби избори, трябва да подаде оставка - той и екипът му. Стоях на тази позиция през 2009-а, когато загубихме изборите. Тогава подадох писмена оставка като член на ръководството. Доказвала съм това мнение след загубата на изборите в Благоевград, където съм областен председател. Отидох при Сергей и му казах: „Каквото и да се е случило, каквито и вини да се вменяват на този или онзи, аз съм лидерът на Благоевград, аз нося отговорността. Ако сметнеш за необходимо, ето ти оставка, освобождаваш ме, поемам отговорността. Така разбирам нещата- губиш, оттегляш се с достойнство и работиш за по-добро представяне по-нататък.
- До този момент в най-новата история на БСП няма председател, който да е бил толкова дълго време начело на партията. Това на качествата на Сергей ли се дължи, или на стечение на обстоятелствата?
- Дължи се и на двете - и на качествата на Сергей, и на стечение на обстоятелствата. През 2009-а, когато загубихме изборите, част от ръководството на БСП, част от местните структури искаха да се поеме отговорност и да се подаде оставка. Тогава надделя мнението това да не се прави, за да може този екип да защити постигнатото от правителството на Сергей Станишев. Ето едно обстоятелство в онзи момент, което е повлияло. Тоест и качествата на един човек, и обстоятелствата в конкретната ситуация според мен са важни.
- Имате ли обяснение защо изпаднахте от изпълнителното бюро, няма ви начело нито на един съвет или комисия, независимо че сте символ на острото опозиционно говорене и на вас се разчита в парламента?
- Обяснението ми е, че не отговарям на някои от критериите, които бяха заложени за избор на ръководство. А те бяха: да са хора бойци, да могат да изнесат една силна кампания, да могат да се противопоставят на основния ни опонент, да са убедителни в говоренето и да са част от екип заради екипния принцип. Приемам спокойно тази оценка, продължавам да работя.
- Не мисля, че това е причината, още повече че пред журналисти Сергей Станишев сподели нещо много интересно. Когато го попитахме как е избирал екипа си, той ни обясни, че го е избирал, след като слязъл от сцената на конгреса и гледал как реагират хората от партийното ръководство на изказването на Първанов. Едни скочили да ръкопляскат още преди да е казал и дума, други са стояли полуклекнали. Той наблюдавал и видял, че Димитър Дъбов единствен седял протегнат на стола, без да трепне. В този контекст къде са грешките ви? Да не би да сте станала първа да ръкопляскате на Първанов?
- Простете, ако ви засегна с това, което ще кажа: не ви вярвам. Сигурно не сте разбрали правилно. Сергей е сериозен мъж. Абсурдно е да изрече подобно нещо. А иначе, що се отнася до г-н Първанов и противопоставянето между двамата, от самото начало аз смятах, че тази битка е изключително вредна за БСП. И съм си изградила това мнение от срещите си с хора от партията. Тази битка създаде много разделителни линии преди конгреса. Настрои доскорошни приятели и колеги един срещу друг. Беше вредна като излъчване и към обществото. Когато хората очакваха БСП да им предложи нещо по-добро от това, което им се случва в момента, ние се замеряхме по медиите с Първановисти, Станишевисти, брояхме делегатите и т.н.
- Да не би лоша шега да са ви изиграли двете посещения на Първанов в Благоевградско преди конгреса?
- Не, не мисля. Той обикаляше на много места. Винаги когато Първанов е бил в моя избирателен район, ръководството е знаело програмата и какво ще се случва. Не мисля, че това е проблемът. По-скоро чух, че онези месеци преди конгреса били разделително време - всеки да се заяви от коя страна застава. Аз не взех страна, защото не искам да участвам в такова братоубийство. БСП не може да се дели на Станишев и на Първанов.
- Как трябваше да вземете страна - да се метнете на врата на Сергей и да му се закълнете във вярност?
-  Вероятно ясно и категорично да изляза и да кажа - този става, този не става. Не го направих заради вътрешното си убеждение, че това вреди на БСП. Опонентите ни това и чакаха. Публичните личности на БСП да излизаме по медиите и да се разправяме помежду си.
- Чувствате ли се обидена от това, което се случи, и то ще се отрази ли по някакъв начин на работата ви в следващите месеци или до парламентарните избори?
- Няма да се отрази по никакъв начин на работата ми през следващите месеци до парламентарните избори. Напротив, ще имам повече време и повече енергия да работя. Случвало ми се е да говоря пред 3-4 хиляди души, например тютюнопроизводители, земеделски производители. Случвало ми се е да говоря на протести пред 5-6 хиляди души. Не мисля, че тези хора са гледали на мен като член на ИБ. Те са знаели, че това е Корнелия от БСП и че БСП ще ги защити. Това, че пред името ми няма пост, няма да ми попречи да си свърша работата. Хората ме приемат такава, каквато съм. Ако човек променя качествата си в зависимост от това, дали заема висок пост, или не, то той не заслужава никакво внимание.
- В рационален план всичко това не ви ли удивлява, след като бяхте сред онези 14 човека, избрани в националния съвет от раз, т.е. за тях бяха гласували повече от 51% от делегатите, а изведнъж се оказа, че нямате място в ръководството?
- Разбира се, приятно ми е, че бях избрана от конгреса в тези 14 души.
- Мислите ли, че Сергей излъчва един недобър сигнал към членовете на партията, че не уважава техния избор.
- Задаваха ми такива въпроси, обаждаха ми се хора. Ето вие, журналистите, ме питате има ли някакво противоречие между това, че съм избрана в първите 14, а ме няма в ИБ. Това е въпрос към председателя на партията, а не към мен. Той така е преценил. Аз приемам избора му.
- Случва ви се за втори път, макар че в различен контекст. Първият беше, когато изведнъж ви смениха като заместник-министър. Сега изпадате от партийни позиции. Първият път обясниха ли ви защо се е случило?
- Не. Разбрах от медиите. Но един месец преди това аз лично си бях подала оставката пред Сергей с думите: Нямам никаква вина за това, което се случва. Рано или късно ще го докажа. Но днес има скандал, моето име тежи, преценявай и ме освободете, за да не тежи на цялото правителство и на БСП. Случва ми се за втори път. Това са моменти на изпитания - на характер и на приятели. Характер няма да загубя, приятели - ще видим. 


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16