Ген. Попов: Държавата и гражданите трябва да се готвят за военен конфликт и да защитят страната!

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, посочи бившият шеф на отбраната

Ген. Попов: Държава и граждани винаги трябва да се готвят за военен конфликт и да защитят страната!

21356 | 23 февр. 2023 | 22:07

Готовността трябва да бъде повишена и гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.


"Войната ни е научила, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи. 

 

Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това не е работа единствено само на МО, включва всички институции в държавата и държавното управление трябва да има нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим. 

 

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща".


Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната, във връзка с отбелязването на годишнината от началото на войната в Украйна.

 

Ген. Попов е първият и единствен до този момент висш военен, който в прав текст публично заявява, че България трябва да бъде готова за евентуално въвличане в бойните действия на войната в Украйна, а българите трябва да се готвят за изпитанието да защитават родината си. 

 

"Тази война определя бъдещето на света. Този сблъсък има много голямо измерение. Тя поставя въпроса за това какво се случва на бойното поле, а в какъв свят ще искаме и ще можем да живеем в близките десетилетия, какво ще ни бъде отношението един към друг, ще има ли заплахи от ядрени оръжия, каква икономика ще има и какъв ще бъде нашият живот като отделни хора и личности", каза ген. Попов.

 

Според него светът вече ще бъде напълно променен. Предстои да разберем обаче как ще живеем оттук нататък, как ще се изменят разбиранията ни за случващото се около нас.


"Светът ще бъде по-разделен. Ще бъдат поставени под въпрос ценностите, които изповядваме - демокрация, автокрация, по какъв начин ще управляваме живота си. Изходът от тази война, който вече трудно може да предскажем вече една година, ще даде отговор на тези въпроси, но определено няма да живеем в света, който познаваме", каза той.

 

Ген. Попов смята, че Русия е решителна в действията си. Тя ще се опитва да изтощи Украйна, за да откъсне, колкото се може повече територия и няма да се откаже от първоначалния си план.

 

"Кремъл прави опити да продължи ескалацията, да вкара допълнително сили и средства на бойното поле за овладяване на допълнителни територии, за изтощение на Украйна и в човешки план, и като материална техника и ресурси, нанасяне на удари по линиите за комуникации, така че да се срине решимостта на Украйна за водене на бойни действия.

 

Едновременно с това и по други начин - чрез информационни кампании да се срине решимостта на демократичните държави да оказват помощ.

 

Дали това ще се случи, не знам, но винаги трябва да респектираш опонента, включително и към такава голяма, сериозна страна като Русия, която има огромни ресурси на своя страна. Смятам, че Кремъл прояви решимост да постигне целите си, така че изобщо няма да е лесно за съжаление на хората в Украйна", обясни генералът.


Бившият началник на отбраната изрази съмнения относно намеренията на Путин да използва ядрено оръжие за тактически цели във войната.

 

Според него това само ще консолидира целия свят срещу Русия.

"Надявам се да не преминат линията за употреба на тактическо ядрено оръжие. Този въпрос леко отшумя, но в изказването на Путин от преди няколко дни отново стана въпрос за ядрени оръжия, а това е нещо, което не трябва да се преминава. Предполагам, че тя няма да бъде премината, защото няма никакво основание.

 

Използването на тактическо ядрено оръжие може да реши някакъв тактически проблем, но какво от това като след това загубиш на стратегическо ниво битката и целият свят застане срещу теб. Не смятам, че ще стигне до там, но все пак човек трябва да си прави съответните изводи за тези, които вземат решенията в Кремъл", каза още той.

 

Относно уроците, които войната ни е научила, ген. Константин Попов подчерта, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.

 

"Уроците от тази война следват един след друг. Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това се възпитава, възпитава се и в училище, и в семейство, и на работа, и в усещането за това, че ти живееш там, където искаш, и на мястото, което ти обичаш.

 

Второ, когато става въпрос за война, това не е работа единствено само на МО, включва всички институции, и всички институции в държавата и държавното управление трябва да имат нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим.

 

Ето, че трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща.

 

И трето, трябва да имаш много добри и надеждни съюзници, които в нужда да имат доверие и да могат да ти оказват помощ. На тактическо ниво се доказа, че масовата война изобщо не е изключена. Такива специални операции могат да се провеждат, но виждаме, че войната може да има голяма разрушителна сила с включване на много хора, огромен човешки потенциал, който трябва да има съответната подготовка, че трябва да имаш ново въоръжение, нова техника и достатъчно ресурси за това.

 

Войната в Украйна дава и много други отговори за ползване на високоточково оръжие, ролята на артилерията, на системите за ЗАЛП, но в чисто тактическо отношение някак си винаги забравяме информацията. Информацията, която се предоставя на командирите заедно със съответните решения", обясни ген. Попов.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


Еврохолд

От категорията

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност

Проф. Стоян Денчев: Новото лице на българската държавност-Prof--Stoyan-Denchev-za-patriarh-Neofit--Govoreshe-blago--peeshe-kato-slavey_1710605555.jpg

А иначе вчерашния ден, с избора на Рая Назарян, започна много добре и завърши ...

21 юни 2024 | 10:09

В САЩ си блъскат главите за оста Москва-Пхенян, изненадани от скоростта на руския завой на Изток

Влдимир Путин и Ким Чен-ун -Snimka--kremlin-ru_1718864470.jpg

Визитата на Путин в КНДР показва как враговете на САЩ се съюзяват, докато ...

21 юни 2024 | 11:40

Украински икономист: Путин, подобно на Петър I, проряза прозорец - но към Азия

-Putin--Petar-I_1718986266.jpg

"Русия ни казва, че ако войски на НАТО, дори под формата на инструктори, ...

21 юни 2024 | 19:10

ISW: Путин заплашва с ядрени оръжия, ако Украйна победи, но реална ескалация е малко вероятна

-1523090834.jpg

На пресконференция в Ханой руският президент обясни, че поражението на бойното ...

21 юни 2024 | 17:57

Най-важното

Пламъчетата на запалената свещ напомнят за безсмъртието на душите на покойниците

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите

Черешова задушница е!-Chereshova-zadushnitsa-e-_1719036409.jpg

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - ...

22 юни 2024 | 09:04

На събитието бяха забелязани Младен Маринов от ГЕРБ, лидерът на СДС Румен Христов, кметове от ГЕРБ

„Шествие за Семейството" събра близо 10 000 в София

„Шествие за Семейството" събра хиляди в София--Shestvie-za-Semeystvoto--sabra-hilyadi-v-Sofiya_1719045517.jpg

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна ...

22 юни 2024 | 11:35

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024

Концерт на площад Батенберг и шествие за София Прайд 2024 -Kontsert-na-ploshtad-Batenberg-i-shestvie-za-Sofiya-Prayd-2024-_1719038403.jpg

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни ...

22 юни 2024 | 09:38

Представители на партията днес ще подкрепят "Походът на семейството"

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София

"Възраждане" призовава МВР да не допуска деца и непълнолетни лица на гей парада в София--Vazrazhdane--prizovava-MVR-da-ne-dopuska-detsa-i-nepalnoletni-litsa-na-gey-parada-v-Sofiya_1719039075.jpg

Призоваваме всички български родители да държат надалеч децата си от терените, ...

22 юни 2024 | 09:48

Щом Корнелия Нинова твърди, че има "дворцов преврат" излиза, че оставката и е проформа, коментира Гуцанов

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена

Гуцанов: "Студената война" между БСП и президента не донесе нищо добре - трябва да бъде размразена-Gutsanov---Studenata-voyna--mezhdu-BSP-i-prezidenta-ne-donese-nishto-dobre---tryabva-da-bade-razmrazena_1719037318.png

Националният съвет е този, който избира ПГ на БСП. И съветът беше категоричен ...

22 юни 2024 | 09:20

Вижте пълния текст на изявлението на Светия синод

БПЦ за гей парада:Против сме опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество

Противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество, заявяват от Светия Синод на Българската православна църква-Protivopostavyame-se-na-opitite-grehat-da-se-nalaga-kato-norma-i-tsennost-v-balgarskoto-obshtestvo--zayavyavat-ot-Svetiya-Sinod-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1718991678.jpg

В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична ...

21 юни 2024 | 20:40

Президентът не възнамерява засега да отпуска допълнително време на политиците за преговори

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Радев започва консултации с партиите, в понеделник приема ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ-Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite--v-ponedelnik-priema-GERB-SDS--DPS-i-PP-DB_1718973860.jpg

Засега от президентството не са обявила кога са консултациите с останалите ...

21 юни 2024 | 12:29

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон

Соломоновско решение: Президент и служебен премиер отиват заедно на срещата на НАТО във Вашигтон-Radev-i-Glavchev-shte-uchastvat-v-otbelyazvaneto-na-Denya-na-Botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya_1717221859.jpg

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат ...

21 юни 2024 | 13:08

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка-Prof--Ivo-Hristov--Balgariya-e-iztsyalo-degradirala--Partnyorite-ni-sa-nayasno-s-zhalkoto-ni-sastoyanie_1668066933.jpg

Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от ...

21 юни 2024 | 16:07