Ароматно пътешествие с чаша турско кафе

На турците се дължи приготвянето на живителната напитка в джезвета от мед с вода и ситно смляни зърна върху жарава или горещ пясък

Ароматно пътешествие с чаша турско кафе

27057 | 22 февр. 2017 | 14:48

Ако някои се прехласват по кафенетата на Париж и Виена, то Истанбул им хвърля достойно ръкавица

Ароматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767546.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767621.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767598.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767575.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767521.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767498.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767473.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766063.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766037.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766017.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487765995.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487765974.jpg

 

Юлия Вълкова, за Епицентър.бг

Снимки авторката


Пътешествието на популярното от години турско кафе тръгва от Етиопия и Йемен, продължава през Кайро и Мека, докато акустира в Истанбул. Историята разказва как османският историограф Ибрахим Печеви става свидетел на отварянето на първото кафене в многолюдния град. Всъщност до 15 век в извисения и закрилян от Аллах Истанбул и в цялата империя няма кафе и кафенета.

 

Тогава обаче там изневиделица се появяват неизвестните никому Хаким от Халеб и Шемза от Дамаск, за да открият по едно голямо кафене, където се предлага неизвестната дотогава ароматна напитка. Други пък приписват началото на турското кафе с откриването на „Кива Хан“, считано за първото кафене, още през 1475 г.

 

Според друга легенда близо 80 лета по-късно йеменският губернатор Йоздемир паша донася кафето в Истанбул. Но все пак на турците се дължи приготвянето му в джезвета от мед с вода и вече ситно смлян кафеен плод върху жарава или горещ пясък и затова се нарича турско кафе.

 

То съдържа висококачествени кафеени зърна от типа арабика от Бразилия и Средна Америка, има специфичен вкус, каймак, аромат, начин на варене на бавен огън /с вода и захар на вкус/, на поднасяне /в малки порцеланови чашки/, сиреч притежава своя идентичност.

 

 

Кафето толкова силно повлиява на турската култура, че даже местната дума за закуска (kahvaltı) на книжовен турски означава „преди кафе“. То е наричано още арменско, гръцко и кипърско, но само в съответните страни. В Гърция например става популярно през 1974-та по време на Кипърската криза. В Хърватия и Сърбия е популярно като домашно кафе, а в Израел го наричат кално заради утайката на дъното на чашата.

 

Турското кафе се пие разточително бавно, придружено от чаша студена вода за освежаване на устата преди отпиване, и с локум или бяло сладко, но след вечеря се допуска сервирането му с малък аперитив. По утайката на дъното на чашата се гадае. Тъкмо заради нея то не съдържа толкова кофеин.

 

Кафенетата на Истанбул – многолюдни, шумни, ароматни

 

Трудно е да се прецени кои са повече – дюнерджийниците или кафенетата. Или пък рибните ресторантчета най-вече около Галата, както и накацалите по стръмните улички, в които се поднасят дъхави кебапи, топло пиде с кайма, пълнени печени картофи. Всички са многолюдни, шумни, преливащи от аромати.

 

Ако някои се прехласват по кафенетата на Париж и Виена, то Истанбул им хвърля достойно ръкавица. В пъстрия град те са буквално на всяка крачка и изкушават до степен, че не може да не приседнеш до някоя от малките масички, отпивайки бавно завладяващата течност, зареял поглед в минувачите и минаретата над главите им.

 

 

Ако търсите по-необичайна обстановка, то се разходете до Таксим – известния истанбулски квартал в европейската част на града, оглеждащ се в сапфирените води на Златния рог и Босфора. Той е прочут като значим търговски и туристически център с ресторантите,

хотелите и магазините си. Таксим е сърцето на съвременен Истанбул, където има значително по-малко забрадени жени, а сред младите може да се нагледате на минижупи, „метъл” мода или момичета, нашарени с пиърсинги. 

 

Та там има цяла уличка, популярна като френската – невероятно стръмна и от двете страни с накацали едно до друго кафенета. Всяко със свой шарен интериор и приканващи домакини.

 

Необичайни и много красиви са и пасажите, където освен ресторанти има и кафенета. Те са по италиански или френски тертип, защото навремето в Таксим е гъмжало от търговци, дошли от Генуа или Венеция, от Корсика или Марсилия. Под високи стъклени куполи, крепени от изящни железни конструкции, може да се насладите на най-дъхавото турско кафе.

 

На един от седемте хълма, току под патриаршеския храм „Св. Георги”, се гуши необичайна чаршия с няколко кафенета в ярки цветове с едно и също име – „Нафталин”.

 

И вътре наистина те обгръщат спомени от детството – кахлена печка с кюмюр, над която се е привело младо момиче в опит да го разпали, ленива котка на масата, отрупана с емайлирани съдове и легенчета, врата на стар хладилник, дървени и кожени куфари, лавици с порцеланови кукли с дантелени рокли, че дори и отдавна издадени съчинения на Достоевски, като в центъра се мъдри „Будала“ – как да не се сгрее сърцето.

 

Пиер Лоти дава името на едно от най-прочутите в мегаполиса

 

Сред прочутите, и то не само в туристическите пътеводители, а и сред местните жители, е кафенето „Пиер Лоти”. Това е псевдоним на френския писател Луи Мари-Жулиен Вио, роден през 1850-а в Рошфор. Причината да се озове в Османската империя е назначаването му като офицер от военния флот. З

 

аради литературните му заслуги става член на Френската академия. Та оставайки да живее за известно време в Истанбул, той се влюбва в града и решава никога да не го напусне, потъвайки не само в творчеството си, а и в насладите. Според една от легендите, той се влюбва в млад наложник на някой си паша, а той вместо да му се разсърди, му го подарява, че и им построява къща, където днес е известното кафене, носещо неговото име.

 

 

Помещението е малко, но за сметка на това изгледът е зашеметяващ – от терасите се наслаждаваш на красотите на Златния рог. Кафето се приготвя по стародавен тертип – върху жарава, с дебел каймак и уникален аромат. Навремето мястото е обзаведено с няколко табуретки и печка за варене на турско кафе. Днес мебелировката е по- модерна, но запазена в стила на 19 век. Още стоят големите кахлени печки, кръглите софри, миндерите, а стените се окичени със снимки, като в центъра е литография на самия писател.

 

Малцина знаят, че Пиер Лоти е свързан и с българската история. По време на Балканската война той пише статии в подкрепа на Османската империя, в които защитава добродетелите и хуманността на турците и определя войната като „хищническа“. В отговор Иван Вазов през 1912-а пише стихотворението си „На Пиер Лоти“, в което заклеймява позицията му.

 

Лоти обожава да носи дрехите на османлиите, да пуши наргиле, дори в Париж да се появява с фес. Когато избухва Балканската война, той започва да публикува статии, в които занего турците са добродетелни и хуманни, останалите балкански народи – хищници, способни на кървави зверства. Най-много е охулвана родната армия.

 

Яростната му кампания срещу България личи в скандална книга „Агонизираща Турция”. Нашият печат не остава длъжен на французина – гневни публикации го обвиняват в преднамереност и откровени лъжи.

 

Лоти не остава длъжен и нагло отвръща: „След всички описани ужасии, българите трябва да наведат глави и да мълчат”. Тогава Вазов се разгневява до степен, че на един дъх написва стихотворението „Под гръма на победите” с посвещение „На Пиер Лоти”. В него той удря плесница на колегата, възхваляващ делата на тираните.

 

 


От категорията

Меркурий – главният екшън герой на седмицата

Меркурий – главният екшън герой на седмицата-1472974699.jpg

Плутон е сянката, която се прокрадва в нашите мисли и когато е в конфликт с ...

3 окт. 2023 | 10:20

Академията за мода обедини мода и изкуство

Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Albena-Aleksandrova--Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910175.jpg

Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и ...

28 септ. 2023 | 16:59

Документалният филм на режисьора Стилиян Иванов “Асеман - небето в нас” с премиера в Истанбул
(Галерия)

Документалният филм на режисьора Стилиян Иванов “Асеман - небето в нас” с премиера в Истанбул-Dokumentalniyat-film-na-rezhisyora-Stiliyan-Ivanov--Aseman---nebeto-v-nas--s-premiera-v-Istanbul_1696345871.jpg

Представяния ще има още в София, Атина и Мюнхен

3 окт. 2023 | 18:07

Как кръговата мода може да спаси света

Как кръговата мода може да спаси света
Сн. Pixabay-Kak-kragovata-moda-mozhe-da-spasi-sveta-Sn--Pixabay_1696324103.jpg

Да бъдем модерни, означава да живеем природосъобразно - да купуваме качествени ...

3 окт. 2023 | 11:52

Най-важното

Отряд на спецчастите пътува към селото, на място отива и главният секретар на МВР Живко Коцев

Драма! Въоръжен взе за заложници бившата си и майка ѝ в село край Сандански

Снимка: Агенция "Фокус"/Фейсбук-Snimka--Agentsiya--Fokus-Feysbuk_1696351034.jpg

Майка и дъщеря са затворени принудително от стрелец в таванско помещение на ...

3 окт. 2023 | 19:25

Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мен, коментира Делян Пеевски

Денков и протестиращите миньори и енергетици подписаха споразумение. Няма да се затварят ТЕЦ-ове
(Видео)

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1696349034.jpg

"Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат ...

3 окт. 2023 | 19:01

Той даде много висока оценка на начина, по който е форматирано споразумението

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат
(Видео)

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Не подкрепяме законопроектите за службите, вече съм си казал мнението, отговори ...

3 окт. 2023 | 19:22

Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието

Висшият съдебен съвет с унищожителна критика към текстовете за промени в Конституцията
(Видео)

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията-Plenumat-na-VSS-otkri-protsedura-za-izbor-na-nov-glaven-prokuror-Snimka-BTA_1687454847.jpg

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. ...

3 окт. 2023 | 09:17

Дилетанщина от най-висок порядък, коментира икономистът Стоян Панчев

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров изловен на предизборен митинг на ПП в Благоевград

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посети предизборен митинг на ПП в Благоевград-Diletanshtina-ot-nay-visok-poryadak--komentira-ikonomistat-Stoyan-Panchev_1696343224.jpg

Още по-скандалното е, че именно негов ресор е печатницата на БНБ, където ще се ...

3 окт. 2023 | 17:26

Предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, категоричен е той

Магдалинчев с остра критика към предложените промени в Конституцията пред комисията в парламента

Боян Магдалинчев-Magdalinchev--Ima-risk-ot-totalno-paralizirane-na-rabotata-na-tsyalata-sadebna-sistema--Snimka-BTA_1663052244.jpg

Според представляващия ВСС има и някои дискриминационни разпоредби. Те са ...

3 окт. 2023 | 16:42

Той говори пред членове и симпатизанти на партията в Драматичен театър „Стефан Киров“

Борисов откри кампанията в Сливен: ГЕРБ доказа, че може да се пребори за централната власт
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1696352127.jpg

Хората знаят какво беше при ГЕРБ, какво е след нас и сега е време да решат как ...

3 окт. 2023 | 18:40

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

София се доказа като добър партньор, категоричен бе евродепутатът

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!-Kyuchyuk-ot-EP--Balgariya-prekrati-shemata-sas-zlatnite-pasporti---Avstriya-i-Niderlandiya-da-go-priznayat-_1696338666.jpg

По думите му Шенген е въпрос на доверие, а данните за продажба на визи в ...

3 окт. 2023 | 16:08