ГЕРБ ще има срещу себе си двойна тежка опозиция - БСП и ДПС

Ролите в 44-тия парламент вече са разпределени

Новият политически театър. ГЕРБ ще има срещу себе си двойна тежка опозиция - БСП и ДПС

42628 | 12 апр. 2017 | 15:10

Левицата ще обстрелва управляващите всеки ден, защото целта ѝ е да се докаже като алтернатива. За ДПС стабилността на държавата е по-важна от стабилността на управлението. Хората на Доган няма да приемат под никаква форма крайния национализъм.


На 19 април новоизбраните народни представители ще се съберат за пръв път. Ще изберат свой председател и 44-ото Народно събрание ще започне делничната си работа.

 

Парламентите приличат на комедия дел арте по това, че и тук има типични персонажи, всеки от които се отличава с поведението си. Има управляващи. Има опозиция. Има балансьори. Но има и „свободни електрони“, привлечени ту от единия, ту от другия политически полюс.

 

От консултациите за съставяне на правителство, които се водят вече втора седмица, може да се съди коя парламентарна група каква роля ще избере.

 

Няма съмнение каква ще бъде ролята на ГЕРБ - на главна управляваща политическа сила. Те вече са играли тази роля два пъти. Но първия път я изпълняваха с революционния плам на рушители на наследството на тройната коалиция, втория път се опитаха едновременно да градят и да разграждат (статуквото и носителите му БСП и ДПС). Сега сигурно ще пожелаят да изглеждат като справедливия Соломон. Някой, който управлява строго, но справедливо. Като желание това е прекрасно. въпросът е дали ще се получи. И дали късно не се сетиха за тази роля.

 

Около най-голямата група в парламента ще се завърти управленската конструкция. Вече е ясно, че тежестите на управлението ще бъдат поделени с коалиция "Обединени патриоти", в която влизат ВМРО, НФСБ и Атака. Този управленски формат може да се окаже по-жилав и дълговечен от това, което изглежда на пръв поглед.

 

Не на последно място и поради обещаната подкрепа от страна на най-младата политическа сила в парламента - „Воля“ на Веселин Марешки. Това ще бъде резервоарът, от който при необходимост ще се взимат недостигащите гласове. Тази роля в предишни парламенти я играеха групите на Яне Янев и Николай Бареков, а още по-рано – на Жорж Ганчев.

 

По тази причина 12-те депутати на Марешки ще бъдат „лепилото“, което ще държи управлението, в случай, че "обединените" патриотите „се разсипят“. А те могат да се "разсипят" още на старта, защото двете конфликтни линии между тях и ГЕРБ са доста дълбоки. Това са темите за пенсиите и за изборните правила. Едва ли решението за парите на възрастните ще мине така безпроблемно, както би искал финансистът Владислав Горанов, който се очаква отново да седне в креслото на министър на финансите. Срещу фискалните съображения на Горанов ще се изправят житейските съображения на политиците от ОП.

 

Въпреки че в този парламент Обединени патриоти избраха ролята на управляващи, силата на трите организации от коалицията е в бунта, в недоволството. Сега обаче те ще са част от управлението, а не просто да го подкрепят в името на стабилността, както беше при кабинета „Борисов 2“. От друга страна, тяхната социална чувствителност носи белега на непримиримостта. И ако лесно се поддадат на аргументите на технократите, бързо ще останат без поддръжници. И без това загубиха близо 80 000 глава в сравнение с миналите парламентарни избори. И това им горчи. В влизането си в управлението патриотите отварят широко поле  на БСП да нахлуе в тяхната ниша.

 

От ГЕРБ се кълнат, че ще променят Изборния кодекс по формулата „мажоритарни избори в два тура“. Патриотите са категорично против.

 

И тук на помощ идват дузината на Веселин Марешки.

Слабостта на Марешки се корени в това, от което извира и силата му – горивата и лекарствата. С евтините горива (плюс излъчването на успял човек) бизнесменът от Варна привлече младежите, с евтините лекарства – техните родители и прародители. Но точно тези две стоки са обект на строг контрол и куп регулации от страна на държавата. Която може да си затваря очите (ако иска), но може и да следи под лупа. И да действа сръчно. Така сръчно, както заработи прокуратурата, която изведнъж съзря, че Марешки оглавява две партии. И двете регистрирани в Софийския градски съд - Национално движение за свобода и демокрация (НДСД) и "Воля".

Марешки всъщност отдавна е клиент на прокуратурата. Срещу аптечния бос има обвинения за рекет и причиняване на лека телесна повреда. По искане на държавното обвинение търговските му обекти се проверяват за дъмпинг на цените.

Към това трябва да се добави и фактът, че депутатите от парламентарната група на „Воля“ не са минали през обичайните политически изпитания и не се знае колко държат на натиск. Заедно и поотделно. И дали въобще ще издържат. Твърди се, че варненският бизнесмен е сформирал парламентарната си групата на фамилно-приятелски-трудовоправен принцип. С други думи – измежду близките си роднини, приятели и служители. Е, може да му се случи на собствен гръб да узнае това, което знае всяко квартално ченге – че при убийство съпругът е първият заподозрян. С други думи – че от най-близките хора стават най-големите предатели.

 

Изводът е – групата на Марешки „ще слушка“, дори и без да ѝ дават „да папка“. Защото над главата ѝ е „тоягата“. Точно по поведението на главния прокурор по отношение на Веселин Марешки ще се разбере какво е отношението на властта към „Воля“.

 

При БСП всичко е ясно. БСП е в ролята на твърда, непримирима и остра опозиция. И на ГЕРБ, и на Патриотите. Този образ ще се смекчи само по темите, свързани с националната сигурност и с европредседателството. Така твърди лидерът на социалистите Корнелия Нинова. И тя със сигурност си вярва. Но животът в парламента успява да изненада дори и най-опитните политици. Кой знае утре ГЕРБ с каква гарнитура и в какво блюдо ще сервира плановете си по българското европредседателство? Никой. Така че и по тези теми БСП може да покаже твърдост.

Ясно е, че Нинова ще ръководи групата с желязна ръка. Че всеки ден ще бъде на „амбразурата“, т.е. на парламентарната трибуна. И ще праща там „новите“, за да се научат бързо "в боя". Десетте законопроекта (свързани със социалната политика, демографската криза, защитата на малкия и среден бизнес и т.н.), които левицата вече е подготвила и ще внесе в първите дни на парламента, са просто огневите точки, от които червените ще водят стрелбата по управляващите.

Корнелия Нинова очерта пътя на БСП - на алтернатива на ГЕРБ, на партията на промяната. И не може да допусне нито една стъпка, която би могла да се тълкува като съглашателство. Лично тя не прие поста на председател на Народното събрание, защото правилно отчете, че това ще избие опозиционното острие на социалистите. И няма да допусне друг социалист да заеме пост в управлението. Защото това ще притъпи въпросното острие. А, ако червените искат някога да управляват, трябва да се докажат като алтернатива. 

 

Остава ДПС. Движението също ще бъде твърда опозиция.

С ясен фокус, очите на движението ще бъдат вперени в патриотите и техните действия. По време на предизборната кампания се видя каква ще бъде новата линия на движението – на субекта в политиката, който изгражда мостове, като се противопоставя на разделението и омразата, който не приема никакви форми на краен национализъм.

 

ДПС ще дебне не само ОП, ще дебне и ГЕРБ, които заедно оформят "ценностно мнозинство". Щом това са "ценностите на мнозинството", ДПС не може под никаква форма да даде подкрепа. Нещо повече, ако по времето на кабинета Борисов 2 Движението даде гласа си за важни национални гласувания, то сега правителството Борисов 3 няма да се ползва от този парламентарен "комфорт". И това на ГЕРБ е било ясно и категорично посочено. Ако въобще ДПС подкрепя ГЕРБ за нещо, това ще бъде в ситуациите, в които патриотите се отдръпнат. Но пак с уговорката - никакви форми на крайности. За ДПС стабилността на държавата е по-важна от стабилността на управлението. 

 

Така ще изглежда политическият театър, който ни очаква.

 

Но докато в комедия дел арте всеки образ има определени твърди характеристики, намиращи израз в облеклото и репликите, в 44-тия български парламент няма да е така. Персонажите ще сменят облеклото си, ще използват едни и същи реплики, но от различен ъгъл на сцената.

 

И най-вече – ще се дебнат.

ГЕРБ ще дебне всички, защото срещу себе си ще има две опозиции - БСП и ДПС, при това добре представени в Европа. За разлика от партньорите им в управлението - патриотите, които ще създават ядове в същата тази Европа. Така че ГЕРБ ще дебне ОП за всичко, но най вече дали са достатъчно лоялни в подкрепата си.

 

Но и ДПС ще се фокусират върху ОП, за да изтъкват себе си като истински милеещи за родината.

 

Патриотите ще дебнат ГЕРБ – дали няма да ги подхлъзнат и да ги принудят да подкрепят нещо, което ще ги обрече на съдбата на Реформаторския блок. Ще дебнат и ДПС и няма да пропускат случай да ги представят като олицетворение на заплахата за националната сигурност. Роля, в която гласоподавателите им искат да виждат движението, но роля - която движението никога не е играло.

 

БСП ще наблюдава ГЕРБ и ще търси най-малката пукнатина в действията на управляващите, в която да забият лост и да я превърнат в пропаст в очите на хората. И успоредно с утвърждаването на новите си кадри, ще се опитат да се налагат като олицетворение на промяната.

 

Но и ГЕРБ също ще следят под лупа БСП. И ще правят всичко възможно, за да им попречат да израстнат и дасе утвърдят като алтернатива.

 

Ето това е театърът, който ни очаква. Класикът го е казал: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли...“

 

 

 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23