Нинова към Борисов: Спрете войната между институциите! Ще съсипете държавата!

Не се опитвайте да опитомявате Радев, ще се провалите, предупреди лидерът на БСП колегите си от ГЕРБ

Нинова към Борисов: Спрете войната между институциите! Ще съсипете държавата!

7758 | 6 юли 2017 | 11:21

В промените в Закона да отбраната се отнемат правомощия на президента, записани в Конституцията, изтъкна председателят на социалистите

Нинова към Борисов: Спрете войната между институциите! Ще съсипете държавата!-1499330055.jpg-1498060267.jpg

В остро изказване от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви против предлаганите промени в закона за отбраната.

 

"С този закон се ограничават правомощията на президента! Този закон е кух! Няма да има правни последици! Защо тогава го правите?", попита от парламентарната трибуна Нинова.

Според нея с този законопроект се нарушава разделението на властите.

 

Нинова се обърна от трибуната към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Без неговото одобрение несе прави нищо, независимо, че проектът се внася от група народни представители, изтъкна лидерът на левицата.

"Спрете с тази война с президента Радев! Спрете с всеки свой акт да разпалвате напрежението между институциите! Нямате срещу себе си президента Плевнелиев! Не се опитвайте да опитомявате президента Радев! Ще се провалите в това, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата!", заяви лидерът на БСП.

 

„Този законопроект представлява нова атака срещу президента. Този законопроект е вмешателство в правомощията на президента. Той е грубо нарушение на разделението на властите, кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция. Този законопрект заобикаля Конституцията и я нарушава“, каза лидерът на БСП. Тя посочи, че със закона се допълва Конституцията, защото в него се казва, че президентът може да издаде акт за удостояване във висши офицерски звания едва след задължително изслушване на кандидатите в Комисията по отбрана.

 

"Защо казвам, че този закон е кух, защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента. Тогава защо го правите? Няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това“, каза от трибуната Нинова. И изтъкна, че след този законопроект от ГЕРБ сигурно ще предложат подобен режим за посланиците и дипломатите. Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи този законопроект.
 

Със закона, който предлагате, вие допълвате конституцията със закон.

Как институция с 9% рейтинг ще издигне авторитета на такава с 30% рейтинг?, каза още тя, имайки предвид, че доверието към армията е 30%, а към Народното събрание - 9%.

 

В заключение Корнелия Нинова предупреди, че ако се приеме този текст, с който се допълва конституционен, левицата ще го внесе в Конституционния съд.

 

В промените в Закона да отбраната се отнемат правомощия на президента, записани в Конституцията.

 

С него се предлага ново изискване към постоянния секретар на отбраната, според което той трябва да има професионален опит на ръководна длъжност в администрацията. Със законопроекта се предлага още изискване за изслушване в Комисията по отбрана на офицерите, предложени за удостояване с висши офицерски звания. На вниманието на народните представители се поставя и доклад на Временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Депутатите ще гласуват на второ четене и промените в Закона за Българската агенция по безопасност на храните, чийто вносител е Министерски съвет.

 

Функциите и правомощията на президента са уредени в Глава четвърта „Президент на републиката“, от член 92 включително до член 104 включително от Конституцията на Република България. Президентът:

 

-дава и възстановява българско гражданство;

-назначава и освобождава от длъжност висши държавни служители;

-упражнява право на помилване;

-опрощава несъбираеми държавни вземания;

-упражнява контрол върху законодателната дейност на Народното събрание чрез правото на отлагателно вето (правото да върне на Народното събрание приет закон за ново обсъждане);

-е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България;

-назначава ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на МС.


От категорията

Орбан: Борисов си заби брадвата в голямо дърво с интеграцията на Балканите в ЕС. Желая му успех!

Кадър: Канал 3-1519042749.jpg

Подкрепяме сътрудничеството между Турция и България, защото това гарантира ...

19 февр. 2018 | 14:18

Красимир Каракачанов: Можехме да вземем МиГ-29 от ФРГ, но сме първи натовци и отказахме

-1518103834.png

От думите му стана ясно, че това е станало преди около 10 години, когато са ...

19 февр. 2018 | 08:34

Любчо Георгиевски: Защо българите мълчаха 25 години за името на Македония?

-1422281874.jpg

Този тип натиск е безпринципен, защото се случва 25 години, след като започна ...

19 февр. 2018 | 15:56

Поредни промени в ЗУТ

Депутати от ВМРО внасят промени в Закона за устройство на територията

Искрен Веселинов-1512660907.jpg

Промените целят намаляване на административната и финансова тежест в процесите ...

19 февр. 2018 | 15:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


6 юли 2017 | 16:52Корнела, дай пример и спри първа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018