Проф. Димитров: Заставам зад думите за Райна Княгиня. Ушила е само едно знаме! Толкоз!

Седя си в къщи и се смея на панагюрци - тези хора полудяха ли? Наричат ме "поп Кръстьо", гневи се историкът

Проф. Димитров към панагюрци: Заставам зад думите си за Райна Княгиня. Ушила е едно знаме! Толкоз!

11323 | 11 окт. 2017 | 17:54

Все пак я турихме в класацията на трите най-велики български жени, след Баба Тонка и Баба Неделя! В Панагюрище в момента няма вода и очевидно кметът иска да насочи вълненията на хората в друга посока, допълва иксторикъп

Проф. Димитров: Заставам зад думите за Райна Княгиня. Ушила е само едно знаме! Толкоз!-1507734913.jpg-1477381155.jpg

Панагюрище въстана заради изказване на проф. Божидар Димитров. Репликата на бившия директор на Националния исторически музей: "Какво толкова е направила Райна Княгиня? Ушила е знамето!" беше изречена по време на негово интервю в ефира на бТВ.

 

Последва остра реакция от страна на кмета на града, публикувана в социалните мрежи.

 

Само за един час постът на кмета Никола Белишки беше споделен от стотици потребители, а коментарите продължават и в момента. Жителите на Панагюрище са категорични, че проф. Божидар Димитров трябва да поднесе извиненията си към всички българи заради опита да омаловажи делото на Райна Княгиня и Априлското въстание.

 

Потърсихте проф. Димитров за коментар относно скандалната му реплика. Ето какво каза той за Епицентър.бг.:

 

- Назрява скандал около Ваша реплика, свързана с Райна Княгиня? Заставате ли зад думите си, проф. Димитров?

- Да, заставам зад думите си. Вижте, това са хора, които нямат работа. И искат, както гласи един руски израз „попал в газету” („да попаднат в медиите”) и са готови на какво ли не. В Панагюрище в момента няма вода и очевидно кметът иска да насочи вълненията на хората в друга посока. Затова обвинява мен, като ме нарича най-долно „поп Кръстьо” и т.н. Няма да вляза в такива договорки! Не си струва - много ниско равнище!

 

- Панагюрци са гневни, заради думите Ви? Съжалявате ли?

- Не, тя това е направила – ушила е едно знаме! Какво друго е направила, кажете ми! Ръководила е Хвърковатата чета на Банковски!?

 

- По думите на кмета на града е „яхнала кон, препасана със сабя и револвер” и се е борила редом с мъжете за свободата на родината си? Не оценявате ли този подвиг?

- Ами! Но все пак я турихме в класацията на трите най-велики български жени. Нали знаете този древногръцкия миг за Парис и златната ябълка? Аз казах кои са трите най-велики българки – Баба Тонка, която години наред е била логистична база на българските революционери, направила е едно училище. Ето, Райна Княгиня за мен е на второ място – какво е направила, ушила е едно знаме. И как да я сложа на първо място – да си изкривя сърцето?! А на трето място е Баба Неделя.

Изборът на Парис е довел до Троянската война, моят няма да доведе до война, уверявам ви! Аз седя вкъщи и се смея – тези хора полудяха ли?

 

- И все пак: ще се извините ли на панагюрци?

- За какво?

 

- Жителите на града са обидени, че омаловажавате една велика тяхна съгражданка?

- Не мисля, че е обида. Обида е синът на кмета, който е написал всичко това – аз проучих нещата! Очевидно е някакво хлапе. Панагюрци не са обидени – не е правен референдум да видим колко са обидени!

 


От категорията

Синята корупция: Кои министри на Костов са визирани в секретния доклад на НСС от 1999 година

Кои министри на Костов са визирани в секретния доклад на НСС от 1999-а за корупция-1582757007.jpg

В публично обръщение на 24 октомври 1999 г. Петър Стоянов заявява, че Костов ...

27 февр. 2020 | 15:25

Ето как Петър Стоянов удари Богомил Бонев със секретен доклад на НСС и загуби изборите

Ето как Петър Стоянов удари Богомил Бонев секретен доклад на НСС и загуби изборите-1582741337.jpg

След диспута Стоянов заяви: "Трябваше да го кажа, щеше да бъде недостойно ...

26 февр. 2020 | 20:14

Мира Баджева: Паниката е по-страшна от всяка същинска опасност

Мира Баджева: Паниката е по-страшна от всяка същинска опасност -1582829274.jpg

Първото, което ни напуска заедно с паниката, е достойнството, способността за ...

27 февр. 2020 | 20:46

Die Welt: Европейците не искат да воюват с Русия заради партньорите си от НАТО

-1561101407.jpg

Член 5 от Договора за НАТО беше и остава ключов елемент за разрешаване на ...

27 февр. 2020 | 20:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


гражданин


12 окт. 2017 | 12:44



А Димитров поне "едно" знаме уши ли за България??? Или не?! Райна Княгиня след Освобождението е била и акушерка и учителка. Петима синове е родила и четирима от тях стават офицери! Божидаре, това малко и нищо ли е?! Даде ли колкото нея за България?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


11 окт. 2017 | 22:39



Уважаемият от мен проф.Димитров не е прав !Защото забравя ,че в онова време се иска смелост и голяма обич съм свободата и Отечеството за да се ушие знамето на българското възстание !Тайно се шие само за и надписа" Свобода или смърт"се отива под ятагана на поробителя или на въжето !Освен това е доказано ,че тя е взела участие във възстанието и тя е достоен пример на българка ,която е готова на саможертва в името на свободата !Дължиш им извинение професоре и по добре свали този грях от себе си ,не са мо към славните панагюрски въстанници но икъм целия български народ в т.ч и към мен!Не разочаровай стотици хиляди българи в този тежък за Българската нация период на оцеляване и опити за подмяна на историята!Не бъди поредният ... И ти ли Бруте ?!? .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.