Снимка БГНЕС

Аналитичният център на банката издаде сборник с прогнози

„Дойче банк“: Икономическите тенденции, които ще променят света до 2030 година

8584 | 4 февр. 2020 | 08:25

Очаква ни отслабване на паричната система, бум на криптовалутите и дроновете, залез на дебитните и кредитните карти, конфликт между поколенията


През следващото десетилетие ни очаква отслабване на паричната система, бум на криптовалутите и дроновете, залез на дебитните и кредитните карти, конфликт между поколенията и търсене на философи.

„Ако изминалото десетилетие ни научи на нещо, това е да не се опитваме да се ръководим от вече отминалите тенденции при оценката на перспективите на предстоящото десетилетие”, пише в предисловието на сборника с прогнози „Светът през 2030 година”, публикуван в края на януари от Аналитичния център на „Дойче банк“ (DB Research) във Франкфурт на Майн.

Отслабване на световните валути без златно покритие

След като направи това заключение, мултинационалният екип от анализатори реши да се откаже от простата екстраполация на съществуващите тенденции и да представи „необичайни съображения“ относно възможните бъдещи промени в социално-политическото и икономическото развитие на планетата. Резултатът беше 24 прогнози, изложени в 80 страници.

Тъй като върху сборника работиха именно банкови анализатори, напълно естествено е няколко от главите да засягат областта на финансите и парите.

Първата прогноза гласи, че към края на 20-те години могат „окончателно да отслабнат” силите, поддържащи съвременната световна валутна система, в основата на която са фидуциарните или фиатните финансови средства.

Това са необезпечени със злато пари, чиято стойност се определя изключително от вярата в способността на пусналите ги в обръщение държави и централни банки да гарантират тяхното обезценяване по време на инфлация. Натрупаната в световен мащаб задлъжнялост на държавите подкопава доверието в тази система. Затова DB Research прогнозира към 2030 година повишено търсене на алтернативна валута – злато или криптовалути.

Криптовалутите ще станат „парите в брой на ХХI век”

За тях е отделена специална глава с прогнози: през това десетилетие ще има масово разпространение на криптовалути, които ще престанат да бъдат просто допълнение към наличните парични знаци и с времето ще се превърнат в „парите в брой на ХХI век”.

Основните пречки пред виртуалните валути идват от страна на регулаторите, но това може да се промени. Решаващо значение ще имат позициите на двете държави с най-многобройно население в света – Китай и Индия. Техните правителства вече са започнали да преразглеждат негативното си отношение към криптовалутите, се отбелязва в анализа.

Съвременното общество върви в посока на безкасови плащания, се казва в друга част на анализа, но вероятността да изчезнат скоро се отнася предимно до картите (дебитни и кредитни – бел. ред.). Заради бързото развитие и нарастващата популярност на системата за плащане с помощта на смартфони, какъвто е случаят в Китай, картите ще станат ненужни, докато обръщението на банкноти и монети ще продължи по различни причини.

Десетилетие на електромобилите, но не и на автономното шофиране

Няколко материала са посветени на технологичните тенденции. DB Research прогнозира през следващото десетилетие бързо разпространение на електромобилите, но не и автономното шофиране. Безпилотните технологии, независимо от големия интерес към тях, до 2030 г. няма да успеят да преодолеят многобройните препятствия към успешната комерсиализация. В същото време електрическите автомобили през 2020 година ще съставляват една пета от глобалната продажба на леки автомобили, а до 2040 година – една втора.

До 2030 година може да се осъществи и вековната мечта за летящ автомобил, допускат експертите от „Дойче банк“. Онова, в което са абсолютно убедени, е, че предстои бум на безпилотните летателни апарати. В края на десетилетието само в небето на САЩ ще бъдат вдигнати 6,5 милиона дронове.

Тази технология поражда определени правни проблеми. След като обществото се убеди в очевидното ѝ предимство (например при разтоварване на пътища или спешна доставка на лекарства), то ще започне да настоява за държавна подкрепа на дроновете.

Изкуственият интелект се нуждае от морална помощ

Няколко глави предвиждат различни ефекти от развитието на „най-голямата технология на 2020 година” – изкуствения интелект (ИИ). Най-неочакваната прогноза е свързана с все по-широкото внедряване на тази технология, което ще повиши търсенето на хора с дипломи от философските и лингвистичните факултети. Причината е в „удивителната слабост на ИИ при вземането на етични решения”.

От DB Research са убедени, че най-сложният проблем при по-нататъшното развитие на ИИ ще бъде даването на отговори на нравствени въпроси, на които не може да се отговори, като при това трябва да се отчетат различните морални и културни норми.

Затова на бизнеса и на законодателите ще им бъдат необходими хуманитаристи с философско образование и манталитет и със способност да улавят фините езикови и културни нюанси.

Засилване на популистите, съмнения в ЕС и конфликт между поколенията

Сборникът „Светът през 2030 г.” съдържа, разбира се, и цяла поредица социално-политически прогнози. Авторите му отбелязват самокритично, че едва ли някой е успял да предскаже тенденциите на отминалото десетилетие – контрареакция на глобализацията и миграцията, както и възраждането на идеята за националните държави. Въпреки че като погледнем назад, техните предшественици са ясно разпознаваеми.

В главата „Промени в политическите тенденции, които ни липсват” са изброени недостатъчно оценени досега теми, способни през следващото десетилетие да решат изхода от изборите, поне в демократичните индустриални държави. На първо място това е високата цена на недвижимите имоти и липсата на жилища на достъпни цени, което тласка младите хора в ръцете на политици-популисти. Те обещават да обложат с данък богатите, да поемат контрола върху цените на жилищата или дори да ги национализират.

Втората подценявана тема, според анализаторите, е намаляващото доверие на гражданите към Евросъюза и неговите институции. Това може да доведе до по-нататъшно укрепване на позициите на евроскептиците и центробежните сили в държавите от ЕС, да задълбочи разделението на обществото и да засили сепаратистките тенденции в отделни региони.

Тук се появява още една тема – продължаващото бедствено икономическо положение на държавите от Югоизточна Европа. Засилването на популистите, които в Гърция и Италия вече сформираха правителства, може да се окаже „начало на много по-голяма вълна”.

Все пак, според DB Research, основната социално-политическа тема на десетилетието в развитите държави може да стане нарастващият конфликт между поколенията. Остаряването на обществото води до това, че сред избирателите има все повече хора на пенсионна и предпенсионна възраст, а те поддържат онези политици, които им обещават щедри социални придобивки и реагират на техните представи за живота.

В резултат на това се задълбочава пропастта между поколенията, пример за което са разпределението на гласовете за Брекзит и избора на Тръмп за президент. Не трябва да се подценява нарастващото сред младото поколение отчуждение от политическите процеси, тъй като „те могат да нанесат ответен удар”.

Засилване ролята на профсъюзите от нов тип и 6-часов работен ден

Профсъюзите могат да станат изразител на идеите на младото поколение, смятат от DB Research. Това, обаче, няма да са класическите профсъюзи, които познаваме и които представят основно интересите на индустриалните работници от ХХ век.

Сега ще се обединят и изложат своите искания младите работници в дигиталната сфера, които ще използват именно цифровите технологии, за да се самоорганизират, да гласуват, да събират подписи, да подават петиции или да координират кампании.

Според друга прогноза, постепенното глобално укрепване на позициите на наемните работници (включително поради нарастващия недостиг на млади квалифицирани кадри в застаряващите общества) може да доведе до въвеждането на 6-часов работен ден през 2020 г. По-вероятно е тази промяна да бъде въведена избирателно.

Източник и автор Андрей Гурков, “Дойче веле”

 


ОЗК

От категорията

Енергетици от областите Кюстендил, Перник, Русе, София област и Стара Загора излизат на протест

Енергетици от областите Кюстендил, Перник, Русе, София област и Стара Загора излизат на протест-Energetitsi-ot-oblastite-Kyustendil--Pernik--Ruse--Sofiya-oblast-i-Stara-Zagora-izlizat-na-protest_1695920433.jpg

Те бързат да затворят енергетиката. Вие им покажете, че скоростта не е такава. ...

28 септ. 2023 | 19:59

Иван Иванов: Цената на природния газ за октомври ще се понижи с близо 5%

Иван Иванов: Цената на природния газ за октомври ще се понижи с близо 5%-1434009941.jpg

В доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 октомври да ...

28 септ. 2023 | 17:04

ГЕРБ и ДПС недоволни от Асен Василев, създават комисия, която да го контролира

ГЕРБ и ДПС недоволни от Асен Василев, създават комисия, която да го контролира-GERB-i-DPS-nedovolni-ot-Asen-Vasilev--sazdavat-komisiya--koyato-da-go-kontrolira_1695896079.png

В проектите по ПВУ липсват планове за инвестиции в преходни технологии, за ...

28 септ. 2023 | 13:08

С протест започна срещата за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево

Протест на енергетици и миньори Снимка: Фейсбук-Protest-na-energetitsi-i-minyori-Snimka--Feysbuk_1695891390.jpg

Според хората Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни ...

28 септ. 2023 | 11:55

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51