Нинова към Борисов: Спрете войната между институциите! Ще съсипете държавата!

Не се опитвайте да опитомявате Радев, ще се провалите, предупреди лидерът на БСП колегите си от ГЕРБ

Нинова към Борисов: Спрете войната между институциите! Ще съсипете държавата!

7532 | 6 юли 2017 | 11:21

В промените в Закона да отбраната се отнемат правомощия на президента, записани в Конституцията, изтъкна председателят на социалистите

Нинова към Борисов: Спрете войната между институциите! Ще съсипете държавата!-1499330055.jpg-1498060267.jpg

В остро изказване от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви против предлаганите промени в закона за отбраната.

 

"С този закон се ограничават правомощията на президента! Този закон е кух! Няма да има правни последици! Защо тогава го правите?", попита от парламентарната трибуна Нинова.

Според нея с този законопроект се нарушава разделението на властите.

 

Нинова се обърна от трибуната към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Без неговото одобрение несе прави нищо, независимо, че проектът се внася от група народни представители, изтъкна лидерът на левицата.

"Спрете с тази война с президента Радев! Спрете с всеки свой акт да разпалвате напрежението между институциите! Нямате срещу себе си президента Плевнелиев! Не се опитвайте да опитомявате президента Радев! Ще се провалите в това, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата!", заяви лидерът на БСП.

 

„Този законопроект представлява нова атака срещу президента. Този законопроект е вмешателство в правомощията на президента. Той е грубо нарушение на разделението на властите, кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция. Този законопрект заобикаля Конституцията и я нарушава“, каза лидерът на БСП. Тя посочи, че със закона се допълва Конституцията, защото в него се казва, че президентът може да издаде акт за удостояване във висши офицерски звания едва след задължително изслушване на кандидатите в Комисията по отбрана.

 

"Защо казвам, че този закон е кух, защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента. Тогава защо го правите? Няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това“, каза от трибуната Нинова. И изтъкна, че след този законопроект от ГЕРБ сигурно ще предложат подобен режим за посланиците и дипломатите. Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи този законопроект.
 

Със закона, който предлагате, вие допълвате конституцията със закон.

Как институция с 9% рейтинг ще издигне авторитета на такава с 30% рейтинг?, каза още тя, имайки предвид, че доверието към армията е 30%, а към Народното събрание - 9%.

 

В заключение Корнелия Нинова предупреди, че ако се приеме този текст, с който се допълва конституционен, левицата ще го внесе в Конституционния съд.

 

В промените в Закона да отбраната се отнемат правомощия на президента, записани в Конституцията.

 

С него се предлага ново изискване към постоянния секретар на отбраната, според което той трябва да има професионален опит на ръководна длъжност в администрацията. Със законопроекта се предлага още изискване за изслушване в Комисията по отбрана на офицерите, предложени за удостояване с висши офицерски звания. На вниманието на народните представители се поставя и доклад на Временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Депутатите ще гласуват на второ четене и промените в Закона за Българската агенция по безопасност на храните, чийто вносител е Министерски съвет.

 

Функциите и правомощията на президента са уредени в Глава четвърта „Президент на републиката“, от член 92 включително до член 104 включително от Конституцията на Република България. Президентът:

 

-дава и възстановява българско гражданство;

-назначава и освобождава от длъжност висши държавни служители;

-упражнява право на помилване;

-опрощава несъбираеми държавни вземания;

-упражнява контрол върху законодателната дейност на Народното събрание чрез правото на отлагателно вето (правото да върне на Народното събрание приет закон за ново обсъждане);

-е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България;

-назначава ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на МС.


От категорията

Пак провал! КСНС не постигна съгласие за антикорупционния закон (видео)

КСНС приключи, политиците не се разбраха за антикорупционния закон (видео)-1508253186.png

Политиците не се разбраха относно ролята и функциите на антикорупционния орган, ...

17 окт. 2017 | 17:11

Ботевата градинка във Варна вече има паметник на своя патрон

Снимки: Фейсбук-1508249118.jpg

Щастлив съм, че в навечерието на един от най-духовните празници в българския ...

17 окт. 2017 | 17:04

Първан Симеонов: Беше предизвестено, че КСНС няма да завърши с решение

Първан Симеонов-1497589040.png

Според политолога опозицията дебне възможности за подклаждане на противоречия в ...

17 окт. 2017 | 21:22

Младоженецът Волен се върна от меден месец и обяви: Каква корупция у нас, обичаме да се самобичуваме

Волен Сидеров-1508252719.jpg

ДПС загубиха позицията на трета политическа сила и ролята на балансьор и затова ...

17 окт. 2017 | 18:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


6 юли 2017 | 16:52Корнела, дай пример и спри първа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.