Д-р Милен Кацаров: Стресът убива мъжкото либидо

76769 | 9 ноем. 2012 | 10:19

Младата жена е нож с две остриета – може да ти отвори както рая, така и вратата на реанимацията, твърди андрологът


 


Д-р Милен Кацаров е уролог и андролог. Специализира две години андрология в Сорбоната в Париж и още 4 - урология в България. 17 години работи в Александровска болница, а от 5 г. има собствен кабинет. Медикът е известен и като хирурга, направил едни от първите у нас операции за смяна на пола.

 Д-р Кацаров, може ли да се каже, че андрологът е мъжки гинеколог?

-Да, в общи линии е така. Андрос означава мъж, логус - наука, андрологията е наука за мъжа. Тя се занимава с всякакви заболявания на мъжката полова система - стерилитети, потенция, възпаления и тяхното медикаментозно или хирургично лечение. Освен това андролозите са лекарите, които могат да сменят пола. Правил съм го с няколко души в България.

 Жените имат културата и нагласата да ходят при гинеколог. При мъжете обаче май не е така...

-Мъжът смята, че като отиде на андролог, нещо ще го боли и ще пострада прословутата му мъжественост, на която той много държи. Например при стерилитет много често ми се случва жените да водят насила партньорите си при мен. Даже понякога жената носи нейните изследвания с молба по тях да назнача лечение за мъжа й, което е смешно. След това едва довежда мъжа. И той идва, сяда на стола, гледа страхливо, недоверчиво, даже пренебрежително. Чак когато приключим прегледа и се поразговорим, той се отпуска и тогава разбирам, че или не знае къде да отиде да се лекува, или не иска. По-скоро не иска. Търси помощ чак когато ножът опре о кокала. Имам и пациенти, които идват, без да се срамуват, но те вече са преодолели първоначалния стрес. В общи линии обаче, ако мъжът трябваше да ражда, човечеството отдавна да се е изгубило. Стерилитетът обаче не е единствената причина да се посещава андролог. Добре е младите мъже да следят тестисите си за тумори, както жените опипват гърдите си. При по-възрастните пък се появяват проблемите с простатата. 

А как реагират мъжете, когато имат проблем с потентността?

-По същия начин. Идват трудно и са много притеснени. Проблемите с потентността 50 на 50 са психогенни и органични. Работим заедно с колеги сексолози, психиатри и първо те решават от какъв вид е проблемът. Органичните са запушване на кръвоносни съдове или много широки вени, нарушения на нервите, които хранят пениса, промени в половия член, получени след травма, или хормонални нарушения. Съдовата операция възстановява кръвообращението на пениса или намалява повишения кръвоток. При неврогенни увреждания се мъчим пак чрез операция да възстановим нервите. Хормоналните проблеми се лекуват с хормонозаместителна терапия, главно с тестостерон.

И тях ли жените им ги водят?

-Не, тях ги води неволята. Обикновено мъжете с еректилна дисфункция си идват сами.  В по-голям процент от случаите става дума за психогенни причини. Тоест вследствие на стреса нещо се е случило на някой мъж. На всеки може да се случи някога да не му стане и ако той е малко по-чувствителен и почне да си го развива в главата, вече нещата влизат в омагьосан кръг. И ако жената е малко по-агресивна и почва да му го натяква, това също води до влошаване на ситуацията. Другите възможни причини за това са органичните причини. Първата група това са употреба на някакви медикаменти като антидепресантите. Другата причина е в ниския тестостерон. Третата възможна причина това са някакви съдови аномалии. Тоест запушване на съдовете или прекомерно изпускане по вените. Тези аномалии обикновено са характерни за мъже над 50-годишна възраст. Те са често съпроводени с хипертония, с диабет. Но най-големият виновник за липсата на либидо у мъжа е стресът. И тогава на помощ идват тактичността и въображението на партньорката му, съветите на добрия сексолог, някои медикаменти и т.н.  

Ако нищо от изброените начини не помогне?

-Тогава слагаме специална протеза на пениса. Протезите са меки и твърди, а цената им варира от 600 до 3000 евро. Мъжете, естествено, повече предпочитат меките пенис протези, защото са по-подвижни. Това обаче се прави само в краен случай, защото и тази манипулация крие своите рискове. Но господата имат и друг сериозен проблем освен ерекцията и това е преждевременната еякулация. 40% от мъжете се сблъскват с този проблем и тук медицината е доста безпомощна все още.

Твърдите, че младата жена поддържа тонуса на мъжа...

-Да, тя може да ти отвори вратите на рая, но само ако мъжът редовно спортува, не пие, не пуши и се храни природосъобразно. За останалите, както казва мой приятел хирург от „Пирогов“, младата жена е сигурен ключ към вратата на реанимацията.

След като сексуалността на мъжа е пряко свързана с психиката, трябва ли жената да му създава специални условия, за да бъде във форма?

-Е, чак пък толкова! Обикновено мъж, който няма сексуални проблеми и е здрав по принцип, може да си върши работата навсякъде.

Какво би могло да доведе един мъж до импотентност на психогенна основа?

-Първо, стресът в работата. При мен идват доста мъже с много пари, но и с много отговорности и задължения. Т.е. те са обременени професионално. Това закономерно води до стрес, оттам - до сексуални проблеми на психогенна основа.

Какво трябва да правят партньорите, когато им се случи мъжът да не достигне до желаната и от двамата ерекция?

-Ами да не се мъчат веднага да поправят т. нар. гаф. Защото тогава проблемът се задълбочава и ерекция няма да има. Мъжът просто трябва да си почине, да забрави неприятната случка. Често се случва от притеснение на мъже, които имат контакт с жена за първи път. Но не само на тях. Ако в такъв момент жената успокои мъжа, ако му каже, че не се е случило нещо изключително и фатално, на другия ден най-вероятно всичко ще е окей. Ако жената е с талант на дипломат и отвлече вниманието на мъжа, като си поговорят, пийнат, изпушат по цигара, може да се справят с проблема и за един час.

Какво още да правят жените, за да бъдат мъжете им винаги в сексуална форма?

- Забелязал съм, че когато една жена се омъжи, започва да ходи из къщи с каквото намери, без прическа, изобщо да изглежда зле. Естествено, на мъжете това им прави впечатление и ги травмира. Т.е. жената трябва да поддържа интерес към себе си у мъжа. Нека да изглежда добре за хората навън, но и вкъщи. Защото първото нещо, от което зависи сексуалността, е привличането. Няма ли го, няма и секс. Това е инстинкт, който при хората освен първичен е и вторичен. Затова жената трябва да има и нормална комуникация с партньора си. Когато е в добри отношения с човека, с когото живее, и двамата имат желание за секс. Ако този контакт липсва, дори жената да изглежда като картинка, няма да се получи нищо.

Колко често трябва да прави един мъж секс, за да се каже, че води нормален полов живот?

-Това е много интересен въпрос и е дискутиран в световен мащаб. Зависи много и от ЕГН-то, ако слушате младите, цял ден трябва да правим секс. Но иначе сериозно, смята се, че 2-3 пъти седмично е нормална честота. Макар че всякакви парадокси съм имал, включително мъж на 50 години, който смяташе, че три пъти на ден е нормално да прави секс, което за мен е малко абсурдно. Но шапка му свалям на мерака и моженето. Моят съвет към мъжете е, ако им се случи да „засекат“, да не си го слагат много на сърцето, защото наистина на всеки може да се случи. Ако обаче не успее да се пребори с това сам, задължително да потърси лекарска помощ, и то възможно по-бързо, преди проблемът да се е задълбочил.

(в. Преса, печатно издание, брой от 305 от 9 ноември 2012)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22