Финансисти посочват, че по-нататъшната съдба на курса на гривнята пряко зависи от политическата ситуация в страната

Украинци поискаха в петиция до Зеленски доларът да стане национална валута на Украйна

2140 | 10 авг. 2019 | 16:09

Наред с тава се иска да се преизчислят в долари цените, тарифите, заплатите, стипендиите, пенсиите, средствата по сметка на предприятията, учрежденията и организациите, а също и влоговете на гражданите


Петиция до президента на Украйна Володимир Зеленски, в която се настоява доларът да стане национална валута, се появи на сайта на държавния глава.

"Във връзка с нестабилността на националната валута на Украйна ви молив да направите парична реформа, заменяйки гривнята с по-стабилния щатски долар", се посочва в текста. Наред с тава се иска да се преизчислят в долари цените, тарифите, заплатите, стипендиите, пенсиите, средствата по сметка на предприятията, учрежденията и организациите, а също и влоговете на гражданите.

Украинската гривня от няколко години е сред световните лидери по обезценяване. Според данни на Националната банка на Украйна при усреднен курс само в края на 2014 година девалвацията на гривнята е била 93 на сто. Това, според експерти, се дължи на политическата криза в страната. Преди кризата в Украйна един щатски долар се разменяше за 8 гривни, а в момента, според данни на централната банка, курсът е 25,2 гривни за долар.

Финансисти посочват, че по-нататъшната съдба на курса на гривнята пряко зависи от политическата ситуация в страната.

 

Източник: Новини.бг


От категорията

Тръмп съветва кюрдите в Сирия да отстъпят, за да избегнат конфликт с Турция

-1545025815.jpg

Убихме ИД, сразихме я, свършихме си работата, трябва да си ходим у дома, ...

13 окт. 2019 | 09:10

Путин: Нашите ракети могат да преодолеят всяка система за ПВО! (ВИДЕО)

-1566555810.jpg

Руският президент подчерта, че Москва има и друго оръжие, "каквото засега ...

12 окт. 2019 | 19:51

Управляващата партия в Полша увеличава мнозинството си

-1540185218.jpg

Гражданска коалиция взема 27.4%., трета остана Левицата, група от леви партии с ...

13 окт. 2019 | 23:27

Хънтър Байдън напуска инвестиционния фонд, който се поддържа от няколко китайски държавни компании

Хънтър Байдън-1570986228.jpg

Синът на бившия вицепрезидент на САЩ обещал да не работи за никакви ...

13 окт. 2019 | 20:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


10 авг. 2019 | 18:03И рублата на украинците бе национална валута и нищо! Същото ще стане и с долара като национална валута за Украйна, пак нищо!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.