„Хербариумът като място за съхранение на идеи“

Екипът на проекта проведе осем срещи по време на изложбата в музея със студенти и преподаватели по история на изкуството и журналистика

„Хербариумът като място за съхранение на идеи“ тръгна към бъдещето

3225 | 1 юни 2021 | 23:15

По време на Европейската нощ на музеите, на 3 юли, ще се състои първото представяне на серията “H Talks” с режисьор Милена Кънева, редактор Ирина Баткова, монтаж Аманда Санчес

„Хербариумът като място за съхранение на идеи“-1622578585.jpg„Хербариумът като място за съхранение на идеи“-1622578610.jpg„Хербариумът като място за съхранение на идеи“-1622578566.jpg

Закриване на изложбата 

        Първото издание на проекта Хербариум се проведе между 8 април и 31 май 2021 г. в Софийския Арсенал - Музей за съвременно изкуство. Изложбата „Хербариумът като място за съхранение на идеи“ беше широко отразена в медиите, а Ирина Баткова, куратор на проекта, бе поканена да го представи в известни телевизионни и радио предавания на Българската национална телевизия, БТВ и Българско национално радио.

 

Изложбата бе отразена от специализирани критици в печатни и дигитални медии. Избрани статии са публикувани на уебсайта на проекта www.herbariumcollection.com

 

Екипът на проекта Хербариум проведе осем срещи по време на изложбата в музея със студенти и преподаватели по история на изкуството и журналистика от Националната художествена академия и Нов български университет.

 

Нов български университет е включил базата данни на „Хербариум“ в своята работна програма.  Изследователските статии, провокирани от съдържанието на първата селекция от автори в изложбата „Хербариумът като място за съхранение на идеи“, постави началото на  нова рубрика „Новини“ към уебсайта на проекта. В нея ще бъдат публикувани всички интересни изследвания, свързани с „Хербариум“ и допълнителните съвместни проекти и акции, осъществени с партньорите на  проекта.

 

        Едно от събитията, проведени в рамките на изложбата, е откриването на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс  Антистатик, което свърза по интересен и естествен начин два жанра от съвременното  изкуство. Немската хореографка Паула Розолен представи спектакъл „В почит към Мърс Кънингам“ – легендарна фигура в жанра на съвременния танц и основен двигател на драматичните промени в танцовото изкуство от средата на миналия век.

 

Розолен работи с 20 български изпълнители от различни възрасти, а техните сола преформулирани в групова хореографска партитура се явиха като контрапункт на затворените в кутиите  произведения на 55 те български и европейски автори,  участващи в „Хербариумът като място за съхранение на идеи“ .

 

       Изложбата бе посетена от директорката и представители на испанския културен институт „Сервантес“, за които беше организирана специална среща с творческия екип на проекта. На  финисажа на изложбата, отново се събраха интелектуалци, художници, представители на културни институти към посолствата на страните, чиито автори са участници в проекта.

 

Посланичката на Италия, Джузепина Дзара, поздрави екипа на колекцията „Хербариум“ и присъстващите автори за оригиналната идея на изложбата и интересните експонати представени в нея, като подчерта колко е важно днес иновативното  представяне на съвременното изкуство в музейната среда.

 

Като част от идеята на  първата изложба „Хербариумът като място за съхранение на идеи“ бяха заснети 14 филма, част от серията „H Talks“, продуцирани от МК Production и Art Project Depot. Те представляват портрети на визуалните артисти, заснети в свободен разговор с куратора на изложбата, в тяхната работна среда.

 

Серията „H Talks“ е  част от модела за архив, който разработва Хербариум като  своеобразен виртуален музей на  съвременното европейско изкуство.  Директорът на Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство Надежда Джакова е включила филмите в бъдещата програма на институцията.

 

По време на Европейската нощ на музеите, на 3 юли, ще се състои първото представяне на серията “H Talks” с  режисьор Милена Кънева, редактор Ирина Баткова, монтаж Аманда Санчес. Прожекцията на избраните филми ще бъде придружена от среща- разговор с творческия екип.  

 

 


От категорията

Роди се дъщеря на Хари и Меган. Кръстиха я Лилибет - на кралица Елизабет и принцеса Даяна

-1620899910.png

Раждането е било в Санта Барбара, Калифорния

6 юни 2021 | 19:19

Предстоят ни най-тежките дни през юни: Слънчeвo зaтъмнeниe, рeтрoгрaдни плaнeти и cупeр Лунa

-1570617638.jpg

Нeптун щe ce рaзгърнe нa 25 юни и щe cтaнe рeтрoгрaдeн. В тoвa cъcтoяниe ...

6 юни 2021 | 12:12

Няколко дена след ваксинацията не употребявайте алкохол

Диетологът д-р Йорданка Господинова-1623707459.jpg

Преболедуването от Ковид-19 е системна “травма” за организма, като ...

15 юни 2021 | 00:48

Моузес Налока - момчето, което говори на хората с езика на хуманизма, е отново у нас

  Моузес Налока - момчето, което говори на хората с езика на хуманизма е отново у нас-1623614178.jpg

До 25 юни той ще провежда в България провежда групови, онлайн срещи и семинари, ...

13 юни 2021 | 22:50