Пълнен никулденски шаран

4506 | 2 дек. 2014 | 15:27

Автор:


Необходими продукти

 

1 шаран
2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. счукани орехи
4 глави лук
300 г гъби
2 моркова
1 лимон
1 ч.ч. олио
магданоз
черен пипер, сол

 

Начин на приготвяне

 

1. Шаранът се измива добре. Поръсва се във външната и вътрешната част с прясно изцеден лимонов сок. Посолява се и се оставя настрана да престои около час.
2. Междувременно се подготвя плънката, като в тенджера се задушава нарязаният лук в олио и малко вода.
3. Прибавят се гъбите и морковите, нарязани на кубчета. След като се позадушат, се добавя оризът и пърженето продължава, докато стане прозрачен. Подправя се със смлян черен пипер и се долива топла вода.
4. Щом оризът започне леко да поомеква, тенджерата се маха от котлона, прибавят се ореховите ядки и ситно нарязаният магданоз.
5. Сместа се оставя да изстине, след което с част от нея се пълни шаранът. Зашива се с конец.
6. Пече се в предварително намазнена тава, като около рибата се разстила останалото количество плънка. Полива се с 2-3 с.л. олио и остатъка от лимоновия сок. Долива се и вода.

7. Ястието се пече до готовност в предварително загрята на умерена температура фурна.


От категорията

Коприва с ориз и пролетни подправки

Коприва с ориз и пролетни подправки-1585644179.jpg

31 март 2020 | 11:41

На Благовещение се ядат риба и спанак: Вкусни рецепти за празника

-1478080546.jpg

24 март 2020 | 19:00

Спаначени кюфтенца

Спаначени кюфтенца-1584006939.jpg

12 март 2020 | 11:54

Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

-1491556349.jpg

6 март 2020 | 11:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.