Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация

Евродепутатите на Орбан напуснаха групата на ЕНП в Европейския парламент

5198 | 3 март 2021 | 13:27

Днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите си


11-те евродепутати от партията Виктор Орбан "Фидес" в Европейския парламент напуснаха групата на ЕНП. Това стана, след като днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата.

“Промените в правилника са насочени срещу "Фидес" и нашите избиратели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партия реши да напусне групата на ЕНП”, написа днес Виктор Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

Новите правила бяха приети с квалифицирано мнозинство - от 180 присъстващи 148 гласуваха ЗА, 28 - ПРОТИВ а 4 се въздържаха.

 

Промените влизат в сила от днес.

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, заяви след гласуването, че раздялата между групата на ЕНП и евродепутатите от "Фидес" е била неминуема.

“За съжаление през последните години Орбан сериозно се отдалечи от основните ценности на ЕНП”, каза тя.

ЕНП от години е в конфликт с "Фидес" на Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в ЕНП беше временно замразено. Правителството на Орбан постоянно е обект на критики от страна за Брюксел заради нарушаване на човешки права, атаки срещу независими журналисти и медии и проблеми с върховенството на закона.

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който е зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП каза пред БНТ, че е подкрепил промените в правилника.

Евродепутатът от ДСБ Радан Кънев написа във Фейсбук, че това е "предпоследната крачка по един дълъг път, по който ЕНП се движи твърде бавно, но достатъчно сигурно". Според него резултатът показва, че изключването на "Фидес" обединява, а не разделя християндемократите в Европа.

Евродепутатът от СДС Александър Йорданов се изказал в защита на Орбан и против промяната на правилата.


Намери своята история

От категорията

Тръмп подновява масовите митинги през юни

-1610038399.jpg

През март бившият президент заяви, че възнамерява след междинните избори в ...

14 май 2021 | 09:50

Без маска: Отпадат ограничения за ваксинираните в САЩ

-1617954303.png

Президентът Джо Байдън нарече велик ден за Америка решението за отпадането на ...

14 май 2021 | 09:30

Само Чехия и САЩ в списъка с неприятелски страни на Русия

-1560322488.jpg

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от ...

14 май 2021 | 19:26

Путин: Украйна се превръща бавно, но сигурно в антипод на Русия

-1620545381.jpg

Москва ще реагира своевременно на заплахите за страната, произтичащи от ...

14 май 2021 | 16:55