Ген. Попов: Държавата и гражданите трябва да се готвят за военен конфликт и да защитят страната!

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, посочи бившият шеф на отбраната

Ген. Попов: Държава и граждани винаги трябва да се готвят за военен конфликт и да защитят страната!

16201 | 23 февр. 2023 | 22:07

Готовността трябва да бъде повишена и гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.


"Войната ни е научила, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи. 

 

Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това не е работа единствено само на МО, включва всички институции в държавата и държавното управление трябва да има нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим. 

 

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща".


Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната, във връзка с отбелязването на годишнината от началото на войната в Украйна.

 

Ген. Попов е първият и единствен до този момент висш военен, който в прав текст публично заявява, че България трябва да бъде готова за евентуално въвличане в бойните действия на войната в Украйна, а българите трябва да се готвят за изпитанието да защитават родината си. 

 

"Тази война определя бъдещето на света. Този сблъсък има много голямо измерение. Тя поставя въпроса за това какво се случва на бойното поле, а в какъв свят ще искаме и ще можем да живеем в близките десетилетия, какво ще ни бъде отношението един към друг, ще има ли заплахи от ядрени оръжия, каква икономика ще има и какъв ще бъде нашият живот като отделни хора и личности", каза ген. Попов.

 

Според него светът вече ще бъде напълно променен. Предстои да разберем обаче как ще живеем оттук нататък, как ще се изменят разбиранията ни за случващото се около нас.


"Светът ще бъде по-разделен. Ще бъдат поставени под въпрос ценностите, които изповядваме - демокрация, автокрация, по какъв начин ще управляваме живота си. Изходът от тази война, който вече трудно може да предскажем вече една година, ще даде отговор на тези въпроси, но определено няма да живеем в света, който познаваме", каза той.

 

Ген. Попов смята, че Русия е решителна в действията си. Тя ще се опитва да изтощи Украйна, за да откъсне, колкото се може повече територия и няма да се откаже от първоначалния си план.

 

"Кремъл прави опити да продължи ескалацията, да вкара допълнително сили и средства на бойното поле за овладяване на допълнителни територии, за изтощение на Украйна и в човешки план, и като материална техника и ресурси, нанасяне на удари по линиите за комуникации, така че да се срине решимостта на Украйна за водене на бойни действия.

 

Едновременно с това и по други начин - чрез информационни кампании да се срине решимостта на демократичните държави да оказват помощ.

 

Дали това ще се случи, не знам, но винаги трябва да респектираш опонента, включително и към такава голяма, сериозна страна като Русия, която има огромни ресурси на своя страна. Смятам, че Кремъл прояви решимост да постигне целите си, така че изобщо няма да е лесно за съжаление на хората в Украйна", обясни генералът.


Бившият началник на отбраната изрази съмнения относно намеренията на Путин да използва ядрено оръжие за тактически цели във войната.

 

Според него това само ще консолидира целия свят срещу Русия.

"Надявам се да не преминат линията за употреба на тактическо ядрено оръжие. Този въпрос леко отшумя, но в изказването на Путин от преди няколко дни отново стана въпрос за ядрени оръжия, а това е нещо, което не трябва да се преминава. Предполагам, че тя няма да бъде премината, защото няма никакво основание.

 

Използването на тактическо ядрено оръжие може да реши някакъв тактически проблем, но какво от това като след това загубиш на стратегическо ниво битката и целият свят застане срещу теб. Не смятам, че ще стигне до там, но все пак човек трябва да си прави съответните изводи за тези, които вземат решенията в Кремъл", каза още той.

 

Относно уроците, които войната ни е научила, ген. Константин Попов подчерта, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.

 

"Уроците от тази война следват един след друг. Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това се възпитава, възпитава се и в училище, и в семейство, и на работа, и в усещането за това, че ти живееш там, където искаш, и на мястото, което ти обичаш.

 

Второ, когато става въпрос за война, това не е работа единствено само на МО, включва всички институции, и всички институции в държавата и държавното управление трябва да имат нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим.

 

Ето, че трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща.

 

И трето, трябва да имаш много добри и надеждни съюзници, които в нужда да имат доверие и да могат да ти оказват помощ. На тактическо ниво се доказа, че масовата война изобщо не е изключена. Такива специални операции могат да се провеждат, но виждаме, че войната може да има голяма разрушителна сила с включване на много хора, огромен човешки потенциал, който трябва да има съответната подготовка, че трябва да имаш ново въоръжение, нова техника и достатъчно ресурси за това.

 

Войната в Украйна дава и много други отговори за ползване на високоточково оръжие, ролята на артилерията, на системите за ЗАЛП, но в чисто тактическо отношение някак си винаги забравяме информацията. Информацията, която се предоставя на командирите заедно със съответните решения", обясни ген. Попов.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45