Д-р Михайлов: 2018-стагнация, застой, безвремие, което означава край на епохата "Борисов"

Никаква идея, която би могла да мобилизира обществени сили за реформи, каза психиатърът

Д-р Михайлов: 2018 - стагнация, застой, безвремие, което означава край на епохата "Борисов"!

36970 | 30 дек. 2018 | 15:58

Властта на г-н Борисов е рутинизирана по един порочен начин. Тя знае какво е вършила през годините, какво може да си позволи и какво трябва да побърза да извърши, докато изтече нейният мандат.


Най-силният играч на политическата сцена тази година беше застоят. Това коментира психиатърът д-р Николай Михайлов в разговор за политическата 2018-та година. По думите му България се намира в ниската си равновесна точка на особен нетворчески покой.
 

„Освен този застой, в България нищо на става. Властта на г-н Борисов е рутинизирана по един порочен начин. Тя знае какво е вършила през годините, какво може да си позволи и какво трябва да побърза да извърши, докато изтече нейният мандат. Това, което обикновено правят, е да връчат на собствената си клиентела в страната ресурси, основно икономически. Кражба на икономически активи, съдебни репресии срещу неудобни хора през Специализирания съд и никаква стратегическа цел.

Никаква идея, която би могла да мобилизира обществени сили за минимум неизбежни реформи. Вместо това има процъфтяване на съсловния и на груповия егоизъм, който протестира на улицата, за да извършва натиск върху едно плашливо и себенеуверено правителство, за да получи отстъпки. Това са секторни бунтове, които не решават никакъв политически въпрос и дори не задават тема.

 

Думата е стагнация, застой, политическо безвремие, което означава и изчерпаност и предвещава край на епохата „Борисов“, каза  д-р Михайлов пред ТВ „Европа“ .

 

„Това, което се случва, е крепене на властта и шантаж, че ако не са те, ще бъде БСП и евентуално ДПС. Това е в реториката на заплахата. Иначе, БСП и ДПС няма да управляват заедно, защото това е катастрофална коалиционна формула, която единствено е способна да мобилизира публичен бунт. Те знаят това и затова Доган говори за програмно правителство като единствена възможност за участие във властта“, смята анализаторът.

 

Изказването на бившия вицепремиер Валери Симеонов за „кресливите майки с уж болни деца“ беше истински скандал. То скандализира етиката на политическия занаят.

„Каузите на Валери Симеонов са каузи на конфликта. И понеже в България има интерес, любопитство да се чуе реч, която минава отвъд дежурното политическо лицемерие, мисля, че ще има политическо продължение. Симеонов ще бъде подкрепен и от други хора, които опортюнистично очакват, че ако се наредят до него в някакъв консервативен блок, ще успеят да съберат електорат повече от 4 процента“, прогнозира д-р Михайлов.


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43