Ароматно пътешествие с чаша турско кафе

На турците се дължи приготвянето на живителната напитка в джезвета от мед с вода и ситно смляни зърна върху жарава или горещ пясък

Ароматно пътешествие с чаша турско кафе

35600 | 22 февр. 2017 | 14:48

Ако някои се прехласват по кафенетата на Париж и Виена, то Истанбул им хвърля достойно ръкавица

Ароматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767546.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767621.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767598.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767575.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767521.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767498.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487767473.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766063.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766037.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487766017.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487765995.jpgАроматно пътешествие с чаша турско кафе-1487765974.jpg

 

Юлия Вълкова, за Епицентър.бг

Снимки авторката


Пътешествието на популярното от години турско кафе тръгва от Етиопия и Йемен, продължава през Кайро и Мека, докато акустира в Истанбул. Историята разказва как османският историограф Ибрахим Печеви става свидетел на отварянето на първото кафене в многолюдния град. Всъщност до 15 век в извисения и закрилян от Аллах Истанбул и в цялата империя няма кафе и кафенета.

 

Тогава обаче там изневиделица се появяват неизвестните никому Хаким от Халеб и Шемза от Дамаск, за да открият по едно голямо кафене, където се предлага неизвестната дотогава ароматна напитка. Други пък приписват началото на турското кафе с откриването на „Кива Хан“, считано за първото кафене, още през 1475 г.

 

Според друга легенда близо 80 лета по-късно йеменският губернатор Йоздемир паша донася кафето в Истанбул. Но все пак на турците се дължи приготвянето му в джезвета от мед с вода и вече ситно смлян кафеен плод върху жарава или горещ пясък и затова се нарича турско кафе.

 

То съдържа висококачествени кафеени зърна от типа арабика от Бразилия и Средна Америка, има специфичен вкус, каймак, аромат, начин на варене на бавен огън /с вода и захар на вкус/, на поднасяне /в малки порцеланови чашки/, сиреч притежава своя идентичност.

 

 

Кафето толкова силно повлиява на турската култура, че даже местната дума за закуска (kahvaltı) на книжовен турски означава „преди кафе“. То е наричано още арменско, гръцко и кипърско, но само в съответните страни. В Гърция например става популярно през 1974-та по време на Кипърската криза. В Хърватия и Сърбия е популярно като домашно кафе, а в Израел го наричат кално заради утайката на дъното на чашата.

 

Турското кафе се пие разточително бавно, придружено от чаша студена вода за освежаване на устата преди отпиване, и с локум или бяло сладко, но след вечеря се допуска сервирането му с малък аперитив. По утайката на дъното на чашата се гадае. Тъкмо заради нея то не съдържа толкова кофеин.

 

Кафенетата на Истанбул – многолюдни, шумни, ароматни

 

Трудно е да се прецени кои са повече – дюнерджийниците или кафенетата. Или пък рибните ресторантчета най-вече около Галата, както и накацалите по стръмните улички, в които се поднасят дъхави кебапи, топло пиде с кайма, пълнени печени картофи. Всички са многолюдни, шумни, преливащи от аромати.

 

Ако някои се прехласват по кафенетата на Париж и Виена, то Истанбул им хвърля достойно ръкавица. В пъстрия град те са буквално на всяка крачка и изкушават до степен, че не може да не приседнеш до някоя от малките масички, отпивайки бавно завладяващата течност, зареял поглед в минувачите и минаретата над главите им.

 

 

Ако търсите по-необичайна обстановка, то се разходете до Таксим – известния истанбулски квартал в европейската част на града, оглеждащ се в сапфирените води на Златния рог и Босфора. Той е прочут като значим търговски и туристически център с ресторантите,

хотелите и магазините си. Таксим е сърцето на съвременен Истанбул, където има значително по-малко забрадени жени, а сред младите може да се нагледате на минижупи, „метъл” мода или момичета, нашарени с пиърсинги. 

 

Та там има цяла уличка, популярна като френската – невероятно стръмна и от двете страни с накацали едно до друго кафенета. Всяко със свой шарен интериор и приканващи домакини.

 

Необичайни и много красиви са и пасажите, където освен ресторанти има и кафенета. Те са по италиански или френски тертип, защото навремето в Таксим е гъмжало от търговци, дошли от Генуа или Венеция, от Корсика или Марсилия. Под високи стъклени куполи, крепени от изящни железни конструкции, може да се насладите на най-дъхавото турско кафе.

 

На един от седемте хълма, току под патриаршеския храм „Св. Георги”, се гуши необичайна чаршия с няколко кафенета в ярки цветове с едно и също име – „Нафталин”.

 

И вътре наистина те обгръщат спомени от детството – кахлена печка с кюмюр, над която се е привело младо момиче в опит да го разпали, ленива котка на масата, отрупана с емайлирани съдове и легенчета, врата на стар хладилник, дървени и кожени куфари, лавици с порцеланови кукли с дантелени рокли, че дори и отдавна издадени съчинения на Достоевски, като в центъра се мъдри „Будала“ – как да не се сгрее сърцето.

 

Пиер Лоти дава името на едно от най-прочутите в мегаполиса

 

Сред прочутите, и то не само в туристическите пътеводители, а и сред местните жители, е кафенето „Пиер Лоти”. Това е псевдоним на френския писател Луи Мари-Жулиен Вио, роден през 1850-а в Рошфор. Причината да се озове в Османската империя е назначаването му като офицер от военния флот. З

 

аради литературните му заслуги става член на Френската академия. Та оставайки да живее за известно време в Истанбул, той се влюбва в града и решава никога да не го напусне, потъвайки не само в творчеството си, а и в насладите. Според една от легендите, той се влюбва в млад наложник на някой си паша, а той вместо да му се разсърди, му го подарява, че и им построява къща, където днес е известното кафене, носещо неговото име.

 

 

Помещението е малко, но за сметка на това изгледът е зашеметяващ – от терасите се наслаждаваш на красотите на Златния рог. Кафето се приготвя по стародавен тертип – върху жарава, с дебел каймак и уникален аромат. Навремето мястото е обзаведено с няколко табуретки и печка за варене на турско кафе. Днес мебелировката е по- модерна, но запазена в стила на 19 век. Още стоят големите кахлени печки, кръглите софри, миндерите, а стените се окичени със снимки, като в центъра е литография на самия писател.

 

Малцина знаят, че Пиер Лоти е свързан и с българската история. По време на Балканската война той пише статии в подкрепа на Османската империя, в които защитава добродетелите и хуманността на турците и определя войната като „хищническа“. В отговор Иван Вазов през 1912-а пише стихотворението си „На Пиер Лоти“, в което заклеймява позицията му.

 

Лоти обожава да носи дрехите на османлиите, да пуши наргиле, дори в Париж да се появява с фес. Когато избухва Балканската война, той започва да публикува статии, в които занего турците са добродетелни и хуманни, останалите балкански народи – хищници, способни на кървави зверства. Най-много е охулвана родната армия.

 

Яростната му кампания срещу България личи в скандална книга „Агонизираща Турция”. Нашият печат не остава длъжен на французина – гневни публикации го обвиняват в преднамереност и откровени лъжи.

 

Лоти не остава длъжен и нагло отвръща: „След всички описани ужасии, българите трябва да наведат глави и да мълчат”. Тогава Вазов се разгневява до степен, че на един дъх написва стихотворението „Под гръма на победите” с посвещение „На Пиер Лоти”. В него той удря плесница на колегата, възхваляващ делата на тираните.

 

 


От категорията

Проф.Стойков: Летният стил в модата е символ на свобода, развлечение, любов и естетическа дързост!

Проф. Любомир Стойков заедно с модели, дизайнери и гости-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-modeli--dizayneri-i-gosti_1718193647.png

Летният шик е най-новото послание на поредната Вечер на стила – част от ...

12 юни 2024 | 14:57

Добромир Гущеров се отрече от сина си: Не ме вълнува и нямам никакви отношения с тях

Добромир Гущеров се отрече от сина си: Не ме вълнува и нямам никакви отношения с тях-Dobromir-Gushterov-se-otreche-ot-sina-si--Ne-me-valnuva-i-nyamam-nikakvi-otnosheniya-s-tyah_1717844479.jpg

8 юни 2024 | 13:58

Долче и Габана предложиха рафинирана елегантност на Седмицата на модата в Милано

Долче и Габана предложиха рафинирана елегантност на Седмицата на модата в Милано. Снимка БТА-Dolche-i-Gabana-predlozhiha-rafinirana-elegantnost-na-Sedmitsata-na-modata-v-Milano--Snimka-BTA_1718537698.png

Мъжът на "Долче и Габана" носи панталони с широки басти, но ...

16 юни 2024 | 14:31

Оперативният лифтинг променя мимиката и изражението

Световният пластичен хирург Джордж Суламанидзе: Оперативният лифтинг променя мимиката и изражението-Svetovniyat-plastichen-hirurg-Dzhordzh-Sulamanidze--Operativniyat-lifting-promenya-mimikata-i-izrazhenieto_1718394900.jpg

Големите гърди и устни вече не са на мода. В един момент и хирурзи, и пациенти ...

14 юни 2024 | 22:54

Най-важното

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност, коментират анализатори

Ключова политическа седмица. Борисов инициира преговори за кабинет: Време е за мъдри мъже и жени!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Ген. Атанасов беше подчинил поведението на ДСБ на това да стане председател на НС по договореност с ГЕРБ

Разделението в ПП и ДБ е в ход. Диана Дамянова: Те са несъвместими идеологически, в ПП няма партия

 Христо Иванов подаде оставка, но ПП от гората искат реванш-Diana-Damyanova--PP-i-DB-sa-nesavmestimi-ideologicheski--razdelenieto-e-v-hod_1718597047.jpg

Посланието на клипа от гората е безумно, снимано е безумно, звучи безумно. Но ...

17 юни 2024 | 07:00

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35