Военният министър не знае какво говори, вкарва ни във война

Борисов: Няма да воюваме с ИДИЛ. Ненчев: Готови сме за сухопътна операция в Сирия (обновена)

6293 | 19 ноем. 2015 | 21:05

От МвнР дали на Ненчев "опорни точки", за да говори в правилната линия, въпреки това той обяви готовността на България за сухопътна операция срещу ИДИЛ. Пет часа по-късно, след като му "издърпаха ушите" министърът се отрече от думите с


Военният министър Николай Ненчев сътрови поредния чутовен скандал в правителството. Той и министър-председателят Бойко Борисов застанаха открито на противоположни  позиции относно евентуално участие на България в операция срещу терористите от „Ислямска държава“. 

 

В Благоевград Борисов заяви, че България е страна, която не воюва, и ние винаги сме настоявали проблемите да се решават по дипломатически път. „Когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш от другата страна мир“, аргументира се Борисов. И добави: „И трябва да си направим ревизия на нашето поведение като Европейски съюз, като НАТО, като евроатлантически страни дали винаги външната ни политика е била адекватна и дали това, което сме правили е донесло очакваните резултати”.

 

В същото време, в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев гръмко обяви, че България има готовност да участва в сухопътна операция в Сирия, ако Франция ни поиска помощ.

 

„Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Не бих могъл да кажа какво точно очакват от нас”, каза Ненчев. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение, допълни той.

Точно това изречение хвърли в смут премиера и външния министър, той като България никога не е заявявала, че ще участва където и да е в сухопътни военни действия. 

 

Вероятно военният министър или не знае това, или не осъзнава какво говори. Продължавайки своята логорея пред медиите, Ненчев уточни още, че ние бихме могли да участваме с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно. „Разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие“, категоричен бе министърът на отбраната.

 

Епицентър.бг научи, че от Министерство на външните работи са изпратили опорни точки на министър Ненчев, за да говори в правилната линия. Въпреки тях, той на своя глава, обяви, че страната ни има готовност да участва в сухопътната операция в Сирия.

 

Министърът на външните работи Даниел Митов обясни, че всяка помощ, която ние ще оказваме ще бъде военна, но предимно логистична. Дори и заминаването на медицински екипи от ВМА влиза в този тип помощ. Митов обаче категорично отрече участие на каквито и да е българска военна сила в Сирия.

Поведението на Ненчев взриви парламентарните сили.

 

"НАТО няма да вземе решение за сухопътна операция в Сирия. И България не само не може но и по никакъв начин не бива да участва в такава операция. Имаме горчивия опит в Ирак, нашата армия не е подготвена. Има много причини, които не допускат нашата армия  да участва в сухопътна операция в Сирия", повтори няколко пъти бившия военен министър Бойко Ноев пред БиТиВи. Сухопътните войсики са недофинансирани, неподготвени, нямат достатъчно патрони, нямат реална готовност дори за охрана на границата ни, подчерта той. 

 

В късния следобяд на закрито заседание на комисиите по вътрешна сигурност, по външна политика и за контрол на спецслужбите в НС започна изслушване на венния министър Ненчев и министъра на вътрешнита работи Бъчварова, както и на шефове на спецслужби. 

 

След заседанието министър Ненчев промени на 180 градуса сутрешната си позиция. Депутати коментираха, че явно са му издърпали ушите заради твърдението, че ще участваме с военни в операции срещу ИДИЛ.

 

"Няма да участваме в сухопътни операции, тъй като към нас не е отправено подобно искане под никакъв повод", заяви пред журналисти Ненчев.. „Сутринта ме попитахте дали теоретично това е възможно. На този въпрос вероятно всеки би отговорил, че да, при положение, че има решение на организацията на ООН. Ако има решение на НС и МС, вероятно. Към момента такова искане към нас не е постъпило. Според мен този въпрос трябва да бъде внимателно обсъден, както на заседание на МС, така и на НС. Това е в компетенциите на НС.

 

Ненчев дори се опита да даде съвети на журналистите как да си вършат работата. "Обръщам се към вас с молба да не интерпретирате, а да цитирате думите ми по начина, по който съм ги произнесъл”, заяви той.

 

И подчерта, че никога по никакъв повод този въпрос не е обсъждан. „Нито към мен е постъпило подобно искане. Казвам го за пореден път. Учудих се и аз на заглавията, които някои от вас са писали и което е твърде обезпокоително. Моля ви да проявите особено внимание към тези въпроси към момента, който е особено чувствителен към националната ни сигурност въобще”, каза още Николай Ненчев.

 

 Ние обаче още веднъж информираме коректно за това, което е казал министър  Ненчев. На въпрос  дали  е възможна сухопътна операция на територията на Сирия , военният министър обясни, че „теоретически със сигурност е възможна и бих се радвал, ако е възможно”. „Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, посочи още Николай Ненчев.


От категорията

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Ивайло Мирчев: Целта ни е обединението ДБ и ПП да е първа политическа сила

Ивайло Мирчев: Целта ни е обединението ДБ и ПП да е първа политическа сила-Ivaylo-Mirchev--Tselta-ni-e-obedinenieto-DB-i-PP-da-e-parva-politicheska-sila_1675148352.jpg

Според него след това ще е много трудно на ГЕРБ да обясни на избирателите си ...

31 ян. 2023 | 08:57

Никола Минчев: Листите няма да са препъникамъкът между ПП и ДБ

Никола Минчев: Листите няма да са препъникамъкът между ПП и ДБ-Nikola-Minchev-Snimka--BNR_1671623303.jpg

Предмет на разговори е името на бъдещата формация, посочи той

31 ян. 2023 | 08:36

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Станишев първо да каже за плоския данък и целувката с Местан на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

Средно за годината се очаква инфлацията да възлезе на 7%

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%-BNB--dalg_1661856922.jpg

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в ...

30 ян. 2023 | 22:08

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25