Ароматно пътешествие с чаша турско кафе

На турците се дължи приготвянето на живителната напитка в джезвета от мед с вода и ситно смляни зърна върху жарава или горещ пясък

Ароматно пътешествие с чаша турско кафе

25967 | 22 февр. 2017 | 14:48

Ако някои се прехласват по кафенетата на Париж и Виена, то Истанбул им хвърля достойно ръкавица

Ароматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767546.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767621.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767598.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767575.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767521.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767498.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767473.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766063.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766037.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766017.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487765995.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487765974.jpg

 

Юлия Вълкова, за Епицентър.бг

Снимки авторката


Пътешествието на популярното от години турско кафе тръгва от Етиопия и Йемен, продължава през Кайро и Мека, докато акустира в Истанбул. Историята разказва как османският историограф Ибрахим Печеви става свидетел на отварянето на първото кафене в многолюдния град. Всъщност до 15 век в извисения и закрилян от Аллах Истанбул и в цялата империя няма кафе и кафенета.

 

Тогава обаче там изневиделица се появяват неизвестните никому Хаким от Халеб и Шемза от Дамаск, за да открият по едно голямо кафене, където се предлага неизвестната дотогава ароматна напитка. Други пък приписват началото на турското кафе с откриването на „Кива Хан“, считано за първото кафене, още през 1475 г.

 

Според друга легенда близо 80 лета по-късно йеменският губернатор Йоздемир паша донася кафето в Истанбул. Но все пак на турците се дължи приготвянето му в джезвета от мед с вода и вече ситно смлян кафеен плод върху жарава или горещ пясък и затова се нарича турско кафе.

 

То съдържа висококачествени кафеени зърна от типа арабика от Бразилия и Средна Америка, има специфичен вкус, каймак, аромат, начин на варене на бавен огън /с вода и захар на вкус/, на поднасяне /в малки порцеланови чашки/, сиреч притежава своя идентичност.

 

 

Кафето толкова силно повлиява на турската култура, че даже местната дума за закуска (kahvaltı) на книжовен турски означава „преди кафе“. То е наричано още арменско, гръцко и кипърско, но само в съответните страни. В Гърция например става популярно през 1974-та по време на Кипърската криза. В Хърватия и Сърбия е популярно като домашно кафе, а в Израел го наричат кално заради утайката на дъното на чашата.

 

Турското кафе се пие разточително бавно, придружено от чаша студена вода за освежаване на устата преди отпиване, и с локум или бяло сладко, но след вечеря се допуска сервирането му с малък аперитив. По утайката на дъното на чашата се гадае. Тъкмо заради нея то не съдържа толкова кофеин.

 

Кафенетата на Истанбул – многолюдни, шумни, ароматни

 

Трудно е да се прецени кои са повече – дюнерджийниците или кафенетата. Или пък рибните ресторантчета най-вече около Галата, както и накацалите по стръмните улички, в които се поднасят дъхави кебапи, топло пиде с кайма, пълнени печени картофи. Всички са многолюдни, шумни, преливащи от аромати.

 

Ако някои се прехласват по кафенетата на Париж и Виена, то Истанбул им хвърля достойно ръкавица. В пъстрия град те са буквално на всяка крачка и изкушават до степен, че не може да не приседнеш до някоя от малките масички, отпивайки бавно завладяващата течност, зареял поглед в минувачите и минаретата над главите им.

 

 

Ако търсите по-необичайна обстановка, то се разходете до Таксим – известния истанбулски квартал в европейската част на града, оглеждащ се в сапфирените води на Златния рог и Босфора. Той е прочут като значим търговски и туристически център с ресторантите,

хотелите и магазините си. Таксим е сърцето на съвременен Истанбул, където има значително по-малко забрадени жени, а сред младите може да се нагледате на минижупи, „метъл” мода или момичета, нашарени с пиърсинги. 

 

Та там има цяла уличка, популярна като френската – невероятно стръмна и от двете страни с накацали едно до друго кафенета. Всяко със свой шарен интериор и приканващи домакини.

 

Необичайни и много красиви са и пасажите, където освен ресторанти има и кафенета. Те са по италиански или френски тертип, защото навремето в Таксим е гъмжало от търговци, дошли от Генуа или Венеция, от Корсика или Марсилия. Под високи стъклени куполи, крепени от изящни железни конструкции, може да се насладите на най-дъхавото турско кафе.

 

На един от седемте хълма, току под патриаршеския храм „Св. Георги”, се гуши необичайна чаршия с няколко кафенета в ярки цветове с едно и също име – „Нафталин”.

 

И вътре наистина те обгръщат спомени от детството – кахлена печка с кюмюр, над която се е привело младо момиче в опит да го разпали, ленива котка на масата, отрупана с емайлирани съдове и легенчета, врата на стар хладилник, дървени и кожени куфари, лавици с порцеланови кукли с дантелени рокли, че дори и отдавна издадени съчинения на Достоевски, като в центъра се мъдри „Будала“ – как да не се сгрее сърцето.

 

Пиер Лоти дава името на едно от най-прочутите в мегаполиса

 

Сред прочутите, и то не само в туристическите пътеводители, а и сред местните жители, е кафенето „Пиер Лоти”. Това е псевдоним на френския писател Луи Мари-Жулиен Вио, роден през 1850-а в Рошфор. Причината да се озове в Османската империя е назначаването му като офицер от военния флот. З

 

аради литературните му заслуги става член на Френската академия. Та оставайки да живее за известно време в Истанбул, той се влюбва в града и решава никога да не го напусне, потъвайки не само в творчеството си, а и в насладите. Според една от легендите, той се влюбва в млад наложник на някой си паша, а той вместо да му се разсърди, му го подарява, че и им построява къща, където днес е известното кафене, носещо неговото име.

 

 

Помещението е малко, но за сметка на това изгледът е зашеметяващ – от терасите се наслаждаваш на красотите на Златния рог. Кафето се приготвя по стародавен тертип – върху жарава, с дебел каймак и уникален аромат. Навремето мястото е обзаведено с няколко табуретки и печка за варене на турско кафе. Днес мебелировката е по- модерна, но запазена в стила на 19 век. Още стоят големите кахлени печки, кръглите софри, миндерите, а стените се окичени със снимки, като в центъра е литография на самия писател.

 

Малцина знаят, че Пиер Лоти е свързан и с българската история. По време на Балканската война той пише статии в подкрепа на Османската империя, в които защитава добродетелите и хуманността на турците и определя войната като „хищническа“. В отговор Иван Вазов през 1912-а пише стихотворението си „На Пиер Лоти“, в което заклеймява позицията му.

 

Лоти обожава да носи дрехите на османлиите, да пуши наргиле, дори в Париж да се появява с фес. Когато избухва Балканската война, той започва да публикува статии, в които занего турците са добродетелни и хуманни, останалите балкански народи – хищници, способни на кървави зверства. Най-много е охулвана родната армия.

 

Яростната му кампания срещу България личи в скандална книга „Агонизираща Турция”. Нашият печат не остава длъжен на французина – гневни публикации го обвиняват в преднамереност и откровени лъжи.

 

Лоти не остава длъжен и нагло отвръща: „След всички описани ужасии, българите трябва да наведат глави и да мълчат”. Тогава Вазов се разгневява до степен, че на един дъх написва стихотворението „Под гръма на победите” с посвещение „На Пиер Лоти”. В него той удря плесница на колегата, възхваляващ делата на тираните.

 

 


От категорията

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората
(Видео)

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората-Alena--Godinata-na-Zaeka-kara-polititsite-da-priznavat-greshkite--Edva-li-obache-tova-shte-stane-i-u-nas_1674471022.jpg

Сблъсъкът между достойнството на народа и надменността на политиците, забравили ...

31 март 2023 | 18:10

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка-Svatbata-na-godinata-shte-e-v-Dubay--Premierat-na-OAE-omazhva-nezemno-krasivata-si-shterka_1680253444.png

Женихът Шейх Мана е служил във въоръжените сили на ОАЕ. Той е известен с ...

31 март 2023 | 12:02

Март си отива с нова магнитна буря

Март си отива с нова магнитна буря-1642229184.jpg

Коронарните дупки представляват отделна област, която възниква в резултат на ...

28 март 2023 | 10:27

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!-Prochut-ruski-astrolog--April-e-sadbonosen--chakat-ni-kolosalni-promeni--Taynoto-stava-yavno-_1679924589.jpg

Той прогнозира, че в средата на месеца в света отново ще се появи сеизмична ...

27 март 2023 | 16:41

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51