Ген. Попов: Държавата и гражданите трябва да се готвят за военен конфликт и да защитят страната!

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, посочи бившият шеф на отбраната

Ген. Попов: Държава и граждани винаги трябва да се готвят за военен конфликт и да защитят страната!

16592 | 23 февр. 2023 | 22:07

Готовността трябва да бъде повишена и гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.


"Войната ни е научила, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи. 

 

Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това не е работа единствено само на МО, включва всички институции в държавата и държавното управление трябва да има нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим. 

 

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща".


Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната, във връзка с отбелязването на годишнината от началото на войната в Украйна.

 

Ген. Попов е първият и единствен до този момент висш военен, който в прав текст публично заявява, че България трябва да бъде готова за евентуално въвличане в бойните действия на войната в Украйна, а българите трябва да се готвят за изпитанието да защитават родината си. 

 

"Тази война определя бъдещето на света. Този сблъсък има много голямо измерение. Тя поставя въпроса за това какво се случва на бойното поле, а в какъв свят ще искаме и ще можем да живеем в близките десетилетия, какво ще ни бъде отношението един към друг, ще има ли заплахи от ядрени оръжия, каква икономика ще има и какъв ще бъде нашият живот като отделни хора и личности", каза ген. Попов.

 

Според него светът вече ще бъде напълно променен. Предстои да разберем обаче как ще живеем оттук нататък, как ще се изменят разбиранията ни за случващото се около нас.


"Светът ще бъде по-разделен. Ще бъдат поставени под въпрос ценностите, които изповядваме - демокрация, автокрация, по какъв начин ще управляваме живота си. Изходът от тази война, който вече трудно може да предскажем вече една година, ще даде отговор на тези въпроси, но определено няма да живеем в света, който познаваме", каза той.

 

Ген. Попов смята, че Русия е решителна в действията си. Тя ще се опитва да изтощи Украйна, за да откъсне, колкото се може повече територия и няма да се откаже от първоначалния си план.

 

"Кремъл прави опити да продължи ескалацията, да вкара допълнително сили и средства на бойното поле за овладяване на допълнителни територии, за изтощение на Украйна и в човешки план, и като материална техника и ресурси, нанасяне на удари по линиите за комуникации, така че да се срине решимостта на Украйна за водене на бойни действия.

 

Едновременно с това и по други начин - чрез информационни кампании да се срине решимостта на демократичните държави да оказват помощ.

 

Дали това ще се случи, не знам, но винаги трябва да респектираш опонента, включително и към такава голяма, сериозна страна като Русия, която има огромни ресурси на своя страна. Смятам, че Кремъл прояви решимост да постигне целите си, така че изобщо няма да е лесно за съжаление на хората в Украйна", обясни генералът.


Бившият началник на отбраната изрази съмнения относно намеренията на Путин да използва ядрено оръжие за тактически цели във войната.

 

Според него това само ще консолидира целия свят срещу Русия.

"Надявам се да не преминат линията за употреба на тактическо ядрено оръжие. Този въпрос леко отшумя, но в изказването на Путин от преди няколко дни отново стана въпрос за ядрени оръжия, а това е нещо, което не трябва да се преминава. Предполагам, че тя няма да бъде премината, защото няма никакво основание.

 

Използването на тактическо ядрено оръжие може да реши някакъв тактически проблем, но какво от това като след това загубиш на стратегическо ниво битката и целият свят застане срещу теб. Не смятам, че ще стигне до там, но все пак човек трябва да си прави съответните изводи за тези, които вземат решенията в Кремъл", каза още той.

 

Относно уроците, които войната ни е научила, ген. Константин Попов подчерта, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.

 

"Уроците от тази война следват един след друг. Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това се възпитава, възпитава се и в училище, и в семейство, и на работа, и в усещането за това, че ти живееш там, където искаш, и на мястото, което ти обичаш.

 

Второ, когато става въпрос за война, това не е работа единствено само на МО, включва всички институции, и всички институции в държавата и държавното управление трябва да имат нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим.

 

Ето, че трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща.

 

И трето, трябва да имаш много добри и надеждни съюзници, които в нужда да имат доверие и да могат да ти оказват помощ. На тактическо ниво се доказа, че масовата война изобщо не е изключена. Такива специални операции могат да се провеждат, но виждаме, че войната може да има голяма разрушителна сила с включване на много хора, огромен човешки потенциал, който трябва да има съответната подготовка, че трябва да имаш ново въоръжение, нова техника и достатъчно ресурси за това.

 

Войната в Украйна дава и много други отговори за ползване на високоточково оръжие, ролята на артилерията, на системите за ЗАЛП, но в чисто тактическо отношение някак си винаги забравяме информацията. Информацията, която се предоставя на командирите заедно със съответните решения", обясни ген. Попов.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


От категорията

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

Проф. Дайнов изтрещя: Нарича протестиращите "орки", "кръвосмесени гномове", "крепостни" и "роби"

Проф. Евгений Дайнов-Evgeniy-Daynov--Ako-se-stigne-do-treti-mandat--tova-shte-e-katastrofalno_1680964463.jpg

Този метеж на въглищарските путиноиди и техните крепостни орки не може повече ...

3 окт. 2023 | 13:39

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?-Bundestagat--Balgariya-da-ne-postavya-dopalnitelni-usloviya-kam-RSM--osven-promyanata-na-Konstitutsiyata_1686840405.jpg

На 9 ноември 1989 година ГДР отваря границите. На 16 юли 1990 година Хелмут Кол ...

3 окт. 2023 | 18:02

Първан Симеонов: Да се протестира за социални права не е путинизъм, това е самият европеизъм

Всеки статус за "кръвосмесени джуджета" и пр. са нови гласове за путинистите, казва Първан Симеонов
-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Разберете и още нещо: всяко прекаляване на прозападните, т.е. провластови, ...

3 окт. 2023 | 15:25

Най-важното

Отряд на спецчастите пътува към селото, на място отива и главният секретар на МВР Живко Коцев

Въоръжен взе за заложници бившата си и майка ѝ в село край Сандански

Снимка: Агенция "Фокус"/Фейсбук-Snimka--Agentsiya--Fokus-Feysbuk_1696351034.jpg

Майка и дъщеря са затворени принудително от стрелец в таванско помещение на ...

3 окт. 2023 | 19:25

Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мен, коментира Делян Пеевски

Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Подписахме споразумение
(Видео)

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1696349034.jpg

"Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат ...

3 окт. 2023 | 19:01

Той даде много висока оценка на начина, по който е форматирано споразумението

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат
(Видео)

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Не подкрепяме законопроектите за службите, вече съм си казал мнението, отговори ...

3 окт. 2023 | 19:22

Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието

Висшият съдебен съвет с унищожителна критика към текстовете за промени в Конституцията
(Видео)

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията-Plenumat-na-VSS-otkri-protsedura-za-izbor-na-nov-glaven-prokuror-Snimka-BTA_1687454847.jpg

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. ...

3 окт. 2023 | 09:17

Дилетанщина от най-висок порядък, коментира икономистът Стоян Панчев

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров изловен на предизборен митинг на ПП в Благоевград

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посети предизборен митинг на ПП в Благоевград-Diletanshtina-ot-nay-visok-poryadak--komentira-ikonomistat-Stoyan-Panchev_1696343224.jpg

Още по-скандалното е, че именно негов ресор е печатницата на БНБ, където ще се ...

3 окт. 2023 | 17:26

Предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, категоричен е той

Магдалинчев с остра критика към предложените промени в Конституцията пред комисията в парламента

Боян Магдалинчев-Magdalinchev--Ima-risk-ot-totalno-paralizirane-na-rabotata-na-tsyalata-sadebna-sistema--Snimka-BTA_1663052244.jpg

Според представляващия ВСС има и някои дискриминационни разпоредби. Те са ...

3 окт. 2023 | 16:42

Той говори пред членове и симпатизанти на партията в Драматичен театър „Стефан Киров“

Борисов откри кампанията в Сливен: ГЕРБ доказа, че може да се пребори за централната власт
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1696352127.jpg

Хората знаят какво беше при ГЕРБ, какво е след нас и сега е време да решат как ...

3 окт. 2023 | 18:40

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

София се доказа като добър партньор, категоричен бе евродепутатът

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!-Kyuchyuk-ot-EP--Balgariya-prekrati-shemata-sas-zlatnite-pasporti---Avstriya-i-Niderlandiya-da-go-priznayat-_1696338666.jpg

По думите му Шенген е въпрос на доверие, а данните за продажба на визи в ...

3 окт. 2023 | 16:08