Леонардо ди Каприо не се свени от биреното си коремче.

Утеха за мъжете

Биреното коремче идва на мода

10465 | 14 ноем. 2015 | 09:41

Леонардо ди Каприо, Вин Дизел и Дейвид Камерън подкрепят новата тенденция

Леонардо ди Каприо не се свени от биреното си коремче.-1447501417.jpgВин Дизел също е в отбора "татково тяло"-1447501536.jpg

Мъчителната борба с природата за придобиване на плочки на корема и солидни бицепси изнервя доста мъже и в тяхна угода се появи нова тенденция - Dad Bod Trend. Тя милостиво позволява на господата да имат кокетно бирено коремче, бицепси далеч от съдвършенството и при това да се чувстват секси.


Буквалният превод на Dad Bod от английски е „татково тяло” – уютна мъжка фигура, която минава през фитнеса, без да се вманиачава на тема мускули. Собствениците й не са издигвали тялото си в култ и „вкарват в храма” пица, бира, ако му се прииска.
Тях не можеш да ги наречеш дебелаци, но и коремът им е далеч от определението „дъска за гладене”. Термин Dad Bod измислил през март 2015 г. и пръв използвал в своя статия на тема „защо момичетата предпочитат не-идеални мъже”, американецът Макензи Пиърсън.

Това словосъчетание се оказа толкова „прилепчиво”, че в Instagram вече има повече от 85хиляди публикации с хаштаг #dadbod.

 

Студентите от Clemson University пък създадоха акаунт в Instagram College Dad Bods, където качват снимки на мъже-звезди с бирени коремчета, както и фотографии на свои колеги с физика, далеч от аполоновската.

 

Негласен посланик на философията Dad Bod стана холивудският актьор Леонардо Ди Каприо, който през последните няколко години се превърна от строен блондин до брадясал обладател на типични заоблености.
Въпреки неограничените си финансови възможности, 41-годишната звезда не се е завтекъл към фитнес-инструкторите и диетолозите.

 

Идеята да се легитимира биреното коремче прекрасно се вписа в тензенцията за позитивно отношение към собствената си външност (body positivity), която става все по-популарна в последните години. Някои производители на облекла и аксесоари, вече приласкават със специални линии притежателите на Dad Bod, разбирайки, че е социално значима.

 

Една от най-чевръстите и далновидни се оказа норвежката марка за мъжко бельо Dressmann. Бранд-мениджърът Йенс Бонесмо споделя пред лента.ру, че са преосмислили напълно маркетинговата си стратегия и вече няма да са флагман на физически идеалния мъж, който в повечето случаи е мираж. Новият им рекламен слоган е с хаштаг #JustTheWayYouAre (#ТакъвКакъвтоСи), а за модели са взели не релефни красавци, а мъже от всякакви възрасти с различни видове телосложение.

 

„Ние се борим със стереотипа, че някои типове фигури са по-красиви и нормални от други. Просто искаме да покажем, че безупречни мъже не съществуват, но всеки е безупречен по своему”, обяснява Видар Нилсен, директор по маркетингав Dressman.

 

„Трябва да сме уверени в себе си, независимо какъв идеален образ създава за силния пол модната индустрия”, съгласява се и Йенс Боносмо.
След пускането на линията #JustTheWayYouAre през септември 2015 година продажбите на Dressman са скочили с 30 на сто.

 

От фирмата припомнят, че при допитване сред 2068 мъже от Норвегия и Швеция, една трета от тях са признали, че понякога изпитват негативни емоции, заради тялото си. Изследването показало също така, че в сравнение с предишни години, доста господа се вълнуват повече за външността си, отколкото за финансовите и социалните си възможности.

 

Интересното е, че Dad Bod не е просто модно поянтие, ами е научен факт, макар най-вероятно създателят на термина Макензи Пиърсън да не подозира това.
От гледна точка на медицината Dad Bod е напълно логично явление на определена възраст и при янкои жигтейски обстоятелства.

 

Проучвания показват, че мъжете, които са станали бащи тежат средно по 1,8 кг повече от онези, които нямат потомство. Според експертите младите татковци са по-склонни да идгубят формата си и то не само, защото съпругите им готвят всеки ден нещо вкусничко.

 

„Това са хормонални изменения. Те помагат на бащата да стане емоционално и физически по-близък до потомството си”, смята Луанн Бризандин, професор по психиатрия от Калифорнийския университет.

 

Ученият и неговите сътрудници установили, че при мъжете, които съжителстват с бременната си съпруга или приятелка нивото на основния полов хормон-андроген тестостерон, могат да се снижат с 20-30 на сто. И тези показатели се запазват в продължение на половин година след раждането на бебето. Хормонът на щастието – едорфин пък подтиска изработката на тестостерон и така таткото изпитва желание да лъде по-близо до „домашното огнище”, да се грижи за потомството, а не да търси нова спътница в живота.

 

Между другото, при младите бащи има и високи нива на окситоцин – хормона на нежността. И...така се стига до „татковото тяло”.

 

Превод epicenter.bg


От категорията

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?-1588075212.jpg

Близкото до управляващата Консервативна партия издание публикува на сайта си ...

23 юни 2022 | 14:21

Камила откровено за живота си: С Чарлз седим и четем книгите си в различни ъгли на една и съща стая

Сн. Инстаграм-1655985598.png

Наблюдавана съм отблизо толкова дълго време, че просто трябва да намериш начин ...

23 юни 2022 | 14:58

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас
(Галерия)

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас-1656049375.jpg

Конвоят от зрелищни автомобили ще финишира на 25 юни (събота) в 18,30 ч. на ...

24 юни 2022 | 08:40

Йоанна Драгнева получи песен-подарък
(Видео)

Йоанна Драгнева получи песен-подарък-1656016011.png

Новата версия на BABY е в специален ремикс на Росен Стоев

23 юни 2022 | 23:26