Бойко Борисов: Аз, престъпен елемент? Чувате ли се какво ме питате?

47716 | 8 февр. 2013 | 00:49

Интервю на Валерия ВЕЛЕВА за досието „Буда“, неговите автори и обекта



Юндола, 22 май 1995 г. Бойко Борисов охранява Тодор Живков.

-Как ще коментирате, г-н премиер, новите документи от Делото за оперативно наблюдение (ДОН), според които е изработен план да бъдете  следен заради съмнения за престъпна дейност или за съпричастност към престъпни групировки?

-Това е повече от ясно за всеки, който малко се е занимавал с  оперативна дейност - че ако искаш да знаеш какво прави Симеон Сакскобургготски или Тодор Живков, няма по-добър начин от този - следиш човека, който е най-близо до него.

-Добре, но и Симеон Сакскобургготски, и Тодор Живков не са смятани тогава за престъпници, та службите да ги следят? 

-А как да стигнат до тях! Представяте ли си сега да излезе, че е следен Симеон по това време?

-Но вие поемате охраната на Симеон много по-късно, в средата на 1997-а. Към датата на регистрацията на ДОН (12.02.1997 г.)  вие сте само с Тодор Живков. 

-Да, но вече бяхме направили контактите и със Симеон.

-А защо трябва да се търси за вас „приоритетна престъпна ориентация”? -

-Ами, за да могат да включат СРС-та, да могат да ме следят, а оттам и тях, те трябва да направят такова дело. Защото са искали да знаят всичко. Аз например съм водил Иван Костов при царя.

-Искате да кажете, че през  февруари 1997-а вие сте установявали контакти между царя и Иван Костов?

-Не, по-късно, но тогава вече имаше комуникации. А с Тодор Живков тогава се биеха като бесни и Първанов, и Жан Виденов. Аз водех Тодор Живков на Юндола...

-Помня, аз съм отразявала като репортер тези събития. Посещението в Юндола беше на 22 май 1995 г.

-Как да хванат неговата дейност, ако не ме следят.

-Добре, следят ви, но защо слагат „да се установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки? Значи са засекли ваши връзки с тях?

-Не знам. Питайте тези, които са я направили. Неслучайно я пускат сега, месец след като умря Спас Спасов (началникът в ЦСБОП, който я утвърждава с резолюция - б.а.). Я проверете колко доноси има организирани срещу колко много хора. Включително и към Вежди Рашидов,  към кой ли не. Те така се прикриваха, за да могат да  контролират политическите процеси. Каква престъпна дейност съм имал аз!

-Не знам, но определението, че премиерът на България е бил следен преди 15 години заради „престъпната си ориентация“, в момента е ужасно за имиджа на България?

-Ами то за това се прави, нарочно, за да се злепоставя човек. И за това е и скалъпено по този начин навремето.

-Но едва ли през февруари 1997-а някой е знаел, че вие ще станете премиер?

-Хайде бе!

-Шегувате се! Тогава сте били шеф на охранителна фирма, никой не е подозирал, че ще влезете в политиката, дори и самият вие.

-Разбира се, че знаех. Още тогава те виждаха, че аз имам огромен потенциал. И тези хора, които работят с мен, видяха оперативни интереси.

-Тогава излиза, че сте политически продукт на службите!

-Говорите глупости! Това, че някой се е опитвал да ми прави зло, аз каква вина имам!? Те са се опитвали да ми правят зло, не разбирате ли! Ако сега някой създаде такова дело срещу вас, да ви подслушват, да ви проследяват и т.н.,  вие каква вина имате? Те могат да ви плюят както искат. Могат да правят каквото искат. За да включат  СРС-тата, за да могат, проследявайки мен, да знаят тези хора, които аз охранявам, с кого контактуват, те трябва нещо да измислят за мен, да ми направят дело. Как съдията ще им даде разрешение иначе да го направят. В противен случай трябва да признаят, че следят Живков или царя. А това би предизвикало политически скандал.  Това, че не са написали резултата за мен, означава, че те търсят само обкръжението. А в тези години - края на 1996-а и началото на 1997-а, аз бях сочен за червена фирма от Костов, помните. През следващите близо 5, в които се занимавах с охраната и посещенията на царя в България, кое е оперативно интересното лице? Защо не са написали? Защото сега щеше да е катастрофа за тях - и за едните, и за другите, огромен политически скандал! Виждате, рано или късно, тези материали изтичат. Нито една от тези информации нито е доказана, нито е вярна. Колко години преди мен бяха на власт? Ако е имало нещо вярно, да са ме размазали.

-И все пак, има ли някаква ваша съпричастност към престъпна групировка от онзи период, г-н премиер?

-Дори ми е обидно да ми задавате такъв въпрос! Не искам въобще да го коментирам това. Хората около Алексей Петров са организирали това срещу мен. Още тогава той е ползвал службите, така както ползваше по-късно ДАНС. И срещу това дело няма нито един факт. И ви питам - защо трябва аз да обяснявам това нещо? След като всеки мой ден е бил видим за хората още тогава. И вие самата много добре го знаете. Когато сте правили интервюта с Тодор Живков, лично съм ви въвеждал при него, водел съм Кольо Добрев и кой ли не още от политиците.

-Да, така е.

-Е, кой е най-добрият начин да контролират кой и как ходи там? От този, който ги води. По-късно как да контролираш царя с кого се среща? Ако направиш дело на царя, това ще е бомба, но ако му сложиш шофьора на наблюдение..

-Не ви ли притеснява, че сега излиза това сега за вас, че ви компрометира, г-н Борисов?

-Въобще не ме притеснява, защото нищо от това не ме компрометира. Толкова добре си личи как е съшивано, как е направен опит да се контролират и притискат хората, че просто няма какво да казвам повече. Защото от това, което са правили, ако е така, всъщност, какво се доказа? Питам ви какво се доказва!

-Засега доказателства и резултати не излизат. Това е само план за вашето оперативно наблюдение. Какво е станало по-късно, не е ясно.

-Тогава къде е доказателството за моята „престъпна дейност“?

-Лошото е, че тогава в техните очи вие сте били едва ли не част от престъпния свят, г-н премиер!

-Да. И един месец след като този Спас Спасов, както му викаха чичо Скрудж, отиде при Алексей Петров и взривиха джипа на Цветелина.

-Попитахте ли оперативните работници тогава Иван Йовчев и Младен Георгиев защо са направили тази формулировка, която днес ви злепоставя? Те мълчат, а вие трябва да се обяснявате какво са имали предвид.

-Не ми е работа. Ако ги питам, утре ще кажат, че ги притискам. Ако са имали и най-малката информация за мен, и най-малкия повод, защо не са го написали? Защо планът няма развитие? Защо няма рапорти по него? Защо няма донесения?

-Има ли още документи, които да излизат и да ви дискредитират?

-Въобще не знам, нито ме интересува. Ако това хвърля някаква сянка върху мен, както вие твърдите, никога евроатлантическите страни не биха ми давали толкова висока оценка за работата ми досега. Виждате колко похвали, колко отличия, колко добре работим с тях.  Така че, не само че не ни дискредитират, точно обратното. Става ясно, че по всячески начин това е злепоставяне. Последните издихания и на мафията, и на организираната престъпност, и на покровителстващите ги по това време политици не могат да понесат нито спирането на АЕЦ „Белене“, нито изграждането на „Набуко“, нито това, че в момента България е признат  и уважаван евроатлантически партньор. А нашите опоненти стоят на  сайта на „Хизбула“. И Мартин Шулц, и всички  в Европа и САЩ хвалят  България и нейните правораздавателни органи.

Април 2001 г. Посрещане на Симеон Сакскобургготски на летище София.

Снимка - Георги Георгиев - Джони


-Вади ли ви от равновесие този скандал в момента?

-Ни най-малко! Това ми помага изключително много. Това показва, че за тези близо 15 години в управлението на страната като главен секретар, като два пъти избиран за кмет на София и вече близо 4 години премиер нищо друго не са могли да измислят. Аз нямам заменки, аз нямам гьолове в Белене за милиарди, нямам спрени еврофондове. Това е последното им издихание, да ме злепоставят. Те няма какво да измислят друго. Освен това квалификацията на някого за мен, защо не са го доказали? Това щеше да отговори на всичките въпроси. Ако имаше 0,0001% истина от това, което се тиражира в момента, те отдавна да са ме размазали при тази ярост и при мръсните си комбинации, които непрекъснато използват.

-Защо онзи ден Станимир Флоров прикри това досие ДОН, извади само една празна папка „Буда“?

-Защото има закон, по който се вадят оперативните дела. Ако службите почнат да си вадят  и да си размятат документи публично, какво ще стане.

-Вие никога не сте знаели, че има такъв строго секретен план за вашето наблюдение?

-Да, никога не съм знаел. Аз съм се занимавал само с охраната на двете най-интересни политически лица в тези години - Тодор Живков и царя. Освен това поех охраната, когато беше в България, на Зюганов, шеф на комунистическата партия в Русия. Поех охраната на Рижков, премиер на Русия в тези точно години. В този период точно - 1996-1997 г., аз съм бил човек, който е охранявал политици и банки: най-голямата холандска банка Ай Джи банк, националната банка на Гърция, Общинска банка, „Мобил-Тел“, „Лукойл“...

-Съзнавате как всичко това ще бъде използвано в предизборната битка, нали?

-Е, и какво от това!? Че група хора са опитвали да правят квалификации заради дейността ми до Тодор Живков? За тяхна сметка си остава. „Ипон“ беше най-публичната компания, защото навсякъде ходех с Тодор Живков, после с царя. Ако тогава сме направили нещо, нали щеше да гръмне всичко.

-Но опозицията като нищо ще сложи до името ви „престъпен елемент“ и ще го развява до края на мандата!

-На базата на какво?

-На базата на всичко това, което са написали Младен Георгиев и Иван Йовчев.

-На базата на прикриването на истинската им същност тогава. Ако има кой да се подведе, за негова сметка.

Част от ДОН ''Буда''


''Биволь'': Планът ''Буда'' - тотално следене за определяне на престъпната ориентация на Борисов

Партньорът на Wikileaks - Balkanleaks, разпространи нови документи от досието „Буда“ за премиера Бойко Борисов. Сайтът публикува шест факсимилета от Делото за оперативно наблюдение (ДОН) „Буда“.

Документацията представлява подробен план за самото оперативно наблюдение. Планът е строго секретен, както и предложението за откриване на делото. Разликата е, че предложението за откриване на ДОН е регистрирано в ЦСБОП на 12.02.1997, а планът е с дата 18.02.1997. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20), и са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24.02.1997, съобщава сайтът „Биволъ“.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта „Буда“ трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та, да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Целта е да се определи „приоритетната престъпна ориентация“ на обекта, и при наличие на данни за престъпни намерения и действия той да бъде „реализиран“. Няма нито дума за контратероризъм, за Живков или за други политици, охранявани от Борисов, подчертава „Биволъ“. Псевдонимът „Буда“ е написан на ръка на първата страница на плана, а вътре в цялата разработка нито веднъж не се споменава името Бойко Методиев Борисов. В точка 5, която визира изучаване на обекта и неговите връзки, се изисква актуална снимка, име - прякор, ЕГН, адрес, паспорт, фирми, телефон, мобилен телефон, пейджър. Те са непопълнени и никъде не е споменато името или личните данни на Бойко Борисов.

Планът включва широк периметър на проучване - започва от родословното дърво и психологическия портрет, контакти с други лица, представляващи оперативен интерес, оръжие и стига до „приоритетната престъпна ориентация“. Според точка 8 от документа в раздел I се казва, че едва при „наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение (т.е. отдалечаване от престъпна дейност) на обекта трябва по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за С.С.

Във втория раздел, точка 4, освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартьори на обекта е предвидено „установяване методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица“. Следващата точка 5 изисква да се „установи съпричастността на обекта към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят“. Точка 6 визира интерес на службите към партньори на обекта зад граница. Точка 7 изисква „изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви“.

Третият раздел е посветен на използването на специални разузнавателни средства, както и негласен апарат. Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване на разговорите на обекта и неговото физическо следене. Абзацът от т. 2 в този раздел гласи: „Установяване на Н.С. с възможности за работа по обекта и обкръжението му. ... Прецизен подбор на агентура за влияние върху вътрешно -личностните и външно-проявените действия на обекта.“ Следващата т. 3 се отнася до „Събиране и документиране на данни при изучаване на личността и поведението на обекта с подходящи С.С.“. 

Планът е отпечатан в един екземпляр. Съгласуван е с началника на групата Иван Йовчев. Последният се издига до зам.-шеф на Направление „Терор“ и напуска системата през 2005 г. с оттеглянето на Борисов от поста главен секретар. След това Йовчев минава на работа към фирмите на минния и строителен бос Цоло Вутов заедно с колегата си Румен Миланов, бивш премиерски съветник на Борисов по сигурността, който бе създател и на БОРКОР, обобщават още от „Биволъ“.

Според версията на Бойко Борисов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров делото за оперативно наблюдение „Буда“ е заведено заради атентата срещу Цветелина Бориславова и е отделно от агентурното дело „Буда“, като само имената им съвпадали.

Атентатът срещу Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., цял месец след завеждането на делото за оперативно наблюдение „Буда“. Тъй като вече е образувано делото „Буда“ и отговорник по него е Младен Георгиев, именно той пише рапорта за проведените мероприятия по взрива на джипа на Цветелина Бориславова след повече от месец, пишат от „Биволъ“. Причината е била нейната връзка със заведения вече под наблюдение от антимафиотите „криминогенен обект“ Бойко Методиев Борисов, обяснява „Биволъ“.


(в. Преса, печатно издание, брой от 389 от 08 февруари 2013)


 

 


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59

Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение на обществото

-1599923308.jpg

Не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна ...

28 септ. 2021 | 15:54