Д-р Милен Кацаров: Стресът убива мъжкото либидо

80615 | 9 ноем. 2012 | 10:19

Младата жена е нож с две остриета – може да ти отвори както рая, така и вратата на реанимацията, твърди андрологът


 


Д-р Милен Кацаров е уролог и андролог. Специализира две години андрология в Сорбоната в Париж и още 4 - урология в България. 17 години работи в Александровска болница, а от 5 г. има собствен кабинет. Медикът е известен и като хирурга, направил едни от първите у нас операции за смяна на пола.

 Д-р Кацаров, може ли да се каже, че андрологът е мъжки гинеколог?

-Да, в общи линии е така. Андрос означава мъж, логус - наука, андрологията е наука за мъжа. Тя се занимава с всякакви заболявания на мъжката полова система - стерилитети, потенция, възпаления и тяхното медикаментозно или хирургично лечение. Освен това андролозите са лекарите, които могат да сменят пола. Правил съм го с няколко души в България.

 Жените имат културата и нагласата да ходят при гинеколог. При мъжете обаче май не е така...

-Мъжът смята, че като отиде на андролог, нещо ще го боли и ще пострада прословутата му мъжественост, на която той много държи. Например при стерилитет много често ми се случва жените да водят насила партньорите си при мен. Даже понякога жената носи нейните изследвания с молба по тях да назнача лечение за мъжа й, което е смешно. След това едва довежда мъжа. И той идва, сяда на стола, гледа страхливо, недоверчиво, даже пренебрежително. Чак когато приключим прегледа и се поразговорим, той се отпуска и тогава разбирам, че или не знае къде да отиде да се лекува, или не иска. По-скоро не иска. Търси помощ чак когато ножът опре о кокала. Имам и пациенти, които идват, без да се срамуват, но те вече са преодолели първоначалния стрес. В общи линии обаче, ако мъжът трябваше да ражда, човечеството отдавна да се е изгубило. Стерилитетът обаче не е единствената причина да се посещава андролог. Добре е младите мъже да следят тестисите си за тумори, както жените опипват гърдите си. При по-възрастните пък се появяват проблемите с простатата. 

А как реагират мъжете, когато имат проблем с потентността?

-По същия начин. Идват трудно и са много притеснени. Проблемите с потентността 50 на 50 са психогенни и органични. Работим заедно с колеги сексолози, психиатри и първо те решават от какъв вид е проблемът. Органичните са запушване на кръвоносни съдове или много широки вени, нарушения на нервите, които хранят пениса, промени в половия член, получени след травма, или хормонални нарушения. Съдовата операция възстановява кръвообращението на пениса или намалява повишения кръвоток. При неврогенни увреждания се мъчим пак чрез операция да възстановим нервите. Хормоналните проблеми се лекуват с хормонозаместителна терапия, главно с тестостерон.

И тях ли жените им ги водят?

-Не, тях ги води неволята. Обикновено мъжете с еректилна дисфункция си идват сами.  В по-голям процент от случаите става дума за психогенни причини. Тоест вследствие на стреса нещо се е случило на някой мъж. На всеки може да се случи някога да не му стане и ако той е малко по-чувствителен и почне да си го развива в главата, вече нещата влизат в омагьосан кръг. И ако жената е малко по-агресивна и почва да му го натяква, това също води до влошаване на ситуацията. Другите възможни причини за това са органичните причини. Първата група това са употреба на някакви медикаменти като антидепресантите. Другата причина е в ниския тестостерон. Третата възможна причина това са някакви съдови аномалии. Тоест запушване на съдовете или прекомерно изпускане по вените. Тези аномалии обикновено са характерни за мъже над 50-годишна възраст. Те са често съпроводени с хипертония, с диабет. Но най-големият виновник за липсата на либидо у мъжа е стресът. И тогава на помощ идват тактичността и въображението на партньорката му, съветите на добрия сексолог, някои медикаменти и т.н.  

Ако нищо от изброените начини не помогне?

-Тогава слагаме специална протеза на пениса. Протезите са меки и твърди, а цената им варира от 600 до 3000 евро. Мъжете, естествено, повече предпочитат меките пенис протези, защото са по-подвижни. Това обаче се прави само в краен случай, защото и тази манипулация крие своите рискове. Но господата имат и друг сериозен проблем освен ерекцията и това е преждевременната еякулация. 40% от мъжете се сблъскват с този проблем и тук медицината е доста безпомощна все още.

Твърдите, че младата жена поддържа тонуса на мъжа...

-Да, тя може да ти отвори вратите на рая, но само ако мъжът редовно спортува, не пие, не пуши и се храни природосъобразно. За останалите, както казва мой приятел хирург от „Пирогов“, младата жена е сигурен ключ към вратата на реанимацията.

След като сексуалността на мъжа е пряко свързана с психиката, трябва ли жената да му създава специални условия, за да бъде във форма?

-Е, чак пък толкова! Обикновено мъж, който няма сексуални проблеми и е здрав по принцип, може да си върши работата навсякъде.

Какво би могло да доведе един мъж до импотентност на психогенна основа?

-Първо, стресът в работата. При мен идват доста мъже с много пари, но и с много отговорности и задължения. Т.е. те са обременени професионално. Това закономерно води до стрес, оттам - до сексуални проблеми на психогенна основа.

Какво трябва да правят партньорите, когато им се случи мъжът да не достигне до желаната и от двамата ерекция?

-Ами да не се мъчат веднага да поправят т. нар. гаф. Защото тогава проблемът се задълбочава и ерекция няма да има. Мъжът просто трябва да си почине, да забрави неприятната случка. Често се случва от притеснение на мъже, които имат контакт с жена за първи път. Но не само на тях. Ако в такъв момент жената успокои мъжа, ако му каже, че не се е случило нещо изключително и фатално, на другия ден най-вероятно всичко ще е окей. Ако жената е с талант на дипломат и отвлече вниманието на мъжа, като си поговорят, пийнат, изпушат по цигара, може да се справят с проблема и за един час.

Какво още да правят жените, за да бъдат мъжете им винаги в сексуална форма?

- Забелязал съм, че когато една жена се омъжи, започва да ходи из къщи с каквото намери, без прическа, изобщо да изглежда зле. Естествено, на мъжете това им прави впечатление и ги травмира. Т.е. жената трябва да поддържа интерес към себе си у мъжа. Нека да изглежда добре за хората навън, но и вкъщи. Защото първото нещо, от което зависи сексуалността, е привличането. Няма ли го, няма и секс. Това е инстинкт, който при хората освен първичен е и вторичен. Затова жената трябва да има и нормална комуникация с партньора си. Когато е в добри отношения с човека, с когото живее, и двамата имат желание за секс. Ако този контакт липсва, дори жената да изглежда като картинка, няма да се получи нищо.

Колко често трябва да прави един мъж секс, за да се каже, че води нормален полов живот?

-Това е много интересен въпрос и е дискутиран в световен мащаб. Зависи много и от ЕГН-то, ако слушате младите, цял ден трябва да правим секс. Но иначе сериозно, смята се, че 2-3 пъти седмично е нормална честота. Макар че всякакви парадокси съм имал, включително мъж на 50 години, който смяташе, че три пъти на ден е нормално да прави секс, което за мен е малко абсурдно. Но шапка му свалям на мерака и моженето. Моят съвет към мъжете е, ако им се случи да „засекат“, да не си го слагат много на сърцето, защото наистина на всеки може да се случи. Ако обаче не успее да се пребори с това сам, задължително да потърси лекарска помощ, и то възможно по-бързо, преди проблемът да се е задълбочил.

(в. Преса, печатно издание, брой от 305 от 9 ноември 2012)


 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев-Deutsche-Welle--Problemat-na-Hekimyan-i-semeynata-istoriya-na-Terziev_1695964051.jpg

Политикът трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си ...

29 септ. 2023 | 08:06

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур-Evelina-Slavkova--Hekimyan-ima-po-golyam-shans-da-razshiri-vetriloto-mezhdu-parvi-i-vtori-tur_1695970686.png

За кандидата на ГЕРБ ще е важно в кампанията да мобилизира твърдото ядро на ...

29 септ. 2023 | 09:55

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Най-важното

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. по останалите планове, заяви той

Николай Денков: Днес трябва да приемем териториалните планове, а утре да ги изпратим към ЕК

Николай Денков-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Спешна среща между премиера и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ ...

29 септ. 2023 | 11:19

Основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция. Снимка БТА-Radev--Osnovniyat-prioritet-na-Balgariya-ostava-zadalbochavaneto-na-nashata-evropeyska-integratsiya_1695973597.jpg

За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. ...

29 септ. 2023 | 10:45

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

Мислят как да откраднат парите – чрез обръчи от фирми и няколко обръча се сбиха помежду си, добави тя

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана-Korneliya-Ninova-kam-minyorite--Lazhat-vi--obrachite-im-ot-firmi-shte-otkradnat-parite-ot-Plana_1695977000.jpg

Днес хората отново са на улицата. Какво ще им кажете този път? За държавата, ...

29 септ. 2023 | 11:43

Полицията използва сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си работници

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката
(Галерия)

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13

Велико е, дето в тази хартия, оставането на 20 000 души без работа е наречено социална щета

Диана Дамянова: Водни оръжия праща властта. Браво!!!

Диана Дамянова: Водни оръжия праща властта. Браво!!!-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Правителството си остави 4 работни часа от вземането на решението за внасяне на ...

29 септ. 2023 | 12:12